Prăbușirea unei rachete în satul polonez Przewodow. Informațiile cunoscute până acum

16 noiembrie 2022, 11:16 Externe 179
Przewodów.  Sursa: BBC

În seara zile de 15 noiembrie, o rachetă a căzut în satul Przewoduv din estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, ucigând două persoane. În timpul nopții, autoritățile poloneze au spus că racheta era de fabricație rusă. Cu toate acestea, Associated Press, citând oficiali americani, scrie că racheta ar fi fost trasă de armata ucraineană pentru a o doborî pe cea rusă. Faptul că racheta căzută era puțin probabil să fi fost trasă din Rusia a fost declarat și de președintele american Joe Biden.

Rachetă „de fabricație rusă”

Ministerul polonez al Afacerilor Externe a fost primul care a anunțat originea rusă a rachetei căzute, potrivit BBC.

„La ora 15:40, o rachetă de fabricație rusă a căzut în satul Przewodow, în urma căreia doi cetățeni ai Republicii Polone au fost uciși. În acest sens, ministrul de externe Zbigniew Rau a convocat ambasadorul Rusiei la Ministerul Afacerilor Externe și a cerut explicații detaliate imediate”, a spus agenția într-un comunicat.

Aceleași argumente au fost folosite de președintele polonez Andrzej Duda.

„Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusă, dar ancheta este încă în curs”, a spus el reporterilor (citat de Reuters). În același timp, Duda a remarcat că nu există dovezi clare despre cine a lansat această rachetă și și-a exprimat, de asemenea, speranța că acesta a fost un caz izolat.

Potrivit jurnalistului de investigație Eric Toler, autoritățile poloneze pot numi și rachete produse în perioada sovietică rachete de fabricație rusă.

Proiectul de urmărire a armelor din Ucraina, după ce a analizat fotografiile epavei unei rachete căzute în Pszewoduv publicate pe rețelele de socializare, consideră că acestea sunt părți ale unui motor de rachetă din seria 5V55 dezvoltat în URSS al sistemului S-300.

Versiune despre apărarea aeriană ucraineană

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media