LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 202. „Eliberarea descoperă multe crime”. Peste 300 de așezări din Harkiv au fost recucerite de ucraineni, de la 6 septembrie

13 septembrie 2022, 09:00 Ucraina 554
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucrainenii fac progrese în lupta lor pentru eliberarea și recuperarea teritoriilor din sud și est. În apropierea orașului Harkov, forțele ruse au cedat ucrainenilor mare parte din teritoriile ocupate. Potrivit lui liderului de la Kiev, Vladimir Zelenskiy, forțele ucrainene au recucerit 6.000 de kilometri pătrați de teren de la începutul lunii septembrie.

După ce ucrainenii au recucerit Izium și Kupiansk, armata rusă s-a retras în grabă din aproape tot teritoriul pe care îl ocupase în regiunea Harkiv.

Serviciul de informații britanic susține, în raportul de astăzi, că Rusia a pierdut o parte din potențialul militar de a se confrunta cu NATO în urma înfrângerii suferite în Harkiv. În același timp, analiștii ruși spun că armata rusă ar trebui deja să-și schimbe strategia.

Potrivit ultimelor date ONU, între 24 februarie și 11 septembrie, a fost înregistrat un total de 14.248 de victime civile în Ucraina, inclusiv 5.827 de morți și 8.421 de răniți.

UPDATE 22:15. Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au purtat o conversație telefonică, pentru prima oară în ultimele trei luni, a anunțat marți guvernul german.

Liderul de la Berlin i-a cerut președintelui rus să găsească o soluţie diplomatică pentru conflictul din Ucraina, să înceteze focul şi să retragă complet trupele ruse cât mai curând posibil.


UPDATE 21:30. Aceasta este ceea ce Rusia a lăsat în urmă. Centrul orașului eliberat Kupiansk, regiunea Harkiv. Sunt atât de multe reconstrucții de făcut”, a trasnmis deputata Lesia Vasilenko.


UPDATE 21:15. Din 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkiv, luând înapoi peste 3.800 de kilometri pătrați (1.467 mile) din teritoriul ocupat rusesc, a declarat Hanna Maliar, ministra adjunctă a apărării din Ucraina.

Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit sub ocupația rusă în aceste zone pentru aproape întreaga invazie. Maliar a spus că acestea sunt doar cifrele confirmate și că numărul real de teritorii reocupate din regiunea Harkiv „este aproape de două ori mai mare”.UPDATE 20:40.Corpuri decapitate ale militarilor ucraineni, adolescenți terorizați prea speriați pentru a-și părăsi subsolul: sunt doar câteva din ceea ce au lăsat în urmă forțele ruse când trupele ucrainene au recucerit zone mari din regiunea Harkiv, scrie deputata ucraineană Lesia Vasilenko.

„Eliberarea descoperă multe crime. Este ca și cum ne apropiem de sute, dacă nu de mii de Bucha, doar la o scară mai mică”, a spus Vasilenko, făcând referire la gropile comune ale civile și la dovezile torturii descoperite în Bucha când forțele ucrainene au recucerit regiunea Kiev.

„Dar indiferent de amploare, vor exista tribunale, răzbunare și justiție.”


UPDATE 20:25. Informațiile ies la suprafață acum din orașele și satele pe care forțele ucrainene le-au recucerit – multe dintre aceste zone au fost sub ocupație rusă pentru aproape toată perioada de invazie rusă.

Locuitorii din aceste zone descriu acum cu oroare despre cum a fost viața lor în această perioadă. O femeie a spus unui reporter: „A fost pur și simplu crud când au venit rușii. Vecinii s-au trădat între ei. Mulți au crezut probabil că soldații ruși vor rămâne pentru totdeauna.” „Acum este ca acum șapte luni, doar că invers: vecinii își spun unul altuia cine a fost deosebit de prietenos cu rușii”, a spus ea. „Vreau doar să fie pace din nou.”, scrie The Guardian.

