Fostul om de afaceri Adrian Nichifor, condamat pentru omor la 17 ani de închisoare „ar fi încercat să-și cumpere libertatea” cu 5 mii de euro

18 august 2022, 17:22 Justiție 14829
Adrian Nichifor în penitenciar.  Sursa: jurnal.md

Fostul om de afaceri Adrian Nichifor, originar din s. Grozești, Nisporeni care l-a ucis cu sânge rece prin împușcare pe fratele fostului comisar de Nisporeni riscă un nou termen. De această dată pentru tentativa de a corupe un angajat al Agenției Naționale a Penitenciarelor.

Potrivit unui comiunicat de presă al CNA și ANP, Nichifor „i-ar fi propus funcționarului 5000 de euro, dar a fost denunțat la CNA. Cu suportul ANP, au fost efectuate acțiuni de documentare a cazului în incinta penitenciarului, în care era deținut condamnatul, precum și în afara instituției”.

În cadrul anchetei s-au identificat mai multe discuții între deținut și angajatul care face pentru comisia de amnistiere asupra comportamentului condamnatului. Nichifor ar fi încercat să-l mituiască pentru ca să primească o recomandare mai bună și să poată fi eliberat mai devreme din închisoare.

„Angajatul ar fi fost rugat să scrie în actul de constatare a riscurilor de recidivă că bărbatul nu prezintă pericole majore pentru societate, în cazul în care ar ieși anticipat la libertate. Deși specialistul s-a expus deja în cadrul comisiei de profil, menționând riscul sporit de recidivă a condamnatului, acesta ar fi intervenit cu o cerere repetată în care ar fi cerut reexaminarea cazului”, se mai arată în comunicat.

Adrian Nichifor este autorul unei crime răsunătoare în localitatea sa de baștină. În 2011, Nichifor l-a împușcat mortal cu o armă semi-automată pe fratele fostului comisar de Nisporeni într-un bar din localitate. După ce a fugit, omul de afaceri s-a predat o zi mai târziu și a fost ulterior condamnat definitiv la 17 ani de închisoare.

Omul de afaceri era un apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, cu care erau originari dintr-un sat și despre care presa a scris că a fost unul din autorii atacului raider prin care Plahotniuc a devenit proprietarul Victoriabank. Fostul polițist Sergiu Stepuleac spunea în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că Nichifor ducea o viață de lux în penitenciar pe timpul când Vladimir Plahotniuc se afla la putere.

„Atât timp cât la guvernare se afla Plahotniuc, Adrian Nichifor avea o celulă foarte bună, cu două calculatoare, televizor, frigider, acolo s-a însurat, avea o viață mai bună decât dacă ar fi stat la hotel. Acum stă în aceeași celulă, însă i s-a mai luat din tot ce beneficia pe timpuri, nu mai stă în lux. Ion Șoltoianu a stat cu el, pentru că erau prieteni. Ca să fie în siguranță ei stăteau împreună, aveau masă de tenis, de băut, de mâncat”, a mai spus Sergiu Stepuleac citat de IPN.

În context, jurnal.md a publicat mai multe poze în care omul de afaceri apare în ipostaze diferite făcând frigărui, mâncând fructe de mare și consumând băuturi de lux.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media