The Washington Post: SUA cer în privat Ucrainei să dea dovadă de deschidere la discuțiile pentru pace cu Rusia

6 noiembrie 2022, 10:55 Externe 192
Casa Albă.  Sursa: aa.com

Administrația președintelui Joe Biden îi îndeamnă în mod privat pe liderii ucraineni să dea dovadă de deschidere față de negocierile cu Rusia și să-și reconsidere refuzul public de a participa la discuțiile pentru pace până când președintele Vladimir Putin nu va fi înlăturat de la putere, scrie ziarul american The Washington Post, citând propriile surse la curent cu discuţiile interne.

Cu toate acestea, oficialii americani susțin că nu ar intenționa în acest fel să împingă Ucraina la negocieri, spun sursele WP. Ei numesc acest gest drept „un calcul rece care va ajuta Kievul să-și mențină sprijinul pe care îl are din partea altor naţiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflaţie şi preţuri la energie în continuă creştere, potrivit The Washington Post.

Anterior, oficialii ruși și-au declarat în mod repetat disponibilitatea de a se așeza la masa negocierilor, dar numai în condițiile Rusiei. Kievul, ca răspuns, a transmis că armistițiul va fi favorabil doar Moscovei și îi va oferi timp să se pregătească pentru o nouă ofensivă. Potrivit autorităților ucrainene, doar întoarcerea completă a tuturor teritoriilor ocupate de ruși poate aduce o pace de durată.

La 4 octombrie, Zelenski a semnat un decret prin care declara oficial drept "imposibilă" perspectiva oricărui tip de negocieri între Ucraina şi Putin, dar lăsa uşa deschisă discuţiilor cu Federaţia Rusă.

Oficialii americani împărtășesc poziția lui Vladirir Zelenskiy, dar recunosc că interzicerea negocierilor cu Rusia de către președintele ucrainean ar stârni îngrijorări în unele țări ale Europei, Africii și Americii Latine, care sunt afectate în special de impactul războiului din cauza creșterii prețurilor la alimente și la combustibili, transmite ziarul.

În plus, țările care au ezitat să susțină coaliția de ajutor pentru Ucraina condusă de SUA, fie din cauza legăturilor lor cu Moscova, fie din cauza refuzului lor de a fi la egalitate cu Washingtonul, au și ele îngrijorări cu privire la prelungirea conflictului.

De exemplu, Africa de Sud s-a abținut la un vot recent al ONU împotriva anexării de către Rusia a patru regiuni ucrainene, spunând că lumea ar trebui să se concentreze în schimb pe promovarea unei încetări a focului și asupra unui acord politic. Noul președinte ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat că Zelenskiy poartă aceeași responsabilitate pentru război ca și Putin.

Prim-ministrul indian Narendra Modi, care încearcă să mențină relații bune cu Moscova și Kievul, s-a oferit să ajute la negocierea discuțiilor de pace cu Zelenskiy luna trecută. Liderul ucrainean însă l-a refuzat, scrie WP.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media