„Ceea ce se observă imediat pe străzile zonelor eliberate din jurul regiunii Harkov: foarte mulți bătrâni, multe femei, aproape deloc tineri. Ce s-a întâmplat cu ei dacă nu au fugit de invazia rusă sau nu au mers pe front? Mulți sunt considerați „dispăruți”, scrie un reporter al publicației germane BILD, care a publicat pe Twitter mai mulți oameni stând la coadă după produse alimentare.


UPDATE 20:10.Ministerul de Externe al Ucrainei estimează că cel puțin 53.000 de soldați ruși au fost uciși de când forțele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie.UPDATE 19:55. Forțele ruse au lovit astăzi o serie de obiecte de infrastructură civilă în regiunile de est și de sud ale Ucrainei, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene.

Folosind atacuri aeriene și lovituri cu rachete și sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, forțele ruse au atacat așezările din regiunile Luhansk și Donețk din est și regiunile Dnipropetrovsk, Nikolaev și Cerkasi în sud.

„Peste 25 de așezări au suferit bombardamente de artilerie”, a declarat reprezentanții forțelor armate în briefing-ul zilnic. „În plus, inamicul a intensificat recunoașterea aeriană.”


UPDATE 19:20. Alimentarea cu energie electrică și apă în regiunea Harkiv a fost restabilită cu 100%, a anunțat în această seară șeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei Kiril Timoșenko.

Mai multe regiuni ucrainene au rămas fără curent și apă din seara zilei de 11 septembrie, după ce trupele ruse au tras 12 rachete de croazieră în regiunile Ucrainei.


UPDATE 19:00. Ministrul eston al Apărării a vizitat Kievul și a anunțat că țara sa va oferi Ucrainei un spital mobil.

„Estonia a pus întotdeauna oamenii mai presus de orice”, a spus ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, într-o referire la vizita omologul său estonian Hanno Pevkur.

„Aceasta este ceea ce fac ei acum, furnizând armatei ucrainene cel mai modern spital mobil, care va salva viețile soldaților și civililor noștri”, a spus Reznikov.UPDATE 18:35. Document privind garanțiile de securitate pentru Ucraina prezentat la Kiev.

Șeful statului major al președintelui Vladimir Zelenskiy, Andrii Ermak, și fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au prezentat pe 13 septembrie primul document cu recomandări privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina.

Potrivit lui Ermak, documentul prevede crearea Pactului de Securitate de la Kiev, care este un „document comun privind un parteneriat strategic care va uni Ucraina și statele garante”. Se așteaptă ca garanții Ucrainei să includă SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Italia, Germania, Franța, Australia, Turcia și alte țări.


UPDATE 18:05. În orașul Mariupol, ocupat temporar de trupele rusești, situația alimentară este critică, oamenii stau la o coadă de un kilometru pentru a primi gratuit pâine.

Primăria Mariupol a distribuit pe Telegram un material video de la fața locului, în care se văd oamenii care așteaptă la coadă pentru pâine.


UPDATE 17:40. Fondul Monetar Internațional a alocat 1,4 miliarde de dolari drept sprijin suplimentar Ucrainei, a anunțat marți președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, pe Telegram.

„Am avut o conversație telefonică cu directoarea generală a FMI, Kristina Georgieva. Am mulțumit pentru sprijinul suplimentar alocat de 1,4 miliarde de dolari. Am discutat despre viitoarea cooperare pentru consolidarea stabilității financiare a Ucrainei”, a spus șeful statului ucrainean.

Anterior, pe 9 septembrie, Consiliul UE a aprobat acordarea de 5 miliarde de euro drept asistență macrofinanciară Ucrainei.


UPDATE 17:25. Jurnaliștii de la postul american de televiziune CNN sunt primii care au reușit să surprindă tabloul distrugerilor care au măcinat orașul Izium, pe care trupele ucrainene l-au eliberat într-o contraofensivă surpriză care a forțat trupele ruse să fugă peste granița cu Rusia.UPDATE 17:00. Mihail Sheremet, un deputat rus, membru al comitetului de securitate din Duma de Stat, a declarat, luni, că obiectivele „operațiunii militare” nu vor putea fi atinse fără declararea unei mobilizări generale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că această opțiune nu este discutată, potrivit publicației independente ruse Kommersant.

