FOTO/ Jurnalista Marina Ovseannikova a fost trimisă în arest la domiciliu pentru răspândirea „falsurilor” despre armata rusă

11 august 2022, 18:55 Rusia 236
Marina Ovseannikova în sala de judecată, 11 august.  Sursa: Mediazona

Jurnalista rusă Marina Ovseannikova, care a devenit celebră după ce a întrerupt un program de știri al televiziunii ruse de stat cu un afiș împotriva ofensivei din Ucraina, a fost trimisă în arest la domiciliu într-un dosar penal deschis pentru răspândirea „falsurilor” despre armata rusă. Anunțul a fost făcut de către avocatul ei, Dmitri Zahvatov.

În sala de judecată Ovseannikova a afișat un nou mesaj de protest: „Copiii uciși să vă apară în vise noaptea”, transmite Mediazona.

Un dosar penal împotriva Marinei Ovseannikova a fost deschis după ce a protestat de una singură pe 15 iulie pe digul Sofiiskii din Moscova, vizavi de Kremlin. Atunci, jurnalista a ieșit cu un afiș pe care scria „Putin este un ucigaș. Soldații lui sunt fasciști. 352 de copii au murit. Câți copii mai trebuie să moară pentru ca tu să te oprești?”.

Ovseannikova nu a fost reținută imediat. Abia miercuri, 10 august, anchetatorii au venit să o percheziționeze casa la ora 6 dimineața, după care fosta redactoră de la Pervîi Kanal a fost arestată și a petrecut noaptea într-o unitate de detenție temporară la 38 Petrovka.

Ovsiannikova a fost acuzată în temeiul părții 2 a articolului 207.3 din Codul penal, care prevede o amendă de la trei până la cinci milioane de ruble (echivalentul a 953 700 - 1 589 500 de lei), sau închisoare pentru un termen de la 5 până la 10 ani.

Amintim că, Marina Ovseannikova a intrat pe 14 martie cu o pancartă anti-război în emisie directă la principalului buletin de știri de la canalul cu cea mai mare acoperire națională și controlat de Guvernul Federației Ruse. În semn de protest, angajata televiziunii a îndemnat oamenii să nu asculte știrile pentru că sunt mințiți.

După aceea, conducerea postului TV a acuzat-o de „trădare”. Jurnalista a fost amendată cu 30.000 de ruble în temeiul unui articol despre „discreditarea” armatei din cauza unui videoclip în care se solicita proteste în masă, dar nu a fost taxată cu nimic pentru acțiunea în sine la televizor.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media