La Criuleni a fost instalat cel mai mare parc fotovoltaic. Acesta va asigura cu energie electrică mai multe școli, centre medicale și grădinițe

10 februarie 2022, 15:46 Tehnologie 773
Panouri fotovoltaice.  Sursa: Facebook/AndreiSpînu

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova este funcțional și gata să aducă anual în bugetul raionului Criuleni circa 3-5 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Astăzi am semnat cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Dl. Yan Wenbin, Acordul de predare - primire a Parcului fotovoltaic de 2,8 MW, care a fost construit cu sprjinul Guvernului Chinei”, a declarat ministrul.

Costul total al proiectului este de aproximativ patru milioane de euro. Cele 7 400 de panouri fotovoltaice și 16 invertoare care au fost instalate, vor produce peste trei milioane de kWh/an, suficient să acopere cu energie electrică mai multe instituții publice din raionul Criuleni:

– centrele medicale;

– școli și grădinițe;

– clădiri administrative.

„Instalațiile fotovoltaice vor contribui la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu peste o mie de tone de CO2 anual”, a conchis vicepremierul.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media