Fără mobilizare deplină, trecerea la o conducere militară, inclusiv a economiei, nu vom obține rezultatele potrivite. Astăzi, societatea ar trebui consolidată cât mai mult posibil și orientată spre victorie”, a spus deputatul formațiunii „Rusia Unită”, din care face parte și Vladimir Putin.

„În acest moment, nu, acest lucru este exclus”, a spus Dmitri Peskov, marți, răspunzând la o întrebare despre probabilitatea unei mobilizări generale sau parțiale. Autoritățile ruse au negat în repetate rânduri necesitatea mobilizării generale, dar tema continuă să fie discutată în societatea rusă.


UPDATE 16:23. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a numit contraofensiva trupelor ucrainene, în special în regiunea Harkov, „planificată metodic”. Dar este prea devreme pentru a prezice ce se va întâmpla în continuare. El a anunțat acest lucru la un briefing în Mexico City.

Pe lângă ofensiva din regiunea Herson, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă în regiunea Harkiv. „Ceea ce au făcut a fost planificat foarte metodic”, a spus Blinken.

Potrivit acestuia, contraofensiva a fost posibilă datorită sprijinului SUA și al altor țări. Întrucât ofensiva este încă „în faza incipientă”, Blinken nu prezice la ce va duce.

„Am văzut progrese semnificative ale ucrainenilor, mai ales în nord-est. Este rezultatul sprijinului nostru, dar în primul rând este rezultatul curajului și rezistenței extraordinare a Forțelor Armate ale Ucrainei și a poporului ucrainean”, a subliniat secretarul de stat.

În ciuda succeselor forțelor armate, Rusia continuă să păstreze un număr semnificativ de forță umană, precum și echipamente și arme în Ucraina.


UPDATE 15:39. Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Berbock, va merge miercuri într-o vizită în Ucraina, iar Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că va fi abordată cu oficialul german problema livrării de armament greu, scrie The Guardian.

Vizita are loc în contextul în care diplomația ucraineană a vorbit marți despre noi „semnale dezamăgitoare” din partea Germaniei, ministrul de Externe Dmitro Kuleba întrebând retoric „De ce se teme Berlinul?”. „Semnale dezamăgitoare din Germania în timp ce Ucraina are nevoie de [tancuri] Leopard și [blindate] Marder - ca să își elibereze poporul și să-l salveze de genocid”, a scris marți Kuleba pe pagina sa de Twitter.


UPDATE 15:00. Rusia, Belarus și Myanmar sunt singurele trei țări din lume unde nu au fost trimise invitații oficiale pentru ceremonia de înmormântare a reginii Elisabeta.

Cel puțin asta scriu agențiile de știri internaționale cu referire la surse de la Palatul Buckingam. Rusia nu a fost invitată din cauza agresiunii militare în Ucraina, iar Belarus pentru că a susținut-o.

Myanmar, din cauza loviturii de stat din februarie și pentru că la fel, susține Rusia.

Iran va fi reprezentat doar la nivel de Ambasadă.

În total, se estimează prezența a circa 500 de demnitari de rang înalt fiind una dintre cele mai mari reuniuni diplomatice din istorie. Fiecare demnitar poate fi însoțit la ceremonii de cel mult o persoană.


UPDATE 14:25. Comisia Europeană va da înapoi în privința plafonării prețului pentru gazele naturale importate din Rusia, alegând în schimb să meargă pe ideea suprataxării companiilor energetice, potrivit unui document oficial obținut de jurnaliștii de la The Guardian și Hotnews.

Un draft al documentului privind „instrumentul de urgență” privind electricitatea consultat de jurnaliștii britanici nu conține un plafon pentru importurile de gaze din Rusia, dar nici pentru cele in alte state după ce țările membre ale blocului comunitar nu au reușit să ajungă la un acord săptămâna trecută.

