Fostul om de afaceri Adrian Nichifor, condamat pentru omor la 17 ani de închisoare „ar fi încercat să-și cumpere libertatea” cu 5 mii de euro

18 august 2022, 17:22 Justiție 14047
Adrian Nichifor în penitenciar.  Sursa: jurnal.md

Fostul om de afaceri Adrian Nichifor, originar din s. Grozești, Nisporeni care l-a ucis cu sânge rece prin împușcare pe fratele fostului comisar de Nisporeni riscă un nou termen. De această dată pentru tentativa de a corupe un angajat al Agenției Naționale a Penitenciarelor.

Potrivit unui comiunicat de presă al CNA și ANP, Nichifor „i-ar fi propus funcționarului 5000 de euro, dar a fost denunțat la CNA. Cu suportul ANP, au fost efectuate acțiuni de documentare a cazului în incinta penitenciarului, în care era deținut condamnatul, precum și în afara instituției”.

În cadrul anchetei s-au identificat mai multe discuții între deținut și angajatul care face pentru comisia de amnistiere asupra comportamentului condamnatului. Nichifor ar fi încercat să-l mituiască pentru ca să primească o recomandare mai bună și să poată fi eliberat mai devreme din închisoare.

„Angajatul ar fi fost rugat să scrie în actul de constatare a riscurilor de recidivă că bărbatul nu prezintă pericole majore pentru societate, în cazul în care ar ieși anticipat la libertate. Deși specialistul s-a expus deja în cadrul comisiei de profil, menționând riscul sporit de recidivă a condamnatului, acesta ar fi intervenit cu o cerere repetată în care ar fi cerut reexaminarea cazului”, se mai arată în comunicat.

Adrian Nichifor este autorul unei crime răsunătoare în localitatea sa de baștină. În 2011, Nichifor l-a împușcat mortal cu o armă semi-automată pe fratele fostului comisar de Nisporeni într-un bar din localitate. După ce a fugit, omul de afaceri s-a predat o zi mai târziu și a fost ulterior condamnat definitiv la 17 ani de închisoare.

Omul de afaceri era un apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, cu care erau originari dintr-un sat și despre care presa a scris că a fost unul din autorii atacului raider prin care Plahotniuc a devenit proprietarul Victoriabank. Fostul polițist Sergiu Stepuleac spunea în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că Nichifor ducea o viață de lux în penitenciar pe timpul când Vladimir Plahotniuc se afla la putere.

„Atât timp cât la guvernare se afla Plahotniuc, Adrian Nichifor avea o celulă foarte bună, cu două calculatoare, televizor, frigider, acolo s-a însurat, avea o viață mai bună decât dacă ar fi stat la hotel. Acum stă în aceeași celulă, însă i s-a mai luat din tot ce beneficia pe timpuri, nu mai stă în lux. Ion Șoltoianu a stat cu el, pentru că erau prieteni. Ca să fie în siguranță ei stăteau împreună, aveau masă de tenis, de băut, de mâncat”, a mai spus Sergiu Stepuleac citat de IPN.

În context, jurnal.md a publicat mai multe poze în care omul de afaceri apare în ipostaze diferite făcând frigărui, mâncând fructe de mare și consumând băuturi de lux.


Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media