VIDEO/ Gavrilița: „Hoții care au tot furat acest stat nu au șansă de scăpare, chiar dacă durează”. Mesajul lui Litvinenco către colegii din justiție: „De acum încolo, orice tergiversare nejustificată - pe lângă faptul că va fi taxată de societate, va putea fi interpretată ca o complicitate cu infractorii”

26 octombrie 2022, 19:33 Justiție 145
Natalia Gavrilița, ședința Guvernului.  Sursa: Replica Media

Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco au susținut o conferință comună în care au salutat includerea mai multor persoane și entități implicate în acte de corupție și eforturile Kremlinului de a interveni în procesele democratice din Republica Moldova pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii. Membrii Guvernului au declarat în unison că „totul abia începe” și că „toți hoții vor fi pedepsiți, toate averile vor fi confiscate”.

„Astăzi, cetățenilor Republicii Moldova li s-a făcut dreptate. Tocmai a fost anunțată lista a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, și interferență în alegeri, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei, constatate de către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane. Aceasta deschide calea ca oligarhii corupți să ajungă în instanțele de judecată, ca averile lor să fie confiscate și întoarse cetățenilor păgubiți.

În acea listă îi regăsim pe Vlad Plahotniuc și Ilan Șor - primul responsabil de corupție în proporții deosebit de mari, al doilea este complice la procesul de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse. Pe lista persoanelor sancționate sunt și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale, ajutor care, de fapt, fură votul veridic al cetățenilor - Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională. Cetățenii au așteptat prea mult ca beneficiarii furtului miliardului și cei care au furat votul oamenilor să fie aduși în fața legii.

(...) Corupția este și ea trădare de țară, o trădare a viitorului copiilor noștri. Hoții care au tot furat acest stat, de la fiecare din noi, din buzunarul fiecărui cetățean al Republicii Moldova - nu au șansă de scăpare, chiar dacă durează. (...) Totul abia începe”, a punctat Gavrilița.

La rândul său, ministrul Justiției a declarat că decizia autorităților americane „este o recunoaștere a faptului că Plahotniuc și Șor sunt declarați infractori pe scară internațională”.

„Decizia Guvernului SUA este o recunoaștere a faptului că Plahotniuc și Șor sunt declarați infractori pe scară internațională. Sunt organizație criminală recunoscută internațional sau hoți cu pașaport internațional. Decizia de astăzi este un pas mare în direcția continuării eforturilor de a fi prinși și diferiți justiției pentru crimele pe acre le-au comis împotriva poporului Republicii Moldova”, a menționat Sergiu Litvinenco.

În context, ministrul Justiției a transmis un mesaj tranșant către factorii decizionali din sistemul judiciar.

„Nu oricine ajunge în Global Magnitsky Act - doar cei mai mari infractori. De aceea, nu există nici măcar un dubiu precum că acești indivizi trebuie sancționați pentru fărădelegile lor. Astfel, de acum încolo, orice tergiversare nejustificată - pe lângă faptul că va fi taxată de societate, va putea fi interpretată ca o complicitate cu infractorii. Toți hoții vor fi pedepsiți, toate averile vor fi confiscate. Este abia începutul, avem încă multe de făcut”, a opinat membrul Guvernului.

Amintim că, începând de astăzi, 26 octombrie, Statele Unite ale Americii impune sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media