UPDATE 20:38. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că situația politică internă din țară este stabilă și a respins acuzațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar intenționa să declare legea marțială, relatează CNN.
Întrebat dacă Putin plănuiește să introducă legea marțială în Rusia, Peskov a răspuns: „Nu, acest lucru nu e luat în calcul”.
Șefa Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, a declarat marți că actuala tendință din Ucraina sporește șansele ca Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv „impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare potențial escalatorii pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește”.
UPDATE 19:54. Un fost ambasador chinez la Kiev a criticat ferm invazia Rusiei în Ucraina, într-o declarație neobișnuită, în condițiile în care Beijingul s-a ferit să condamne invazia declanșată de Vladimir Putin. Presa chineză a relatat despre discursul său, dar a eliminat imediat informația, relatează The Guardian.
Gao Yusheng, care s-a retras acum mai bine de 10 ani, după o carieră diplomatică în Rusia și Asia Centrală, a declarat la un seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei este un eșec.
Gao a spus că, sub conducerea lui Putin, Moscova nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar frecventele sale „încălcări” ale teritoriilor lor sunt „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.
UPDATE 19:36. Guvernul de la Kiev şi-a exprimat miercuri convingerea că regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va fi "eliberată" în cele din urmă de armata ucraineană, după ce autorităţile proruse instalate aici de către Moscova au anunţat anterior că plănuiesc să ceară alipirea la Rusia, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda, citate de Agerpres.
Mihailo Podoleak, consilier prezidenţial de la Kiev, a condamnat pe Twitter decizia noilor conducători ai administraţiei civile şi militare a regiunii Herson, pe care i-a numit „gauleiteri”, în aluzie la conducătorii de district nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Singura solicitare pe care vor putea să o formuleze va fi „cererea de graţiere după condamnarea lor în justiţie”, a afirmat Podoleak, subliniind că nu are prea mare importanţă dacă aceştia cer să se unească cu „Marte sau cu Jupiter”.
„Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile de cuvinte inventate de ocupanţi”, a subliniat el.
Kiril Stremousov, adjunct al şefului noii administraţii civile şi militare din Herson, a anunţat miercuri că, până la sfârşitul anului, regiunea intenţionează să adopte legislaţia Federaţiei Ruse, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti. După aceea, a spus el, conducerea regiunii Herson se va adresa preşedintelui Vladimir Putin de a include direct această regiune în componenţa Federaţiei Ruse.
Noua administraţie prorusă a regiunii a fost instalată la putere de Moscova la sfârşitul lunii aprilie şi de atunci circulă zvonuri despre o posibilă organizare a unui referendum privind autodeterminarea Hersonului.
Stremousov a exclus organizarea unui referendum privind crearea unei republici populare în regiune, după modelul autoproclamatelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk, care au fost recunoscute de Rusia ca state independente cu câteva zile înaintea invaziei în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a nuanţat mai devreme aceste declaraţii, afirmând că locuitorii regiunii sunt cei care trebuie să „decidă” cu privire la posibila „alipire” a regiunii la Federaţia Rusă.
UPDATE 19:12. România va trimite Ucrainei materiale şi echipamente de protecţie şi monitorizare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN), sub formă de asistenţă internaţională.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat miercuri, într-o şedinţă desfăşurată la MAI, o hotărâre privind acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina, potrivit unei informări a Guvernului, informează Agerpres.
Sursa menţionată precizează că prin HCNSU s-a decis acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina constând în materiale şi echipamente de protecţie şi monitorizare CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear).
UPDATE 19:10. Vladimir Zelenskiy a criticat, miercuri, indecizia europenilor cu privire la aderarea țării sale la Uniunea Europeană și faptul că nu există încă un termen concret pentru o eventuale intrare a Ucrainei în blocul european. „Ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă”, a spus președintele ucrainean.
„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.
Preşedintele ucrainean a subliniat în acest discurs că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul european: „Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea”.
UPDATE 18:30. Un militar rus în vârstă de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul reprezentant al forţelor armate ruse care va fi judecat pentru crime de război pe teritoriul ucrainean, a anunţat miercuri procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova.
Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, va fi trimis pe banca acuzaţilor pentru presupusa ucidere a unui civil în regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei, a indicat Venediktova pe pagina sa de Facebook, potrivit EFE şi Ukrinform, citate de Agerpres.
La 28 februarie, potrivit anchetei procuraturii, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.
UPDATE 16:47. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că situația politică internă din țară este stabilă și a respins acuzațiile conform cărora președintele rus Vladimir Putin intenționează să declare legea marțială.
Întrebat dacă Putin intenționează să introducă legea marțială în Rusia, Peskov a spus: „Nu, acest lucru nu este în planuri”.
