Fostul viceministru al MAI, Veaceslav Ceban, trimis în judecată. Va fi judecat în dosarul filării celor doi procurori anticorupție

14 noiembrie 2022, 16:20 Justiție 706
Veaceslav Ceban, fost viceministru al MAI.  Sursa: mai.gov.md

Dosarul de învinuire a fostului viceministru de interne Veaceslav Ceban, bănuit de crearea și dirijarea unui grup criminal organizat care a filat doi procurori anticorupție în octombrie 2020, a fost a fost expediat în judecată. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a finalizat urmărirea penală pe acest caz.

Potrivit procurorilor, Ceban este bănuit că a creat un grup în cadrul organizației criminale „Plahotniuc”, iar membrilor recrutați le promitea salarii „nu mai mici decât la un angajat al MAI”.

Unul dintre membri, responsabil de elaborarea notelor informative privind acțiunile ilegale de filare, primea lunar 20 000 lei, potrivit materialelor dosarului.

Astfel, pe lângă filarea unui procuror anticorupție și a unui adjunct al Procuraturii Anticorupție, grupul colecta informații și despre alte persoane care vizitau instituția, în legătură cu dosarul „Frauda bancară” în care era vizat și învinuitul.

PCCOCS menționează că, potrivit materialelor dosarului, instrumentat cu sprijinul ofițerilor SIS și SPIA al MAI, acțiunile grupului infracțional erau tutelate neoficial sub umbrela unei unități responsabile de securitatea internă a unui partid politic.

Potrivit ZdG, foștii oameni ai legii au filat anterior inclusiv primari din mai multe localități din țară, pentru ca ulterior aceștia să treacă la Partidul Șor.

În ceea ce privește complicii învinuitului, dosarele penale ale acestora au fost trimise în judecată, iar până la pronunțarea unei hotărâri finale, aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media