Principala noutate pe care primarul le-a transmis moscoviților de vârstă militară este că somația trimisă la domiciliul și întreprinderile își încetează valabilitatea.
„Punctele de colectare a mobilizaților sunt închise pe 17 octombrie 2022 la ora 14:00”, a scris Sobianin pe blogul său. El a explicat acest lucru prin faptul că sarcina Ministerului Apărării privind mobilizarea la Moscova „a fost îndeplinită în totalitate”.
Câți moscoviți au fost chemați, nu a precizat Sobianin.
Săptămâna trecută, la Moscova, lângă stațiile de metrou, și la Sankt Petersburg în clădirile rezidențiale, au avut loc „raiduri” polițienești asupra bărbaților de vârstă militară, li s-au înmânat citații la birourile militare de înregistrare și înrolare. După scandal, această practică a fost criticată chiar și de oficialii guvernamentali.
Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia pe 21 septembrie. În ciuda rezervelor legate de caracterul limitat, mobilizarea a afectat persoane în vârstă, fără experiență de luptă și bolnave. Putin însuși a recunoscut greșelile de mobilizare, dar nu a numit-o o mare problemă.
Decretul de mobilizare al lui Putin nu a indicat intervalul de timp în care a fost realizat. Numărul mobilizaților a fost ascuns. Totuși, ministrul Apărării Serghei Șoigu a vorbit despre planurile de a convoca 300 de mii de oameni (între timp, mass-media a prezentat versiuni care ar putea fi mobilizate peste 1 milion de oameni).
Vineri, 14 octombrie, Putin a spus că mobilizarea ar putea fi finalizată în „aproximativ două săptămâni”. Din cei 300.000, 222.000 sunt deja în pregătire în unități militare, 33.000 sunt în unități de luptă, iar 16.000 sunt în acele unități care sunt implicate în misiuni de luptă, a spus președintele Rusiei.
Declarațiile lui Putin au venit pe fundalul rapoartelor autorităților regionale despre un posibil al doilea val de mobilizare. Kremlinul a negat afirmațiile guvernatorilor, iar Putin însuși a susținut vineri că „nu este planificat nimic suplimentar”.
Putin a anunțat absența planurilor de mobilizare suplimentară, după ce autoritățile au recunoscut decesul primului mobilizat pe front. Pentru prima dată oficial acest lucru a fost raportat în regiunea Celeabinsk. Sobianin și alți guvernatori nu au raportat pierderi. Cu toate acestea, se știe că printre morții din Ucraina se numără un angajat de 28 de ani al guvernului de la Moscova.
„Să sperăm și să ne rugăm că vă ceți întoarce în viață și sănătoși. Să vă întoarceți cu victorie”, a scris Sobianin într-o postare.
Un scandal din rețelele de socializare a provocat săptămâna trecută o declarație a comunistului Viktor Sobolev de la Comitetul de Apărare al Dumei de Stat, potrivit căreia Moscova ar fi finalizat sarcina de mobilizare cu doar 50%, deși capitalei i s-a dat un „plan slab”. „Iată că s-a dovedit a fi atât de putredă cu noi”, a declarat Sobolev pentru ziarul Rise. Șeful comisiei, Andrei Kartapolov, care a fost anterior ministru adjunct al apărării, nu a confirmat aceste date și l-a acuzat pe Sobolev de populism.
Moscoviții și locuitorii altor regiuni ale Rusiei după 21 septembrie s-au grăbit în străinătate pentru a scăpa de mobilizare și trimitere la război împotriva Ucrainei. Sute de mii de oameni au părăsit țara.
La 1 noiembrie, conform decretului lui Putin, în Rusia ar trebui să înceapă pregătirea recruților în armată. Birourile militare de înregistrare și înrolare vor trebui să treacă la această activitate.
„Terminăm activități legate de apelul la mobilizare parțială. De astăzi, de la ora 14:00, nu este necesară apariția pe agendele de mobilizare. Puncte temporare suplimentare vor fi închise în viitorul apropiat", a declarat comisarul militar al orașului, Maxim Loktev.
