LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 238. Explozii la Kiev; Autoritățile ocupante părăsesc Herson; Putin a introdus legea marțială în regiunile anexate

19 octombrie 2022, 07:29 Ucraina 362
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina continuă pentru a 238-a zi consecutiv. Potrivit președintelui Zelenskiy, din 10 octombrie, ca urmare a bombardamentelor rușilor, 30% din centralele electrice din țară au încetat să funcționeze.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis că va livra Ucrainei sute de sisteme de apărare aeriană în următorii ani pentru a se proteja împotriva dronelor.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a declarat că apelul Rusiei către Iran pentru ajutor înseamnă recunoașterea de către Kremlin a „falimentului său militar-politic”.

UPDATE 21:50. Distrugerea dronelor kamikaze iraniene, pe care Rusia le lansează în masă, costă Ucraina mai mult decât Rusia pentru achiziția lor. Despre asta scrie ziarul British Guardian, referindu-se la analiștii ucraineni.

Potrivit The Guardian, organizația ucraineană Molfar a calculat că toate dronele iraniene simple și ieftine lansate în cursul lunii, între 13 septembrie și 17 octombrie, a costat Rusia nu mai mult de 18 milioane de dolari. Ucraina a cheltuit peste 28 de milioane de dolari pentru a le doborî pe majoritatea.

Molfar nu a luat în considerare pagubele produse de dronele care au ajuns la țintă - doar costurile dronelor în sine și să le doboare.

Miercuri, Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că de la folosirea dronelor iraniene, din 13 septembrie, ucrainenii au doborât 223 de avioane Shaheda-136 (rușii le-au redenumit Geran-2). Zeci de drone au zburat însă către ținte.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat săptămâna trecută că Rusia a comandat 2.400 de drone de atac din Iran.


UPDATE 21:00. Vladimir Zelenskiy, a anunțat - în calitate de lider al poporului Ucrainei - laureatul Premiului Academician Andrei Saharov, a mulțumit deputaților Parlamentului European care au decis să acorde premiul de anul acesta nu unei anumite persoane sau organizații, ci întregului popor ucrainean.

„Ucrainenii își demonstrează în fiecare zi loialitatea față de valorile libertății și democrației pe câmpul de luptă împotriva statului terorist - Federația Rusă. Și pe această cale, sprijinul poporului Uniunii Europene este foarte important pentru Ucraina”, a scris pe Twitter liderul de la Kiev.


UPDATE 19:53. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat că Grecia a început procesul de transfer la Kiev a unui lot de transportoare blindate BMP-1 de fabricație sovietică, scrie BBC.

Un acord în acest sens s-a ajuns în vară, dar transferul a fost amânat și a început abia acum, a confirmat Kuleba la un briefing comun cu ministrul grec de externe Nikos Dendias.

„Este foarte important că transportul mult așteptat de vehicule blindate de infanterie BMP-1 pentru Ucraina din Grecia a început deja. Foarte curând vor ajunge în armata noastră și vor crește instantaneu capacitatea de luptă și capacitatea de apărare a țării noastre”, a declarat Kuleba.

Exprimându-și recunoștința autorităților elene pentru asistența acordată, ministrul ucrainean a reamintit că în acest moment armata rusă încearcă să paralizeze activitatea sistemelor ucrainene de susținere a vieții, lovind infrastructura critică cu drone. Prin urmare, cea mai urgentă problemă a comandamentului ucrainean este protecția împotriva loviturilor aeriene.

„Grecia cunoaște cererea noastră și va lucra la ea”, a asigurat Kuleba.

Intenția Greciei de a oferi Ucrainei câteva zeci de BMP-1 a fost anunțată încă din iunie, dar până la jumătatea lunii septembrie, grecii s-au negociat cu Germania în ceea ce privește înlocuirea acestor vehicule blindate vechi cu vehicule blindate Marder mai moderne de fabricație germană.

Grecia și Germania au convenit în sfârșit asupra acestui schimb pe 16 septembrie: Grecia va da Ucrainei 40 de BMP-1 și va primi în schimb Marders.

