ULTIMA ORĂ! Republica Moldova intră în stare de urgență în urma crizei din sectorul energetic

22 octombrie 2021, 15:29 Economie 459
Breaking News.  Sursa: Replica Media

Cu votul majorității, începând de astăzi, 22 octombrie, și timp de 30 de zile, în Republica Moldova este instituită stare de urgență. Decizia survine în contextul situații excepționale de pe piața gazelor naturale.

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, a declarat că prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt și profesionist în fața situației actuale.

Totuși, opoziția a criticat decizia guvernării, acuzând că autoritățile intenționat au eșuat negocierile cu Gazprom și au provocat această criză din sistemul energetic.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova este că țara se află în pragul unui nou furt al miliardului. Este un nou furt al miliardului după aceeași metodică cu cea a furtului din sistemul bancar. Acum, special, au provocat o criză energetică, special au eșuat negocierile cu Gazprom ca să ne anunță astăzi că este situație de urgență și că suntem nevoiți să plătim din buget bani suplimentari pentru a procura volume necesare de gaz, dar mai scumpe. Este o nouă schemă clară de furt din sistemul bugetului și din buzunarul cetățenilor”, a declarat deputatul fracțiunii BCS, Petru Burduja.

De cealaltă parte, deputații din majoritate s-au arătat siguri că este o decicie corectă ca Republica Moldova să găsească surse alternative de livrare a gazului și au dat asigurări că, în cazul în care tariful va fi majorat, autoritățile vor veni cu măsuri compensatorii pentru anumite categorii de consumatori.

„Ceea ce faceți voi astăzi în plenul Parlamentului nu este departe de trădare de țară. (...) Astăzi, inclusiv prin această decizie, o să creăm o situație care nu a mai existat în 30 de ani - să cumpărăm gaz din surse alternative. Dar asta nu înseamnă cu nu trebuie de negociat cu alți furnizori. (...) Trebuie de acționat în interesul țării și de ieșit din această situație cu demnitate”, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun.

Într-un final, proiectul înaintat de Guvern cu privire la declararea stării de urgență pentru 30 de zile a fost aprobat cu votul a 55 de deputați PAS. BCS și Partidul Șor nu și-au exprimat votul.

Astfel, în perioada stării de urgență, 22 octombrie - 20 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale; adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative; dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale etc.

De menționat că, deputații au aprobat un amemdament potrivit căruia hotărârea Parlamentului de a instaura stare de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi ce urmează să aibă loc în 15 localități la data de 21 noiembrie.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în dimineața zilei de vineri, 22 octombrie, că avem un deficit de gaze pentru luna octombrie de 33 la sută. De asemenea, Natalia Gavrilița spune că joi, 21 octombrie, presiunea gazelor a ajuns sub limită, iar Moldovagaz nu a respectat promisiunile de livrare, iar acum Executivul este obligat să intervină pentru a achiziționa noi volume de gaz pentru a restabili presiunea gazelor.

În același timp, anunță Gavrilița, la Moscova negocierile continuă și chiar dacă s-au înregistrat progrese, nu există o înțelegere finală și definitivă.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media