Un bărbat și o femeie din Briceni, trimiși în instanță pentru contrabandă cu țigări și alcool de peste 870 de mii de lei

9 august 2022, 09:38 Justiție 570
Țigarete.  Sursa: AP
Un bărbat și o femeie din raionul Briceni urmează să apară pe banca acuzaților, fiind bănuiți într-un dosar de contrabandă de alcool și țigări din Ucraina, în valoare totală de peste 870 de mii de lei, pornit în martie 2021. Cei doi riscă amenzi în sumă de până la 275.000 lei sau închisoare de până la 5 ani.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Nord, a anunțat marți, 9 august, că a încheiat urmărirea penală în acest caz și că a trimis pe banca acuzaților un bărbat și o femeie din Briceni, după ce primul a introdus ilegal din Ucraina în Moldova țigări și alcool în valoare totală de peste 870.000 lei, iar femeia a depozitat „marfa” de contrabandă.

Urmărirea penală a început să fie instrumentată de procurorii PCCOCS în martie 2021. Oamenii legii au stabilit faptul că infracțiunea s-a produs la intrarea în Moldova dinspre Cernăuți, Ucraina, în preajma satului Coteala din Briceni. Atunci, bărbatul cu vârsta de 34 de ani a evitat declararea obligatorie a bunurilor, prin eludarea traversării frontierei prin punctul legal și oficial de trecere a acesteia – aproape 500.000 țigări cu filtru, precum și 100 litri de alcool, de peste 52%.

O parte din țigări, aproximativ 3 000 de bucăți ambalate în șase cutii, inculpatul le-a pierdut pe drum, după ce au căzut din remorca automobilului învinuitului în timp ce transporta marfa de contrabandă spre depozitare.

Ulterior, bărbatul și-a depozitat încărcătura rămasă la domiciliul unei femei de 42 ani, dintr-un sat apropiat frontierei. Captura de contrabandă, însă, a fost depistată ulterior de serviciile mobile ale Serviciului Vamal și indisponibilizată.

Potrivit Codului penal, contrabanda comisă în împrejurările descrise se pedepsește cu aplicarea amenzii în sumă de până la 275.000 lei sau cu închisoarea de până la 5 ani. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, cei doi beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media