Legea bugetului de stat pentru 2021, modificată. Statul va aloca 1,7 miliarde de lei pentru a acoperi datoria față de Gazprom și „întărirea situației” la Termoelectrica

25 noiembrie 2021, 12:34 Economie 127
Parlamentul Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Parlamentul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Proiectul de lege a fost votat, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, de către 60 de deputați prezenți în sală. Modificările operate includ alocarea a 1,7 miliarde de lei suplimentar pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom”, pentru a acoperi datoria Moldovagaz pentru Gazprom și pentru „întărirea situației de la „Termoelectrica””.

Veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei.

Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocațiilor suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență în sectorul energetic, dar și ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterii numărului de familii beneficiare.

Modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom” cu 1,7 miliarde de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a explicat în plenul Parlamentului că această modificare urmărește două scopuri.

Primul este îndeplinirea condițiilor impuse de compania rusă „Gazprom” față de „Moldova-Gaz” SA în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului.

Totodată, modificarea se face pentru întărirea situației de la „Termoelectrica” SA care, de asemenea, face parte din complexul energetic și contribuie semnificativ la menținerea securității energetice a țării.

Amintim că prim-ministra Natalia Gavrilița a expediat o solicitare către Parlament să examineze „de urgență” proiectul legii de modificare a bugetului de stat, pentru a achita cele 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru datoriile acumulate la Gazprom.

De menționat că directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat pe 22 noiembrie că datoria Republicii Moldova către „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie este de 1.300.000.000 lei , iar din sumă totală a restanței, doar 100 de milioane de lei au fost transferate către partea rusă.

În reacție, ministrul Andrei Spînu a declarat că Guvernul este în căutare de soluții pentru a garanta livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

Ulterior, Spînu a precizat că banii rămași de la Energocom - 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom .

Printr-o Hotărâre a Parlamentului, a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Propunerea a venit din partea Guvernului și a avut drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media