În schimb, este așteptat ca executivul UE să introducă o taxă pe profiturile ridicate ale companiilor ce ard combustibili fosili, urmând ca o măsură separată să fie adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

Companiile din domeniul petrolier, gazelor naturale și cărbunelui vor trebui să facă o contribuție financiară „de solidaritate” pe baza „surplusului taxabil făcut în anul fiscal 2022”, potrivit documentului redactat de Comisie.

The Guardian notează că Ursula von der Leyen va publica probabil miercuri planul de a gestiona situația privind creșterea prețurilor la electricitate în blocul comunitar, concomitent cu susținerea discursului privind starea uniunii.


UPDATE 13:47. Forțele de ocupație ruse pregătesc probabil încă o provocare și bombardare a centralei nucleare Zaporojie.

Andriy Yusov, un reprezentant al serviciilor de informații din Ministerul Apărării al Ucrainei susține că „Există informații despre anumite pregătiri pentru provocări ulterioare și bombardamente asupra Centralei, că personalul agresorului are un plan de a sta la acoperire în timpul semnalelor lor, adică există mișcare a echipamentelor, există activitate sistematică de deteriorare a liniilor electrice, dintre care au mai rămas doar câteva acum, care leagă Centrala cu sistemul energetic ucrainean”, a spus Yusov, potrivit Hromadske.


UPDATE 13:02. Regiunea Harkov este din nou fără electricitate după bombardarea rusă, scrie Kyiv Independent.

S-a întrerupt curentul în oraș și în regiunea imediat următoare când o linie electrică de rezervă a eșuat, potrivit șefului adjunct al biroului președintelui Kyrylo Timoșenko.

Infrastructura electrică a lui Harkov rămâne sub presiune după ce a fost vizată în atacurile rusești în seara zilei de 11 septembrie.


UPDATE 12:49. Serviciile secrete din Rusia au reținut un manager de top al unei fabrici de aviație, suspectat că a transmis informații militare secrete Ucrainei, au anunțat marți agențiile de presă ruse, citând agenția federală de securitate FSB, transmite Reuters.

FSB a declarat că un bărbat este suspectat că a făcut fotografii ale echipamentelor din avioanele de luptă ale Rusiei și le-a trimis unui cetățean ucrainean care lucra la o fabrică de aviație ucraineană.

FSB a precizat că a deschis un caz de trădare împotriva suspectului.


UPDATE 12:18. Serghei Haidai, guvernatorul Ucrainei din Luhansk, a postat o actualizare pe Telegram cu privire la situația de pe teren din Donețk. El sustine că Rușii au părăsit complet Kreminna, dar forțele armate nu au intrat încă în oraș.

„Monitorizăm situația din Lyman – a cărei eliberare este cheia pentru regiunea noastră, luptele continuă în jurul orașului. Desocuparea pe scară largă a Regiunii Lugansk va începe de la Kreminna și Svatove, rușii au început deja să retragă echipamentele mai aproape de aceste orașe. Impactul principal va fi acolo. Astăzi, Kreminna este complet goală – armata rusă a părăsit orașul. Acolo flutură steagul ucrainean. Situația din Starobilsk este oarecum similară. Dar în Svatove, rușii au fugit la început, dar s-au întors după ceva timp”, a spus Haidai.


UPDATE 12:00. Vladimir Zelenskiy a avut o discuție cu premierul italian Mario Draghi.

„Am avut o conversație cu premierul Mario Draghi. L-am informat despre evoluțiile de pe front. Am remarcat importanța cooperării în domeniul apărării cu Italia. Ar trebui să o îmbunătățim. Am discutat despre situația de la centrala nucleară Zaporojie. Garanția securității sale este demilitarizarea și revenirea sub control ucrainean”, susție Zelenskiy.
UPDATE 11:15. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 13 septembrie, Rusia a pierdut aproximativ 52 300 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 350 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

 • tancuri - 2175;
 • vehicule blindate de luptă - 4662;
 • sisteme de artilerie -1279;
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 165;
 • echipamente de apărare aeriană - 165;
 • aeronave - 244;
 • elicoptere - 213;
 • echipamente auto și autocisterne - 3469;
 • nave, bărci - 15;
 • drone de nivel operațional și tactic - 904;
 • echipamente speciale - 115;
 • rachete de croazieră - 233.

