UAM a respins soluțiile de compromis la amendamentul la Legea Avocaturii, adresate de Stamate. „Greva este alimentată de alte interese sau de alți factori de interese”

20 ianuarie 2022, 11:20 Justiție 115
Olesea Stamate, PAS, fracțiunea PAS, ședința plenară.  Sursa: Replica Media

Șefa Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament spune că a expediat o adresare Uniunii Avocaților (UAM) cu variantele de compromis, prin excluderea imunității în cazul actelor de corupție și în cazul infracțiunilor flagrante, însă propunerile au fost respinse. Stamate a declarat, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, că majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pentru infracțiunile de corupție și flagrante care se conține în amendamentul propus, și, cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor, sugerând că „greva este alimentată de alte interese, sau de alți factori de interese”.

Din intenția de a găsi un numitor comun, am expediat ieri o adresare Uniunii Avocaților în care am propus o soluție de compromis:

1. Modificarea alin (2) art. 52, astfel încât acordul Uniunii să fie necesar în toate cazurile, cu excepția infracțiunilor de la art. 324-326 ( corupere pasivă, activă și trafic de influență), și cele flagrante.

2. Lansarea unui dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru identificare soluțiilor optime privind instituirea unor garanții suplimentare. Aici mă refer la protejarea secretului profesional în timpul perchezițiilor în mod special, dar ar putea fi și alte aspecte, care ținând cont de experiența altor țări, dar și de specificul Republicii Moldova ar putea fi integrate în legislația națională”, a scris Stamate.

Deputata a menționat că din decizia Consiliului Uniunii Avocaților (CoUAM) de ieri, se înțelege că soluția propusă nu a fost acceptată, chiar dacă, în opinia sa, au fost propuse garanții similare cu cele ale judecătorilor și cele ce urmează a fi instituite pentru deputați, odată cu modificarea Constituției.

„Este puțin? Apreciez activismul Consiliului Uniunii Avocaților, și de fapt opțiunea de a-și manifesta poziția prin protest/grevă este de apreciat. Este un semn al democrației, nu? Așa am eu un sentiment că dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante, și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente. Iar „greva” este alimentată de alte interese, sau de alți „factori de interese””, a scris Stamate.

Avocații din toată țara intră de astăzi, 20 ianuarie, în grevă generală. Aceștia cer Parlamentului să retragă amendamentul propus de către Olesea Stamate la proiectul de lege cu privire la avocatură, ce ține de imunitatea acestora.

Anterior, reprezentanții UAM au calificat inițiativa drept un „atentat la independența avocaților” și consideră că abrogarea alineatului 2 din articolul 52 al legii Avocatului va permite instituțiilor de forță să comită abuzuri.

Fosta ministră a Justiției consideră că modificările propuse sunt necesare, pentru că garanțiile de care beneficiază în prezent, avocații sunt disproporționale în raport cu alte profesii, precum judecători sau procurori: - „Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un ”intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură”.

„În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propunem pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant. Și asta ar fi o măsură de compromis, care sper ca va fi agreată de avocați”, a adăugat deputata PAS.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, s-a arătat „nedumerit” de inițiativa deputatei PAS și a întrebat-o dacă merită în acest fel să monteze toată comunitatea avocaților împotriva guvernării.”

Tănase a dat de înțeles că ar fi fost mai bine ca acest subiect sa fi fost discutat de către Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților și sa fie găsită o soluție rezonabilă și acceptabilă pentru toată lumea, iar apoi să ajungă în Parlament.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media