Președintele SUA, Joe Biden a avut consultări cu membrii NATO din Europa Centrală și de Est cărora le-a promis "capacităţi militare suplimentare" în fața amenințărilor Rusiei

10 decembrie 2021, 08:00 SUA 78
Joe Biden în biroul său.  Sursa: Reuters

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la consultările cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi cu ceilalţi lideri ai statelor aliate care fac parte din Formatul Bucureşti (B9), context în care a subliniat necesitatea ca NATO să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei, transmite Agerpres.

Subiectul principal al consultărilor, desfășurate telefonic, a vizat situația îngrijorătoare de securitate în flancul estic al NATO și în regiunea Mării Negre, context în care Președintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuției pe care a avut-o recent cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și evaluarea sa, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Digi24.

Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenței avansate a NATO pe flancul estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, Președintele României a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Totodată, Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA.

În același timp, Preşedintele american Joe Biden a promis joi membrilor NATO din Europa Centrală şi de Est "capacităţi militare suplimentare" şi s-a angajat să îi implice în deciziile referitoare la regiune, a declarat consiliera preşedintelui lituanian, Asta Skaisgiryte, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Biden i-a asigurat pe aliaţi că nimic nu va fi convenit cu Rusia în privinţa regiunii pe la spatele ţărilor din regiune."Biden a spus 'nimic despre voi, fără voi'", a precizat Skaisgiryte.

Convorbirea telefonică a preşedintelui Biden cu liderii regiunii a urmat promisiunii sale de a avea întâlniri la nivel înalt cu Rusia şi principalii aliaţi ai NATO pentru a discuta îngrijorările Moscovei şi posibilitatea de a "reduce temperatura de-a lungul frontierei estice".

La discuţia telefonică au participat lideri din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, un format cunoscut sub denumirea Bucureşti 9 (B9).

Preşedintele Joe Biden a spus că Ucraina este "o ţară suverană care trebuie să îşi decidă propriul viitor" şi l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu "consecinţe foarte grave, în coordonare cu parteneri europeni", dacă Rusia invadează Ucraina, a mai spus Skaisgiryte.

Rusia a continuat joi un val de retorică ostilă faţă de Ucraina şi a comparat criza actuală cu cel mai periculos moment al războiului rece, în timp ce aştepta ca preşedintele american Joe Biden să o invite la posibile discuţii cu ţările membre NATO.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda i-a comunicat omologului american că desfăşurarea permanentă a trupelor americane în ţară ar fi "cea mai eficientă" modalitate de descurajare şi securitate în regiune.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe referitor la conversaţia de joi seara cu cele nouă state membre NATO, preşedintele SUA le-a promis acestora că "va continua consultări şi coordonări strânse" cu acestea şi a afirmat "necesitatea unei poziţii unite" în cadrul alianţei militare în faţa mişcărilor de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media