Republica Moldova a semnat Acordul de aderare la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice - LIFE

26 noiembrie 2022, 13:20 Mediu 102
Natalia Gavrilița și Virginijus Sinkevičius, 26 noiembrie 2022, Chișinău.  Sursa: gov.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița și Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au semnat sâmbătă, 26 noiembrie, Acordul de asociere al Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice – LIFE. Cei doi oficiali au avut o întrevedere la Guvern, în cadrul căreia au discutat despre reforma sectorului de mediu și politica de climă, care este unul dintre punctele prioritare în agenda de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Șefa Guvernului de la Chișinău a exprimat recunoștința pentru deschiderea și încrederea acordată țării noastre de către partenerii externi, astfel reușindu-se negocierea și semnarea acestui Acord într-un timp foarte scurt. Natalia Gavrilița a subliniat importanța Programului LIFE și a încurajat instituțiile publice și private, dar și organizațiile din societatea civilă să-l acceseze.

„Acest program ne va ajuta să implementăm tehnici inovatoare și bune practici în domeniul mediului înconjurător și schimbărilor climatice care să contribuie la dezvoltarea unei economii circulare, rezistente și neutre din punct de vedere climatic, care va rezulta în reabilitarea ecologică a mediului înconjurător. În plus, accederea la acest program arată că, deși drumul de aderare a țării noastre la UE este unul lung, în numeroase sectoare am făcut deja pași concreți în direcția integrării”, a declarat prim-ministra.

În cadrul întrevederii pe care au avut-o, oficialii au vorbit despre reforma sectorului de mediu și politica de climă, care au un rol prioritar în cadrul agendei de asociere a Republicii Moldova. Prim-ministra Gavrilița s-a referit aici la atenția acordată Pactului Verde European și adaptării cadrului normativ la principiile acestuia, dar a evidențiat și subiectele de pe agenda Guvernului: ridicarea gradului de împădurire a țării și gestionarea deșeurilor.

„Schimbările climatice ne afectează pe toți. De aceea, obiectivul nostru național este reducerea necondiționată cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Am făcut acest angajament pentru că vrem să lăsăm copiilor noștri o Moldovă mai verde și mai curată, dar și pentru că înțelegem că numai cu eforturi globale susținute vom putea combate criza climatică care amenință întreaga omenire”, a subliniat șefa Executivului.

Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit a salutat aderarea țării noastre la Programul LIFE, afirmând deschiderea Uniunii Europene pentru a lucra împreună cu Republica Moldova pe politicile de mediu.

„Provocările pe care le confruntați sunt semnificative, dar, aderând la Programul LIFE, Republica Moldova demonstrează că este hotărâtă să le înfrunte și să le transforme în oportunități. Programul va contribui semnificativ la tranziția către o economie durabilă, bazată pe surse regenerabile de energie, care va proteja și îmbunătăți calitatea mediului și va combate degradarea ecosistemelor”, a menționat Virginijus Sinkevičius.

Oficialul european a enumerat și o serie de alte beneficii pe care le va aduce adeziunea Republicii Moldova la programul LIFE: „Criza energetică, nivelul înalt de inflație și agresiunea Rusiei față de Ucraina sunt amenințări constante pentru această regiune, de aceea programul va ajuta să reducem dependența, să reducem poluarea, să ne îmbunătățim sănătatea și să ne pregătim economia pentru viitor. Este și o oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova, care fac parte din diverse organizații, de a primi suport în implementarea proiectelor ce țin de mediu și schimbările climatice, precum și e o șansă bună de a crea legături și schimburi de experiență cu organizațiile Uniunii Europene.”

Programul „LIFE” este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului. Din 1992, LIFE a cofinanțat peste 5 600 de proiecte, iar pentru anii 2021-2027 este destinat un buget de 5,43 miliarde euro, ceea ce constituie 0,48% din bugetul total al UE.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media