UPDATE 10:28. În Ucraina, în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei (din 24 februarie până în dimineața zilei de 13 septembrie), se știe că 383 de copii au murit și cel puțin 749 de copii au fost răniți. Cu toate acestea, aceste date nu sunt încă definitive.

Majoritatea copiilor au fost afectați în regiunile Donețk (392), Harkov (209), Kiev (116), Mykolaiv (72), Cernihiv (68), Lugansk (61), Herson (55) și Zaporizhia (46).

2.480 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse. Dintre acestea, 289 au fost complet distruse.UPDATE 09:48. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat luni că, în cazul în care Kievul nu acceptă condiţiile actuale pentru începerea negocierilor, Rusia va accepta doar predarea necondiţionată a regimului de la Kiev, informează dpa și Agerpres.

„Actualele „ultimatumuri” sunt joacă de copii comparativ cu cererile care vor fi în viitor...: predarea totală a regimului de la Kiev, în condiţiile formulate de Rusia”, a scris Medvedev pe contul său de pe Telegram.

Aceste noi ameninţări par să fie o reacţie la declaraţiile făcute de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat duminică postului CNN. În interviu, Zelenski a spus că la ora actuală nu este interesat în negocieri cu Rusia, pentru că nu vede ca Moscova să fie deschisă unor discuţii constructive.

Zelenski a calificat condiţiile ruse pentru demararea negocierilor drept unele „canibale”, în condiţiile în care ele presupun ca Ucraina să fie „mâncată bucată cu bucată”.

UPDATE 09:23. UE nu recunoaște legitimitatea alegerilor locale organizate de Rusia în Crimeea, și nici a reprezentanților aleși ai peninsulei anexate ilegal în 2014, a transmis purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Peter Stano.

În perioada 9-11 septembrie, au avut loc alegeri regionale și locale în Rusia, precum și în Republica Autonomă Ucraineană Crimeea, anexată ilegal, și în orașul Sevastopol.

„UE nu recunoaște desfășurarea acestor alegeri și rezultatul acestora în Peninsula Crimeea. UE nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă, care reprezintă o încălcare a dreptului internațional. Crimeea este Ucraina. Prin urmare, nicio persoană „aleasă” la aceste alegeri în peninsula Crimeea anexată ilegal, care pretinde că „reprezintă” populațiile din Crimeea și Sevastopol, nu are nicio legitimitate și nu va fi recunoscută ca reprezentant al acestor teritorii”, a afirmat purtătorul de cuvânt.


UPDATE 09:00. Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Marea Britanie: Rusia a pierdut o parte din potențialul militar de a se confrunta cu NATO.

Principalele teze:

- O parte din trupele ruse retrase din regiunea Harkiv în ultima săptămână aparțineau Armatei 1 de tancuri de gardă (1 GTA), care face parte din districtul militar de vest. Această unitate a suferit pierderi grele în timpul fazei inițiale a invaziei Ucrainei și nu a avut timp să restabilească complet capacitatea de luptă înainte de contraofensiva ucraineană de la Harkiv;

- 1 GTA - una dintre cele mai prestigioase unități rusești - ar trebui să apere Moscova și să conducă o contraofensivă în cazul unui război cu NATO;

- Întrucât 1 GTA și alte unități care alcătuiesc Districtul Militar de Vest au fost grav avariate, forțele armate convenționale ruse, destinate să participe la o eventuală confru„ntare cu NATO, au fost serios slăbite. Probabil că vor dura ani pentru ca Rusia să restabilească acest potențial militar.


UPDATE 08:40. Dansatorul de balet al Operei Naționale Ucrainene, Aleksandr Șapoval, a fost ucis în luptă, în apropiere de Maiorske, în regiunea Donețk, pe 12 septembrie, a anunțat Valentina Samchenko, redactoră-șefă adjunctă a ziarului Ukraina Moloda, pe Facebook.

