UPDATE 19:55. Germania intenționează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare de peste 500 de milioane de euro (498,55 milioane de dolari), potrivit Reuters, care citează o sursă care a participat la o conferință online despre Ucraina, care a avut loc la Toronto.
Potrivit sursei, cancelarul a anunțat că Germania intenționează să furnizeze trei sisteme suplimentare de apărare aeriană Iris-T, o duzină de vehicule blindate de recuperare, 20 de lansatoare de rachete, muniție ghidată de precizie și sisteme antidrone.
Scholz, anunțând acest lucru, a numit livrarea suplimentară „o contribuție la modernizarea Forțelor Armate ale Ucrainei”.
Se preconizează că armele vor fi livrate în 2023. O parte din această asistență poate fi transferată mai devreme. Livrările trebuie să fie aprobate de comisia parlamentară germană pentru buget.
UPDATE 18:53.
Președinta Republicii Moldova a participat astăzi, 23 august, în format videoconferință la cea de-a doua ediție a Summitului „Platformei Crimeea”, desfășurat la Kiev, unde a susținut un discurs în care a reiterat poziția țării noastre față de invazia Rusiei în Ucraina și față de respectarea independenței, integrității teritoriale ale statului ucrainean în granițele sale recunoscute la nivel internațional, inclusiv Crimeea.
Șefa statului a subliniat că „suntem un popor pașnic” și că R. Moldova va continua să ofere ajutor refugiaților și cetățenilor ucraineni care fug de ororile războiului.
„Ne-am întâlnit în Kiev acum un an în urmă și ne-am exprimat susținerea fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, care includ și Crimeea. Reiterăm și acum această susținere. Platforma Crimeea a fost creată ținând cont de faptul că ordinea internațională funcționează doar atunci când se bazează pe reguli, inviolabilitatea frontierelor, neutilizarea forței și amestecului în treburile interne ale țării, respectul pentru drepturile omului și dezvoltarea economică”, a declarat Maia Sandu.
UPDATE 17:05. Slovacia va trimite 30 de vehicule de luptă BVP-1 Ucrainei şi va primi 15 tancuri Leopard din Germania, a anunţat marţi ministrul apărării slovac Jaroslav Nad, informează agenţiile de presă Reuters şi TASR.
„Sunt foarte bucuros că Slovacia va putea să doneze 30 de vehicule BVP-1 şi să primească din Germania 15 tancuri Leopard 2-A4”, a declarat Jaroslav Nad după discuţiile purtate la Bratislava cu Benedikt Zimmer, secretar de stat în Ministerul Apărării german.
Oficialul slovac a spus că acordul mai prevede furnizarea de muniţii şi piese de schimb.
Slovacia a donat deja Ucrainei un sistem de apărare aeriană S-300, obuziere, elicoptere militare din seria Mi şi lansatoare de rachete multiple Grad.
UPDATE 16:00. Biroul Președintelui ucrainean a anunțat că Ucraina va primi mijloace de apărare antiaeriană și antirachetă în toamnă. Cu toate acestea, datele exacte nu au fost precizate. Informațiile relevante au fost anunțate de la Andrei Sibiga, șef adjunct al Președinției pentru Politică Externă și Parteneriat Strategic, în cadrul unui interviu pentru portalul RBC-Ucraina.
„De asemenea, trebuie să închidem cerul, acesta este și informația pe care președintele o transmite cu sinceritate partenerilor săi în toate conversațiile, așa că ne așteptăm la un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă”, a spus deputatul.
Potrivit lui Sibiga, OPU este pozitiv în ceea ce privește furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. Președintele și alți oficiali văd perspectivele și momentul în care aceste sisteme vor fi livrate Ucrainei.
„[Data] previzibilă, va fi în toamnă”, a răspuns Sibiga la o întrebare despre momentul trimiterii armelor de protecție.
UPDATE 15:05. De la începutul războiului la scară largă, Rusia a lansat 750 de rachete de croazieră de diferite tipuri din Crimeea ocupată, a declarat președintele ucrainean, Vladimir Zelesnkiy, în cadrul summitului Platformei Crimeea.
„Au distrus cel puțin sute de obiecte civile: școli, universități, clădiri rezidențiale obișnuite, spitale. Prin urmare, restabilirea de către Ucraina a controlului asupra peninsulei Crimeea va fi un pas istoric anti-război în Europa”, a spus Zelenskiy.
În general, în timpul războiului declanșat de Rusia, ocupanții ruși au tras aproape 3.5000 de rachete în Ucraina din toate direcțiile, a spus președintele într-un mesaj video pe 22 august.
