„Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor, ne-au promis mai mulţi parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare”, a declarat Simion, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că marţi, la audierile miniştrilor propuşi în Guvernul condus de Nicolae Ciucă, AUR va începe să strângă semnături de la parlamentari.
„Mâine, la audierile miniştrilor, care oricum sunt degeaba şi sunt un simulacru, ca toate aceste consultări, noi o să începem să luăm semnătură cu semnătură de la parlamentari. Avem nevoie de 156 de parlamentari să semneze aceste tabele de demitere din funcţie a preşedintelui - o treime din Parlament şi 234 de parlamentari care să voteze”, a afirmat Simion.
Potrivit acestuia, AUR va strânge semnături în fiecare localitate din ţară şi în diaspora.
„În ciuda faptului că preşedintele, din păcate, controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt şi sperăm că celelalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate şi vor achiesa la acest demers, pentru ca postul de la Palatul Cotroceni să devină cât mai repede vacant. Invităm toate formaţiunile atât politice, cât şi civice, să ni se alăture acestui demers”, a arătat liderul AUR.
În opinia lui, alegerile anticipate şi demiterea preşedintelui se impun, în contextul în care au existat două nominalizări pentru funcţia de prim-ministru care "nu au mulţumit o majoritate parlamentară".
„Este momentul, au existat două nominalizări pentru funcţia de prim-ministru care nu au mulţumit o majoritate parlamentară. Conform Constituţiei pe care Klaus Iohannis, pe toată durata mandatului, a călcat-o în picioare, trebuie să ajungem la alegeri anticipate. Şi pentru a economisi banii şi nervii românilor, odată cu alegerile anticipate trebuie să mergem şi la referendum pentru demiterea preşedintelui”, a mai precizat Simion.
Reacția parlamentarilor români la demersul AUR
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, apreciază că suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis nu reprezintă o soluţie la criza actuală.
„Suspendarea preşedintelui acum nu e o soluţie. Nu vedem ce aduce la rezolvarea crizei prin care acum trecem", a declarat
Dacian Cioloş la Digi24.
Cioloş a subliniat că în acest moment România are nevoie de un guvern, „nu de o altă criză” care să se adauge celor existente.
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că, în momentul în care USR se va alătura demersului de suspendare din funcţie a şefului statului, social-democraţii vor discuta şi ei acest subiect în forurile de conducere şi vor lua o decizie, potrivit sursei citate.
Care este procedura de suspendare a președintelui României
Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum.
Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”, potrivit Digi24.
Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, după consultarea Curții Constituționale.
Conform Articolului 95, președintele are dreptul să dea explicații, în fața parlamentarilor, privind faptele care i se impută.
Dacă propunerea de suspendare din funcția de președinte este aprobată de parlamentari, se va organiza, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.
Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție.
