PA își exprimă dezacordul față de incidentul cu mama lui Igor Dodon: „Persoanele citate la Procuratură nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament”

11 august 2022, 12:50 Justiție 207
Procuratura Anticorupție (PA).  Sursa: Replica Media

Procuratura Anticorupție (PA) a venit astăzi, 11 august, cu o reacție în care își exprimă dezacordul față de incidentul din fața instituției cu implicarea mamei ex-președintelui R. Moldova, Galina Dodon, care a fost citată la Procuratură pentru i se aduce la cunostință rezultatele unei expertize despre munițiile găsite la domiciliul acesteia în timpul perchezițiilor, și subliniază că „persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament.”

„Mama fostului șef de stat, doamna Galina Dodon a fost citată de către procurori pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară, în condițiile prevăzute de art.151 alin.(7) din Codul de procedură penală. Or, norma procesual penală indicată supra, stabilește expres obligativitatea procurorului de a comunica părților imediat, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare a raportului de expertiză, acțiuni care au fost respectate și în acest caz.

Aferent, incidentului care s-a produs la intrarea și în sala de audiență a Centrului Național Anticorupție, declarăm că, Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul cu producerea acestui incident și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament. Or, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal.

Considerăm relevant de a menționa că Procuratura Anticorupție nu are competențe și posibilitate de a gestiona incidente de genul celor de ieri, având în vedere faptul că, Procuratura Anticorupție nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care nu prevăd modalități reale de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție”, se arată în comunicatul PA.

Amintim că președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la acuzațiile făcute de către fostul șef al statului Igor Dodon, referitor la incidentele din 10 august, cu mama acestuia. Astfel, Maia Sandu a argumentat că justiția ar trebui să facă dreptate și nu circ, iar instituțiile ar trebui să asigure tuturor corectitudine.

Menționăm că, la scurt timp după ce în spațiul public au apărut imagini video în care mama lui Igor Dodon este huiduită la ușa Procuraturii Anticorupție unde a venit să i se prezinte rezultatele expertizei pe munițiile depistate la casa sa din Sadova în timpul perchezițiilor, fostul lider al PSRM a transmis pe rețelele de socializare un mesaj acid în care întreabă partidul de guvernare și pe președinta Maia Sandu de ce permite „ca mama unui fost șef de stat să fie umilită și batjocorită public de niște mizerii morale care trăiesc din bani negri plătiți pe ascuns de sponsorii PAS?”.

Amintim că, Galina Dodon, mama lui Igor Dodon, a fost miercuri, 10 august, la PA pentru pentru a i se aduce la cunostință rezultatele unei expertize.

Potrivit portalului anticorupție.md, este vorba despre un raport de expertiză privind muniţii pentru arme de vânătoare, depistate în timpul percheziţiei din casa părintească a fostului şef al statului de la Sadova, care nu erau păstrate corespunzător, informație confirmată pentru Replica Media și de procurora Cherpec.

„I s-a adus la cunostință rezultatul expertizei dispuse pe munițiile depistate la domiciliul acesteia în procesul de efectuare a perchezițiilor”, a precizat Cherpec.

De menționat că ,Galina Dodon, mama fostului președinte al țării, a fost citată la Procuratuă pe 15 iulie, însă nu s-a prezentat, unde urma să îi fie înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită, dosar în care figurează Igor Dodon, soția sa, Galina Dodon și fratele acestuia Petru Merineanu. Potrivit PA, la domiciliului mamei ex-președintelui Dodon au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689.600,00 lei; 17 005,00 Euro și 1000,00 Dolari SUA. Suma de 17 005,00 Euro, depistată la domiciliul mamei lui Igor Dodon, se afla chiar într-un plic de hârtie cu sigla PSRM.

Prin urmare, în legătură cu circumstanțele de fapt expuse supra, procurorii anticorupție au citat-o pe mama fostului șef de stat, la data de 15 iulie 2022, pentru a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media