ANSP recomandă evitarea părăsirii locuințelor pentru cetățenii care locuiesc în zona afectată de incendiu

9 octombrie 2022, 14:39 Sănătate 139
Incendiu, Chișinău.  Sursa: IGSU

Expunerea la emisiile cauzate de arderea deșeurilor din plastic prezintă un risc major pentru sănătatea populației, cu potențial de a cauza afecțiuni ale organismului uman, avertizează Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul incendiului produs în această dimineață în sectorul Ciocana al municipiului Chișinău.

Precum explică Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în rezultatul arderii deșeurilor din plastic, în dependență de tipul plasticului în atmosferă sunt eliberate o serie de gaze toxice precum dioxine, furani, bifenilii policlorurați, halogeni periculoși, metale grele, etc., care pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, cât și a sănătății umane, îndeosebi pentru comunitățile situate în apropierea locului arderii deșeurilor din plastic.

„Substanțele toxice eliminate în timpul procesului de ardere a plasticului au potențialul de a cauza dureri de cap, greață, afecțiuni cutanate, afectarea sistemului cardiovascular, a rinichilor, ficatului și a sistemului nervos. O altă problemă majoră în cazul acestor substanțe toxice o reprezintă faptul că unele din acestea sunt bioacumulative, ceea ce înseamnă că odată pătrunse în organism acestea pot fi stocate pe un termen îndelungat cauzând ulterior probleme de sănătate. În acest context, ANSP recomandă evitarea inhalării emisiilor cauzate de incendiu precum și de a părăsi, în măsura posibilităților, perimetrul în care acestea au ajuns până la o normalizare a calității aerului la un nivel acceptabil.”, se arată în comunicatul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media