Partidul ȘOR, după perchezițiile efectuate de CNA și PA: Au obținut blocarea activității sediului partidului, antrenat în pregătirea protestelor

2 noiembrie 2022, 17:40 Politică 227
Partidul ȘOR.  Sursa: alegeri.md

Partidul ȘOR a emis un comunicat de presă în care declară că perchezițiile efectuate astăzi, 2 noiembrie, în sediul central al partidului „nu sunt nimic altceva decât o intimidare, iar oamenii legii nu au avut nici cel mai mic temei legal pentru această acțiune în forță” și spun că „singurul rezultat pe care l-au obținut a fost blocarea activității sediului partidului, antrenat în pregătirea protestelor.”

„Pentru noi este absolut evident că acest atac la adresa Partidului „Șor” este o încercare jalnică a autorităților de a distrage atenția opiniei publice de la creșterea considerabilă a tarifelor la energie electrică. Nu întâmplător a fost întreprinsă în ziua în care ANRE îi va „ferici” pe sărmanii moldoveni cu un nou preț la electricitate. Întrucât perchezițiile în birourile partidului, precum și reținerile ilegale și arestările activiștilor noștri nu se petrec pentru prima dată, pentru noi a devenit o rutină. Singurul „rezultat” pe care l-au obținut a fost blocarea activității sediului partidului, antrenat în pregătirea protestelor”, se arată în comunicatul formațiunii politice.

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii Anticorupție au efectuat a cincea rundă de percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, transmit mai multe surse din presă. Mihai Ivanov, procurorul care gestionează dosarul, a refuzat să ne ofere detalii, sugerând să transmitem o solicitare de informații pe adresa electronică a Procuraturii Anticorupție.

Dosarul finanțării ilegale a Partidului ȘOR a fost inițiat la 21 iulie 2022. Atunci procurorii anticorupție împreună cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții, iar ulterior, în urma ridicării imunității parlamentare, Marina Tauber a fost reținută, ulterior fiind ținută în Penitenciarul nr.13, mai apoi în arest la domiciliu, ulterior sub control judiciar, iar acum a revenit în arest la domiciliu. Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării formațiunii din care face parte din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

În urma perchezițiilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, potrivit CNA.

A doua rundă de percheziții tot pe acest dosar au avut loc la 25 iulie curent. Au fost vizate sediile organizațiilor teritoriale ale partidului din raioanele Călărași, Căușeni, Ștefan-Vodă, Strășeni, Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Basarabeasca, Cimișlia, Hîncești, Orhei, Florești, Soroca, Drochia, Ungheni, Nisporeni, Bălți, Fălești, Glodeni, Sângerei, Rîșcani, Cahul, Taraclia, Cantemir.

Potrivit CNA, în cadrul urmăririi penale, la președinții și secretarii organizațiilor de partid, unde au fost operate percheziții domiciliare și a mijloacelor de transport, au fost ridicate documente, înscrisuri, corespondență, înscrisuri de ciornă și alți purtători materiali de informații, în care ar fi reflectate date cu privire la persoane fizice sau juridice care ar fi beneficiat de plăți ilicite pentru prestarea de servicii sau activități în interesul partidului, din fonduri ilegale.

A treia rundă de percheziții a avut loc la 2 septembrie 2022. Ofițerii de urmărire penală de la Procuratura Anticorupție au făcut patru percheziții, inclusiv la un președinte al unei organizații teritoriale raionale a partidului. Totodată, atunci au fost reținute trei persoane. „Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute la art. 181/2 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal”, anunța Procuratura Anticorupție.

A patra rundă de percheziții a avut loc la data de 20 octombrie, fiind depistate 20 de pungi negre, pe care erau înscrise numele unor raioane, în care se estimează că erau în total peste patru milioane de lei. Atunci 24 de persoane au fost reținute - patru au fost plasate în arest preventiv, iar 17 - în arest la domiciliu.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media