Trupele ruse trag, de asemenea, intens artilerie, numărul de astfel de lovituri este greu de numărat.
UPDATE 14:20. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy şi-a exprimat convingerea că drapelul ucrainean va flutura din nou în toate zonele din Ucraina ocupate în prezent de Rusia, inclusiv în peninsula Crimeea, anexată de Moscova din 2014, potrivit EFE.
Declaraţiile preşedintelui ucrainean, citate de agenţiile de presă locale, au fost făcute în cadrul ceremoniei de ridicare a drapelului naţional în capitala Kiev.
„Drapelul în albastru şi galben al Ucrainei va fi arborat din nou acolo unde este acasă, unde ar trebui de drept să fie: în toate aşezările ocupate temporar din Ucraina”, în Melitopol, Herson sau Zaporojie, a reiterat el.
Potrivit lui Zelenskiy, drapelul ucrainean va reveni şi în oraşele din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi în regiunile Doneţk şi Luhansk, cele două componente ale bazinului minier Donbas, autoproclamate republici independente recunoscute de Moscova cu puţin timp înainte de invazia în Ucraina.
La ceremonia ridicării drapelului naţional la Kiev au luat parte reprezentanţi ai guvernului şi parlamentului, precum şi militari, eveniment ce intervine în ajunul Zilei Independenţei Ucrainei, marcată la 24 august, care coincide cu împlinirea a şase luni de la declanşarea invaziei ruse.
UPDATE 13:18. Un angajat al centralei nucleare Zaporojie a decedat după ce a fost rănit în urma bombardării Energodar-ului din 22 august, a anunțat primarul localității, Dmitri Orlov pe pagina sa de Telegram.
„Ieri, 22 august 2022, în urma bombardării unei mașini taxi în Energodar, a fost rănit un angajat al CNE Zaporojie, Vladislav Mitin, născut în 1996, mecanic la magazinul de automatizări și măsurători termice”, a scris primarul.
Potrivit lui Orlov, muncitorul a fost internat în spital, dar a murit câteva ore mai târziu la terapie intensivă din cauza rănilor grave.
UPDATE 12:32. Forțele armate ale Ucrainei au omorât 45.550 de ocupanți ruși de la începutul războiului, inclusiv 150 chiar ieri, 22 august, potrivit raportului Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderi aproximative ale ocupanților în echipamente:
- tancuri - 1.921 (+2);
- vehicule blindate de luptă - 4.238 (+8);
- sisteme de artilerie - 1.033 (+1);
- sisteme reactive de foc de salvă - 266;
- mijloace de apărare aeriană - 146 (+1);
- avioane - 234;
- elicoptere - 198;
- drone de nivel operațional-tactic - 817 (+2);
- rachete de croazieră 196 (+2);
- nave/bărci — 15;
- echipamente auto și cisterne - 3.150 (+1);
-
echipament special - 99.
UPDATE 11:33. Statele Unite au respins, la 22 august, cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruşi, declarând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile spre refugiu pentru disidenţii din Rusia şi pentru alţii vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului, scrie Reuters, citează Agerpres.
Zelenskiy a lansat apoi un alt apel acum câteva săptămâni ca statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi pentru ca blocul să nu devină un „supermarket” deschis oricui dispunând de mijloacele de a intra.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a impus deja restricţii de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invadarea Ucrainei de către Rusia şi îi va trage la răspundere.
„SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu şi siguranţă pentru disidenţii Rusiei sau pentru alţii care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
„De asemenea, am spus-o clar că este important să tragem o linie între acţiunile guvernului rus şi politicile sale în Ucraina şi poporul Rusiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Unii lideri din UE precum prim-ministrul finlandez Sanna Marin şi omologul ei din Estonia, Kaja Kallas, au cerut interzicerea vizelor la nivelul UE. Însă cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni, spunând că ruşii ar trebui să-şi poată părăsi ţara dacă nu sunt de acord cu regimul.
UPDATE 10:45. Preşedintele polonez Andrzej Duda a ajuns astăzi la Kiev pentru a discuta un nou sprijin pentru Ucraina, inclusiv un ajutor militar, a anunţat biroul său, în contextul în care invazia Rusiei din ţara vecină se apropie de pragul de şase luni, potrivit Reuters.
„Vizita va include o întâlnire cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi discuţii despre sprijin militar şi apărarea Ucrainei din punct de vedere economic, umanitar şi politic”, a declarat presei Pawel Szrot, şeful de cabinet al preşedintelui polonez.
„Cei doi preşedinţi vor discuta despre sprijinul politic pe care îl poate oferi Polonia pentru a convinge alte ţări să continue să ajute Ucraina”, a afirmat el.