„Astăzi, 12 septembrie, Aleksandr Nikolaevici Șapoval - Artist de onoare al Ucrainei, solist de balet al Operei Naționale a Ucrainei Taras Șevcenko - a murit în bătălia de lângă Maiorsk, în regiunea Donețk. În timpul războiului, a devenit lansator de grenade al Forțelor Armate ale Ucrainei. Tuturor celor care au murit pentru Ucraina - respectul nostru”, a transmis jurnalista.

UPDATE 08:25. ISW: Contraofensiva din sudul Ucrainei continuă să aibă un impact semnificativ asupra capacităţilor militare ruse.

Institutul pentru Studierea Războiului, în cel mai recent raport, a spus că imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kiselivka, la 15 kilometri nord-vest de orașul Herson, arată că au mai rămas doar patru vehicule rusești.

Localitatea Kiselivka a fost importantă din punct de vedere strategic pentru forțele ruse, deoarece este ultima așezare majoră atât de-a lungul autostrăzii E58, cât și de-a lungul liniei de cale ferată între pozițiile ucrainene și Cernobaivka, potrivit ISW.

„Aparenta retragere a trupelor ruse din această poziție poate compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia de nord-vest a Hersonului”, a scris ISW.


UPDATE 08:10. Rusia continuă să bombardeze regiunea Sumy cu artilerie grea.

Trupele ruse au atacat localitatea Esman din regiunea Sumy de 18 ori cu artilerie de tun și de 17 ori cu mortar pe 12 septembrie, a declarat guvernatorul regiunii Sumi, Dmitro Jivițkiy. Au fost, de asemenea, șase atacuri asupra satului Șalininska, a mai adăugat el. Nu au fost raportate victime.


UPDATE 07:50. Ucraina va cere SUA și aliaților săi arme cu rază lungă de acțiune.

Ucraina va solicita arme suplimentare de la SUA și aliații săi, inclusiv sisteme de rachete tactice ale armatei (ATMS), care au o rază de acțiune de peste 300 de kilometri, relatează Wall Street Journal (WSJ).

Anunțul vine pe fondul contraofensivei în desfășurare a trupelor ucrainene. Administrația Biden ar fi refuzat până acum să furnizeze astfel de arme Ucrainei din cauza temerilor că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul rus.


UPDATE 07:25. Garda Naţională a Ucrainei a anunțat oficial că oraşul Sviatogorsk din regiunea Doneţk a fost eliberat, scrie Ukrinform.

„Unităţi ale Gărzii Naţionale, ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi ale Apărării Teritoriale au intrat în oraşul Sviatohirsk. Pas cu pas, metru cu metru, ne eliberăm pământul de ocupanţi. Victoria va fi cu siguranţă a noastră. Glorie Ucrainei! Glorie Gărzii Naţionale a Ucrainei!", spune un soldat ucrainean, într-un videoclip postat pe Facebook.


UPDATE 07:00. Zelenskiy: Trupele ucrainene continuă să avanseze.

Într-un discurs de luni seară, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a mulțumit armatei ucrainene și a spus că trupele merg înainte și eliberează teritoriile ocupate de Rusia.

„Din primele zile ale lunii septembrie și până astăzi, soldații noștri au eliberat deja peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean - în est și sud. Mișcarea trupelor noastre continuă”, a spus Zelenskiy.

Președintele ucrainean a mulțumit și brigăzii 57 de infanterie motorizată, care și-a revenit după luptele grele din est și avansează în sud.

„Mulțumim brigăzii 57 separată de infanterie motorizată pentru mișcarea constantă înainte, in pofida tuturor greutăților. Mulțumim soldaților brigăzii 128 separate de asalt montan pentru eliberarea mai multor aşezărilor şi acţiunilor de neutralizare foarte eficiente activitatea inamicului”, a adăugat el.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie și 12 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media