VIDEO/ Ion Ceban: Pagubele primare estimate ale ploii torențiale se cifrează la 17 milioane de lei

11 august 2022, 10:03 Politică 117
Ion Ceban la o ședință a Primăriei.  Sursa: Chișinău.md

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat în cadrul conferinței de presă de astăzi, 11 august, că pagubele primare provocate de ploaia de marți se cifrează la 17 milioane de lei, iar acestea ar putea crește după finalizarea rapoartelor de expertiză. Totodată, banii urmează a fi alocați în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

„Pagubele sunt încă estimate, dar în prezent pe domeniul educației, unde au fost deteriorate acoperișuri, etc., pagubele sunt cifrate la 12,5 milioane; la AMT- instituții sociale, protecție a copilului - 2,5 - 3 milioane lei; prealabil, pentru intervențiile lucrărilor, materiale de construcții - 4,5 milioane lei utilizați la acoperișuri, subsoluri, etc. Aici încă se face expertiză, deoarece avem blocuri inundate, spălate fundațiile caselor de locuit. (...) 1.227 de persoane au fost mobilizate în sectorul Rîșcani și Ciocana, fiecare pretură are un perimetru de străzi de care se îngrijește. (...)

Prioritatea nr. 1 sunt străzile magistrale, să fie evacuați copacii, să fie înlăturate consecințele. Accesele la instituțiile sociale: școli, grădinițe, poștă, spital, policlinică - prioritatea nr. 2, 3 - accesul către blocurile curților de locuit pentru toate mijloacele de transport și pietoni”, a declarat Ceban.

Potrivit lui Ceban, pagubele provocate de ploaia torențială se cifrează la 17 milioane de lei.

„Acum vor fi identificate resurse pe interior. Atunci când va fi finalizat raportul integral și expertizele făcute integral, se va solicita ședința CMC pentru ca aceste surse să poată fi alocate în conformitate cu prevederile legislației, sper să avem cvorum, că nu sunt chiar toți în vacanță” a conchis primarul capitalei.

Amintim că Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău (CSE Chișinău) a solicitat Ministerului Afacerilor Interne (MAI) dislocarea echipelor de carabinieri în parcuri pentru a securiza zonele cu risc sporit de prăbușire a crengilor, până la eliminarea tuturor zonelor problematice, în urma ședinței din 10 august, cu privire la măsurile referitoare la evaluarea situației și lichidarea consecințelor furtunii de aseară.

Primarul minicipiului Chișinău, Ion Ceban, a dispus convocarea astăzi, 10 august, în ședință a Comisiei Situații Excepționale a municipiului Chișinău, dar și alocarea a 2.5 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru atenuarea consecințelor ploii torențiale din seara zilei marți, 9 august, care a lăsat în urma sa copaci doborâți sau scoși din rădăcini, străzi spălate de ape, acoperișuri luate de vânt, cabluri doborâte la pământ.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media