BMP-1 (vehicul de luptă de infanterie) este un tanc blindat sovietic de transport de personal care a fost dezvoltat cu aproape 60 de ani în urmă și a cărui producție în masă a fost întreruptă în urmă cu aproape 40 de ani.


UPDATE 18:57. Legea marțială în teritoriile ocupate și ce înseamnă aceasta pentru întreaga Rusie:

„Acesta este unul dintre cei mai grei pași ai lui Vladimir Putin, după ce a devenit clar că „operațiunea specială” victorioasă cu capturarea Kievului nu s-a potrivit în trei zile, Rusia a trimis Ucraina în iadul războiului - și a ajuns și acolo. Și acum a fost introdusă deja legea marțială, pictată în legea din 2002 - și de atunci nu a mai fost aplicată. Așa cum mobilizarea a fost formal „parțială” cu criterii în continuă schimbare pentru această „parțialitate” și livrarea de citații pentru tot ceea ce se mișcă, tot așa această lege marțială va afecta nu numai teritoriile ocupate”, transmite un corespondent BBC.


UPDATE 18:34. Poporul Ucrainei și președintele Vladimir Zelenskiy au fost desemnați noii laureați ai prestigiosului Premiu Saharov, acordat anual de Parlamentul European pentru realizările în domeniul drepturilor omului.


UPDATE 17:37. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că sistemele de apărare aeriană au doborât mai multe rachete deasupra Kievului.

„Apărarea aeriană a doborât mai multe rachete rusești deasupra Kievului”, a spus el. Potrivit acestuia, raidul aerian continuă, a îndemnat cetățenii să rămână în adăposturi.


UPDATE 17:03. Mâine va începe sezonul de încălzire la Kiev, a declarat primarul Vitalii Kliciko. Decizia vine în ciuda faptului că trupele ruse au bombardat infrastructura energetică în toată Ucraina, inclusiv în capitală, în ultimele săptămâni.

S-a decis începerea sezonului de încălzire în legătură cu răcirea apropiată și necesitatea economisirii energiei electrice.

„Pentru ca locuitorii din Kiev să nu pornească încălzitoarele electrice și aparatele de aer condiționat și să nu supraîncărce sistemul de alimentare cu energie”, a explicat Klicoko.

Primarul a spus că orașul a crescut numărul serviciilor de urgență cu 10%, a achiziționat echipamente și materiale suplimentare.


UPDATE 16:30. Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz și liderul opoziției Benjamin Netanyahu s-au opus vânzării de echipamente de apărare Ucrainei, scrie Times of Israel.

„Nu vindem arme Ucrainei”, a spus Gantz la postul de radio Kol Chai. El a adăugat că Israelul a oferit și va continua să ofere ajutor umanitar Ucrainei.

El a mai menționat că Israelul nu a vândut arme Ucrainei înainte. În schimb, într-un interviu acordat MSNBC, Netanyahu a lăudat abordarea „prudentă” a guvernului de coaliție israelian față de Ucraina.

El a mai spus că Israelul oferă ajutor umanitar. În același timp, Netanyahu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vânzările de arme către Ucraina.

„Există întotdeauna posibilitatea – și s-a întâmplat din când în când – ca armele pe care le furnizăm unui câmp de luptă să ajungă în mâinile iranienilor și să fie folosite împotriva noastră”, a spus Benjamin Netanyahu. În plus, ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevhen Korniychuk, a declarat că, marți, Gantz a anulat conversația cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, fără nicio explicație. Potrivit acestuia, Ucraina este „dezamăgită” de un astfel de pas.


UPDATE 15:42. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a semnat un decret privind introducerea legii marțiale în teritoriile anexate ale Ucrainei - autoproclamatele RPD și LPR și părțile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, scrie Meduza.

Vorbind printr-un link video la o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, el a explicat că legea marțială era în vigoare în aceste teritorii chiar înainte ca ele „să se alăture Rusiei”.

„Acum trebuie să oficializăm acest regim deja în cadrul legislației ruse. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru subiecte ale Federației Ruse ”, a spus Putin.

