Procuratura Generală are un nou șef interimar: Cine i-a luat locul lui Dumitru Robu

11 octombrie 2022, 10:20 Justiție 355
Procuratura Generală.  Sursa: Replica Media

Procuratura Generală are un nou șef interimar. Fotoliul lui Dumitru Robu va fi înlocuit de Ion Munteanu - actualmente adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. Decizia a fost aprobată, astăzi, de membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

Mandatul de procuror general interimar al lui Ion Munteanu va fi validat după ce președinta Republicii Moldova va decide dacă acceptă sau nu candidatura acestuia.

De menționat că, la 15 octombrie anul trecut, procurorul Ion Munteanu a fost numit în funcția de adjunct al PA printr-o hotărâre aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

Munteanu activează în sistemul procuraturii din anul 2006, a muncit în Procuratura Centru, Chişinău, a fost şef al Oficiului Ciocana, al Procuraturii Chişinău, iar în 2014 a fost numit în funcția de procuror la Anticorupție.

Potrivit zdg.md, Procurorul Munteanu locuiește într-o casă donată în 2017 de socrii săi, Valentin şi Elena Braşovschi. Imobilul cu o suprafață de 105,8 metri pătrați este ridicat pe un teren cu o suprafaţă de 5 ari și are o valoare indicată de 1,2 milioane de lei.P

Valentin Braşovschi, socrul procurorului, este fostul administrator al companiei de construcţii „Dansicons” SRL, una din cele mai cunoscute de pe piaţă, fondată de fostul deputat Iurie Dârda. Braşovschi a plecat de la companie în februarie 2017, familia sa fiind proprietara companiei „Ideal Construct”, care din septembrie 2019 a trecut la Victor Soltan.

Casa primită în dar de procurorul Ion Munteanu şi soţia sa, Natalia, se află în com. Stăuceni, mun. Chişinău. Are două niveluri şi a fost construită de soţii Valentin şi Elena Braşovschi în perioada 2012-2013, fiind finalizată în luna octombrie 2013. Pe 26 iulie 2017, în urma unui contract de donaţie, ea ajunge în proprietatea Nataliei Munteanu.

Amintim că, mandatul procurorului general interimar Dumitru Robu a expirat miercuri, 5 octombrie. Ulterior, atribuțiile au fost preluate de adjunctul responsabil de domeniul urmăririi penale Eduard Bulat.


Procuratura Generală este condusă de un procuror interimar din 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo fiind suspendat din funcție, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.

Acum un an, Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie 2021 acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

La 22 septembrie, procurorul Victor Furtuna a anunțat despre terminarea urmăririi penale în privința lui Alexandr Stoianiglo, învinuit pe trei capete de acuzare, abuz de serviciu, corupere pasivă și falsul în declarații.

Ulterior, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtună, a pornit un nou dosar penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Acuzatorul de stat suspendat este bănuit că, în 2015, a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina, iar acesta nu a declarat niciodată imobilul, scrie Anticorupție.

Între timp, dosarul penal, pornit la 4 februarie 2022, în privința procurorului general suspendat pe faptul amestecului în înfăptuirea justiției, cu folosirea situației de serviciu în procesul de instrumentare a dosarului denumit generic „expulzarea profesorilor turci” a fost clasat.

În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.

În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 25 august de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media