Duda s-a întâlnit cu Zelenskiy de cinci ori în acest an, inclusiv în cadrul a trei vizite pe care le-a făcut în Ucraina de la izbucnirea invaziei, pe care Rusia a numeşte „operaţiune militară specială”.
UPDATE 10:14. Ambasada SUA a cerut cetățenilor americani să părăsească Ucraina din cauza amenințării cu bombardarea infrastructurii civile de către Federația Rusă în zilele următoare. Ocupanții planifică să intensifice bombardamentele până la Ziua Independenței Ucrainei.
„Departamentul de Stat are informații că Rusia își intensifică eforturile pentru a lovi infrastructura civilă și obiectele guvernamentale ale Ucrainei în zilele următoare. Atacurile rusești în Ucraina reprezintă o amenințare continuă pentru civili și infrastructura civilă. Ambasada SUA le cere cetățenilor americani să părăsească Ucraina”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA din Ucraina.
UPDATE 09:23. În noaptea de 23 august, trupele ruse au bombardat din nou regiunile Krivoi Rog și Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, a anunțat de șeful regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.
Regiunea Krivoi Rog a fost bombardată cu rachete de tip „Uragan”. O femeie de 45 de ani a fost ucisă în localitatea Zelenodol în urma bombardării. Soțul ei este rănit, a fost internat. Casa cuplului a fost avariată.
Ocupanții au bombardat regiunea Nikopol de trei ori în timpul nopții. Artileria grea rusă a tras de două ori asupra comunității Marhaneț: au aterizat 13 obuze.
În Marhaneț, două femei au fost rănite: 61 și 63 de ani. Una dintre ele a fost internată, starea ei este evaluată ca fiind moderată. De asemenea, în oraș au fost avariate șase imobile, conducte de gaz și apă.
De asemenea, localitatea Cervonogrihorivska a fost lovită cu artilerie. Zeci de case și linii electrice au fost avariate. Până la 1.000 de oameni au rămas fără electricitate. Urmare a bombardamentelor nu au fost înregistrate victime.
UPDATE 08:50. Ucraina sărbătorește astăzi, 23 august, Ziua Drapelului. Ziua Drapelului Ucrainei a început să fie sărbătorită în 2004 urmare a ordinului emis de Leonid Kucima, iar steagul de stat în sine a fost aprobat în 1992. Albastrul simbolizează cerul, iar galbenul reprezintă grâul, scrie UNIAN.
UPDATE 08:25. Șeful administrației militare-civile regionale Luhansk, Serghei Gaidai a anunțat pe pagina sa de Telegram că, în timpul zilei, atacurile inamicului din patru direcții au fost respinse de către soldații ucraineni.
„În timpul zilei, ofensivele inamice din patru direcții au fost respinse - peste tot, inamicul a fost forțat să se retragă cu pierderi semnificative”, a remarcat el.
Gaidai a reamintit încă o dată că locuitorii regiunii Luhansk refuză să lucreze pentru ruși.
„Această tendință s-a intensificat în ultimele zile. Oamenilor li s-a oferit muncă grea de fapt pentru un salariu minim, care apoi nu a fost restituit. Și acum populația află că specialiștii ruși, care sunt invitați și în regiunea Luhansk pentru muncă auxiliară, sunt plătiți de 10-15 ori mai mult”, a spus Gaidai.
UPDATE 08:02. Autoritățile de ocupație susținute de Rusia din regiunea Zaporijia au declarat oblic independența zonelor ocupate ale regiunii, identificând în mod fals cetățenii ucraineni care intră din Ucraina neocupată ca solicitanți de azil temporar, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
De asemenea, ordinul emis identifică de facto Ucraina ca o țară separată de entitatea regiunii Zaporojie, așa cum este definită de autoritatea de ocupație. Clasificând toți ucrainenii drept refugiați, autoritățile ruse de ocupație stabilesc o nouă categorie legală care ar putea avea propriile restricții.
Analiștii americani spun că autoritățile de ocupație ruse pot folosi statutul de refugiat pentru a restricționa ucrainenii care se întorc temporar în teritoriile ocupate după evacuarea lor.
Ordinul va afecta probabil cetățenii ucraineni care călătoresc în regiunea ocupată Herson prin punctul de control din Vasîlivka, regiunea Zaporojie, deoarece ordinul impune înregistrarea persoanelor la punctul de sosire în regiunea ocupată Zaporojie, iar Vasîlivka este punctul de control care deservește Herson, precum și regiunea Zaporojie.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august și 22 august.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
