„Am început la 1 unie, cu guvern interimar, în plină campanie electorală, unde o herghelie de foști politicieni din primele săptămâni au pornit a povesti cât de rău este la CFM și cum noua conducere nu pricepe o boabă cum să dreagă lucrurile. CFM era într-adevăr la câteva zile de comă totală. Cu venituri lunare care nu acopereau nici jumătate din nevoile indispensabile, fără combustibil, cu un colectiv răvășit de conflicte interne și gata să intre în grevă, cu penurie lucie de vagoane și alte bucurii specifice unei întreprinderi bolnave de câteva zeci de ani - primeam condoleanțe cam aproape câte și felicitări”, își amintește Oleg Tofilat.
Oleg Tofilat a vorbit și despre criza petrolieră, perioadă în care „unicul furnizor i-a anunțat despre sistarea livrărilor en-gros de motorină” și cum datorită combustibilului primit pe datorie și a Serviciului Fiscal de Stat (SFS) a reușit, împreună cu echipa, achitarea salariilor restante, dar și a celor curente.
„Știam că pot conta ferm doar pe resursele întreprinderii, iar tot ce vom reuși să atragem dinafară va fi mai degrabă un miracol neașteptat. Știam că nu am dreptul la greșeală, cum nu-l am nici acum. Nu știam că va porni criza petrolieră din iulie, când în urma unei metodologii de la ANRE, unicul furnizor ne-a anunțat despre sistarea livrărilor en-gros de motorină. Și le sunt recunoscător celor ce au ajutat sectorul feroviar să evite coma - fiscului, petroliștilor, clienților, dar în primul rând colectivului CFM - ei s-au lăsat convinși că poate fi mai bine. Și când a pornit a crește numărul de comenzi, când am primit combustibil pe datorie, când fiscul a acceptat salvator să ne lase ceva mai mulți bani pentru activitate, când colectivul feroviar și-a răsuflecat mâinecile - încasările lunare au pornit să se apropie de costuri. A devenit posibil să achităm promt salariile curente, motorina și alte resurse indispensabile, serviciile comunale. În iunie am achitat 70% restante pe salariul din decembrie-2020. În iulie am reușit să acoperim un salariu întreg lunar din veniturile operaționale - era o cursă contra cronometru să reușim acest lucru înaintea aniversării a 150 de ani ai CFM. În luna august am pășit deja cu încredere în stabilitatea întreprinderii. Iar acum avem o perspectiva clară și cum să ne lămurim cu datoriile restante, foarte posibil chiar până la sfârșit de an”, mai spune Tofilat.
Actualmente, șeful CFM remarcă buna colaborare cu noua guvernare aflată în „premieră” la acest stadiu și punctează adoptarea unui Cod Feroviar în primă lectură, precum și „abordarea coerentă vis-a-vis de politicile ramurale”.
Proiectul se referă și la instituirea Autorității Feroviare ca organ de control și monitorizare a sectorului. Instituția va implementa și realiza politicile în domeniul transportului feroviar și va garanta siguranța feroviară.
Codul mai prevede că statul va avea dreptul să examineze posibilitatea compensării unor cheltuieli și investiții efectuate de operatorii de transport feroviar de pasageri, prin subvenționarea acestora.
De asemenea, prin intermediul proiectului propus, vor fi stabilite mecanisme mai riguroase de protecție a drepturilor pasagerilor, astfel asigurând calitatea serviciilor de transport.