Astăzi, decretul va fi transmis spre aprobare Consiliului Federației. Președintele rus a mai anunțat că șefilor regiunilor ruse li se vor acorda puteri suplimentare pentru a asigura siguranța cetățenilor și a infrastructurii.

Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, în regiunile anexate va fi creată o „apărare teritorială”, va fi introdus un „nivel mediu de răspuns” în alte opt regiuni, un „nivel de alertă ridicat” și un „nivel de pregătire de bază”.

Putin a mai instruit guvernul Federației Ruse să pregătească un proiect de decret privind înființarea unui consiliu coordonator în subordinea Cabinetului de Miniștri pentru „a asigura nevoile apărute în cursul unei operațiuni militare speciale”. Printr-un ordin separat, Putin a stabilit plata minimă garantată de 195.000 de ruble pe lună pentru cetățenii mobilizați.


UPDATE 15:05. Mai multe explozii au fost raportate în capitala Ucrainei, Kiev, chiar acum.

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a declarat că exploziile sunt probabil sistemul de apărare aeriană ucraineană în acțiune.


UPDATE 14:35. Aproximativ 50 de angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie, ocupată de trupele Moscovei din martie, „sunt în continuare prizonieri” în mâinile ruşilor, a declarat miercuri, într-un interviu acordat AFP, Petro Kotin, şeful operatorului ucrainean al centralei, Energoatom.

„Peste 150 de angajaţi au fost capturaţi” de la începutul invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, dintre care „unii au fost eliberaţi apoi, dar sunt unii despre care nu ştim nimic”, a afirmat Petro Kotin.

Potrivit şefului Energoatom, printre cei 100 de prizonieri ucraineni figurează angajaţi „care au fost ucişi, iar alţii torturaţi”.

UPDATE 13:56. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina sunt „acte de teroare pură” care echivalează cu crime de război, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a avut un discurs în parlamentul european în această dimineață.

„Ieri am văzut din nou atacurile țintite ale Rusiei împotriva infrastructurii civile. Acesta marchează un alt capitol dintr-un război deja foarte crud. Ordinea internațională este foarte clară. Acestea sunt crime de război. Atacurile țintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a priva bărbații, femeile și copiii de apă electricitate și încălzire odată cu venirea iernii, sunt acte de teroare pură și trebuie să le numim așa”.UPDATE 13:00. Peste 1.000 de așezări din Ucraina nu au avut energie marți, după valul de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii critice din întreaga țară, potrivit Ministerului Energiei ucrainean.

„1.162 de așezări rămân fără alimentare cu energie în acest moment”, a declarat Oleksandr Khorunzhyi, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al țării, marți seara.

Acesta s-a referit la regiunile Dnipropetrovsk, Jytomyr, Kirovohrad, Harkiv, Donețk, Zaporizhzhia, Lugansk, Mykolaiv și Herson – inclusiv în teritoriile ocupate, a adăugat el.

Părți din teritoriul ucrainean au fost afectate de întreruperi de energie electrică și apă, în timp ce Kremlinul a intensificat grevele asupra instalațiilor energetice la începutul acestei săptămâni.


UPDATE 12:48. Şeful administraţiei instalate de Moscova în regiunea ucraineană ocupată Herson a anunţat miercuri că în jur de 50.000 - 60.000 de locuitori vor fi evacuaţi în Rusia şi pe malul stâng al Niprului, transmite Reuters, citând TASS.

Evacuarea va dura circa şase zile, a indicat guvernatorul numit de Moscova, Vladimir Saldo.

Adjunctul său, Kirill Stremousov, le-a transmis civililor să evacueze în cel mai scurt timp posibil oraşul Herson, unde forţele ucrainene ar putea declanşa o ofensivă în orice moment.

Forţele ruse au fost împinse în spate 20-30 km în ultimele săptămâni şi riscă să rămână imobilizate pe malul drept (vestic) al Niprului.

Forţe ucrainene „vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva oraşului Herson”, a declarat Stremousov într-o postare pe Telegram în cursul nopţii.

„Vă cer să îmi luaţi cuvintele în serios şi să înţelegeţi ce înseamnă: evacuarea cât mai rapid posibil”, a adăugat el.

Într-o postare ulterioară, Stremousov a afirmat că situaţia frontului este stabilă, dar că civilii ar trebui totuşi să plece spre teritoriile din stânga Niprului. „Plecaţi cât mai rapid posibil, vă rog, spre malul stâng”, a spus el.

Potrivit agenţiei RIA, civilii din Herson primesc mesaje din partea administraţiei instalate de Rusia prin care li se spune să părăsească oraşul.


UPDATE 12:00. Trupele ruse au bombardat orașul Orihiv, regiunea Zaporojie, timp de aproape 7 ore. Opt civili au fost răniți, a anunțat Oleksandr Starukh, șeful OVA Zaporojie.

Oamenii au răni de gravitate diferită, toți au fost internați la spital.

Ocupatorii au tras din mai multe lansatoare de rachete. Au fost distruse case particulare, clădirea consiliului orășenesc și o instituție de învățământ. În prezent, în oraș nu există energie electrică sau apă. Serviciile de profil lucrează la fața locului.


UPDATE 11:15. Forţele aeriene americane au interceptat luni două bombardiere ruseşti Tu-95 în apropiere de coasta Alaskăi, conform unui anunţ făcut marţi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD), transmite AFP și Agerpres.

Două avioane de vânătoare „au interceptat două bombardiere ruseşti Tu-95 Bear-H care intrau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska”, conform comunicatului NORAD. Avioanele ruseşti „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite sau al Canadei”, a precizat comandamentul nord-american.

Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat de armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul său aerian naţional, pentru a avea un timp de reacţie suplimentar în cazul unei manevre ostile. Cea a Alaskăi se extinde la aproximativ 320 km de coastă.

Într-o perioadă de tensiuni sporite între Statele Unite şi Rusia ca urmare a ameninţărilor nucleare din partea Moscovei, armata americană a clarificat că activitatea rusească în zona de identificare a SUA „nu este considerată o ameninţare sau o provocare”.


UPDATE 10:52. O încercare de a relua controlul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) de către bărci încărcate cu forțe speciale ucrainene a fost respinsă, potrivit unuia dintre oficialii instalați de ruși în estul Ucrainei ocupate.

Agenția de presă de stat RIA Novosti îl citează pe Vladimir Rogov, unul dintre liderii instalați de ruși în Zaporijie, spunând: Aseară, un grup mare de bărci de debarcare, înghesuite de militanți ai forțelor de operațiuni speciale, au părăsit regiunea de sud a orașului Zaporojie și alte direcții. Tentativa de aterizare a fost respinsă.

Rogov a declarat agenției de presă că aproximativ 30 de bărci au participat la încercarea de aterizare, dar că situația este sub control și nu există planuri de evacuare a Enerhodar.

RIA nu a publicat nicio dovadă care să susțină afirmațiile, în afară de cuvintele lui Rogov.


UPDATE 10:30. Pe 18 octombrie, forțele armate ale Ucrainei au distrus 430 de soldați ruși. În total, de la începutul războiului pe scară largă, Rusia și-a pierdut 66.280 de soldați, raportează Statul Major al Forțelor Armate.

Pierderile rusești estimate din 24 februarie până în dimineața zilei de 19 octombrie:

 • tancuri — 2.554 (+6 pentru ieri);
 • vehicule blindate de luptă — 5.235 (+16);
 • sisteme de artilerie — 1.637 (+15);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete e — 372;
 • echipamente de apărare aeriană — 189 (+1);
 • aeronave — 269 (+1);
 • elicoptere — 242;
 • drone de nivel operațional-tactic — 1.286 (+10);
 • rachete de croazieră — 323 (+%);
 • nave/ambarcațiuni — 16;
 • echipamente auto și cisterne — 3.999 (+14);
 • echipamente speciale — 146 (+2).

Ocupanții au suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Bahmut și Kramatorsk.


UPDATE 09:49. Atacurile aeriene au întrerupt marți alimentarea cu energie electrică și apă a sute de mii de ucraineni, ca parte a ceea ce președintele Vladimir Zelenskiy a numit o campanie rusă pentru a împinge ucrainenii în frig și întuneric și pentru a face imposibile negocierile de pace.

Președintele Vladimir Zelenskiy a declarat că aproape o treime din centralele electrice din Ucraina au fost distruse în ultima săptămână, „provocând pene masive de curent în întreaga țară”


UPDATE 09:20. Forțele ucrainene au doborât peste noapte 13 drone „kamikaze” peste Nikoleav, potrivit guvernatorului regiunii, Vitalii Kim. El a postat pe Telegram pentru a spune că „inamicul a atacat de două ori cu drone kamikaze „Shahed-136”. 13 dintre ei au fost doborâte pe teritoriul regiunii.

Astfel, 11 drone au fost doborâte de forțele și mijloacele de apărare antiaeriană ale comandamentului aerian „Sud”, iar alte două de soldați ai gărzii naționale a Ucrainei și ai serviciului de frontieră de stat al Ucrainei.

Kim a identificat, de asemenea, câteva zone din regiune care fuseseră bombardate, dar până acum nu a existat nicio indicație privind victimele.


UPDATE 08:44. Un sistem de apărare aeriană a funcționat în zona Sevastopol, a declarat șeful orașului anexat de Rusia în 2014, Mihail Razvozhaev, scrie BBC.

Potrivit datelor preliminare, o dronă a fost doborâtă în apropierea aerodromului Belbek, relatează RBC. Acesta este un aerodrom militar


UPDATE 08:10. În cea mai recentă recenzie zilnică, cercetătorii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) evidențiază, printre altele, următoarele evenimente:

- Forțele armate ruse continuă să lovească infrastructura civilă critică a Ucrainei cu avioane, rachete și drone. Potrivit președintelui Vladimir Zelenskiy, 30% din centralele Ucrainei au fost distruse în ultimele opt zile, cel mai probabil într-un efort de demoralizare a populației civile, lucru puțin probabil să fie realizat.

- Trupele ruse au efectuat o operațiune ofensivă limitată în nordul regiunii Harkiv în încercarea de a recuceri pozițiile pierdute. Acest lucru pare să indice că rușii rămân intenționați să pună mâna pe teritoriile din regiune, în ciuda pierderilor masive din recentele contraofensive ucrainene. Având în vedere actuala deteriorare constantă a capacităților ofensive ale rușilor, este extrem de puțin probabil ca forțele ruse din regiune să poată obține vreun fel de succes.

- Actualii și foștii angajați ai administrației americane au confirmat că membri ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene (IRGC) se află în Crimeea ocupată de ruși, antrenând armata rusă să folosească dronele iraniene pe care le-au primit. Nu este încă clar dacă iranienii înșiși pilotează aceste drone sau dacă doar le arată armatei ruse cum să facă acest lucru.

- Belarus continuă să ofere trupelor ruse teritoriul și spațiul său aerian, sprijinind astfel invazia rusă a Ucrainei. Cu toate acestea, posibilitatea intrării sale directe în război de partea Rusiei este încă extrem de improbabilă.

- Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat că mobilizarea locuitorilor din regiunea Moscovei s-a încheiat pe 17 octombrie, iar populația rusă continuă să-și exprime nemulțumirea față de conduita sa. Natura neuniformă a mobilizării parțiale provoacă rupturi în societatea rusă, care încurajează spațiul media rusesc să marginalizeze și mai mult minoritățile etnice. Vina pentru un schimb de focuri la un teren de antrenament din regiunea Belgorod, care a ucis 11 oameni, a fost pusă pe doi cetățeni ruși originari din Tadjikistan, care au fost mobilizați forțat. Mediul mass-media din Rusia a reacționat la aceasta cu o retorică veninos de xenofobă împotriva migranților din Asia Centrală și a altor grupuri sociale periferice. Apelurile pentru reforma migrației, în special din partea șefului partidului Rusia Justă, Serghei Mironov, reflectă rolul pe care mobilizarea parțială pare să îl joace ca catalizator al conflictelor etnice, rasismului și xenofobiei în cadrul societății ruse, în special împotriva minorităților naționale.


UPDATE 07:30. Potrivit șefului administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Alexander Vilkul, ca urmare a bombardamentelor din Krivoy Rog, o instalație de infrastructură energetică a fost distrusă.

Multe așezări din vecinătatea orașului, precum și microdistrictul Inguleț din Krivoy Rog, au rămas fără electricitate, a scris Vilkul pe canalul său Telegram.

Vilkul nu a precizat despre ce fel de obiect vorbește, spunând că „este nepotrivit să oferim informații mai detaliate”. Potrivit acestuia, acum inginerii energetici lucrează la restabilirea alimentării cu energie.

Dacă nu este posibilă eliminarea accidentului înainte de dimineață, atunci se va organiza alimentarea cu apă pentru locuitori.

„Vom încerca să folosim scheme alternative de alimentare cu energie, dar acest lucru va dura timp”, a adăugat oficialul.

Miercuri seara, a fost anunțată o alertă aeriană într-o serie de regiuni ucrainene - în special, în regiunile Dnepropetrovsk, Poltava, Sumî, Cernihiv și Harkiv, precum și în zonele controlate de ucraineană din regiunea Zaporojie.


UPDATE 07:18. Din cauza bombardamentelor constante, peste 150.000 de locuitori din Harkiv și-au pierdut acoperișul deasupra capului, a declarat șeful orașului, Igor Terehov.

„Orașul Harkov a fost supus bombardamentelor totale ale inamicului din 24 februarie. Până în prezent, peste 150 de mii de oameni și-au pierdut acoperișul deasupra capului. Mulți dintre ei au părăsit temporar orașul, unii în vestul Ucrainei sau în alte regiuni, alții în străinătate. Dar au rămas mulți harkoviți. Deoarece Harkivul era considerat capitala studenților a Ucrainei înainte de război și avem cămine, astăzi oferim aceste cămine pentru a găzdui oamenii care nu au unde să locuiască și, de asemenea, le oferim tot ce au nevoie”, a declarat Terehov.

Până la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, populația din Harkiv era estimată la 1,4 milioane de oameni. Astfel, în cele opt luni de război, fiecare al zecelea cetățean al Harkiv și-a pierdut casa.

Marți, Harkivul a fost supus unui alt atac cu rachetă. Potrivit lui Terehov, opt rachete au fost trase în diferite cartiere ale orașului.

Potrivit primarului, de acum situația la Harkiv este stabilă, transportul funcționează, nu există întreruperi în alimentarea cu energie electrică și apă. Cu toate acestea, anxietatea persistă, deoarece atacurile asupra orașului sunt necontenite.


UPDATE 07:00. „Însuși faptul apelul Rusiei către Iran pentru ajutor este recunoașterea de către Kremlin a falimentului său militar-politic”, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, într-un mesaj video tradițional.

„Timp de decenii, au cheltuit miliarde de dolari pe complexul lor militar-industrial și, în cele din urmă, s-au înclinat în fața Teheranului pentru a obține drone și rachete destul de simple”, a mai adăugat liderul de la Kiev.

El a menționat că armele iraniene nu vor ajuta conducerea rusă să-și ducă la îndeplinire planurile pentru Ucraina.

„Din punct de vedere strategic, acest lucru nu îi va ajuta în niciun fel. Dar acum, la nivel tactic, teroriştii pot avea încă anumite speranţe, nişte calcule. Toate acestea se vor prăbuşi, ca şi calculele lor anterioare”.

În același timp, Zelenskiy i-a îndemnat pe ucraineni să reducă consumul de energie electrică, mai ales în orele de vârf. Marți, președintele ucrainean a declarat că, în urma grevelor ruse din 10 octombrie, aproape o treime din centralele din țară au încetat să funcționeze.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie și 18 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media