Directorul de Informații Naționale din SUA, Avril Haines, a declarat marți că tendința actuală din Ucraina a crescut șansele ca Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv „impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare potențial escalabile pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge. obiective pe măsură ce conflictul se prelungește”.
UPDATE 16:35. Liderul de la Kremlin a emis un decret prin care general-locotenentul Valerii Balan a fost eliberat din funcția de șef-adjunct al Serviciului federal al instituțiilor de detenție, analogul Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova.
Ne-a atras atenția numele funcționarului de rang înalt din Rusia. O scurtă documentare și aflăm că este originar din Republica Moldova, năcut la 29 septembrie 1961 în Chiperceni, Orhei.
În biografia sa oficială, se spune că Valerii Balan a ocupat din 2006, funcția de viceministru de Interne, responsabil pe cadre atunci când ministru era Gheorghe Papuc, pe timpul guvernării comuniste.
UPDATE 16:22. Se estimează că 4,8 milioane de oameni din Ucraina și-au pierdut locurile de muncă de la începutul invaziei ruse în februarie, potrivit unui nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), o agenție ONU.
„Dacă ostilitățile ar escalada, pierderile de locuri de muncă ar crește la șapte milioane", estimează raportul, subliniind că „dacă luptele ar înceta imediat, atunci ar fi posibilă o recuperare rapidă, cu revenirea a 3,4 milioane de locuri de muncă. Acest lucru ar reduce pierderi de locuri de muncă la 8,9 la sută”.
Raportul OIM a mai subliniat că guvernul ucrainean a depus eforturi considerabile pentru a menține funcțional sistemul național de protecție socială prin garantarea plății prestațiilor, inclusiv persoanelor strămutate în interior, prin utilizarea tehnologiilor digitale.
Din 4,8 milioane de oameni care și-au pierdut locul de muncă, un total de 1,2 milioane dintre ei sunt refugiați care au fugit în țările vecine și 3,6 milioane dintre ei sunt șomeri care locuiesc în Ucraina, potrivit raportului OIM.
Peste 5,23 milioane de refugiați, care sunt în principal femei, copii și persoane cu vârsta peste 60 de ani, au fugit în țările vecine începând cu 24 februarie, se arată în raport.
Criza din Ucraina poate crea, de asemenea, perturbări de muncă în țările vecine, în principal Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia, se mai arată în raport.
„Dacă ostilitățile vor continua, refugiații ucraineni ar fi forțați să rămână în exil mai mult, punând și mai multă presiune asupra pieței muncii și asupra sistemelor de protecție socială din aceste state vecine și crescând șomajul în multe dintre ele”, se arată în comunicat.
UPDATE 15:35. În premieră, Republica Moldova va participa la reuniunea G7 a miniștrilor afacerilor externe. În acest sens, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, va conduce delegația Republicii Moldova la reuniunea G7 care va avea loc în perioada 12 - 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania.
În marja reuniunii, la invitația ministrei afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul de externe Nicu Popescu va vorbi despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, gestionarea crizei de refugiați, impactul socio-economic asupra țării noastre și eforturile susținute ale autorităților în procesul de reforme și modernizare în parcursul european al Republicii Moldova.
De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi bilaterale cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, ministra afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei Luigi Di Maio, ministrul afacerilor externe al Japoniei Hayashi Yoshimasa, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitri Kuleba și alți oficiali de nivel înalt.
UPDATE 15:30. În zona Harkiv și Izium, la fel ca și în Herson sau Melitopol, trupele ruse au trecut în apărare. Anunțul a fost făcut de adjunctul direcției operative a Statului Major american, Alexei Gromov.
„Cel mai fierbinte este în zona Liman. În Harkov, după un atac nereușit, inamicul a trecut în apărare. Tot în zona Harkov, armata ucraineană are câteva mici succese și eliberează localități. În zona Izium, de asemenea a luat poziții de apărare și ia măsuri de reținere”, a declarat Gromov, citat de publicația ucraineană Strana.
UPDATE 14:30. Procuratura Generală a Ucrainei a trimis în instanță primul dosar în care un militar rus este acuzat de uciderea unui civil în regiunea Sumî. Învinuitul se află în prezent în arest.
În urma anchetei, s-a stabilit că inculpatul, al cărui convoi a fost destrămat de militarii Forțelor Armate ale Ucrainei, la 28 februarie 2022, în timp ce evada împreună cu patru colegi, a tras cu o mitralieră într-o mașină privată și a sechestrat-o.
Pe o mașină furată cu roțile străpunse de ei, ocupanții au condus în satul Chupakhivka din regiunea Sumî. Pe drum au văzut un sătean neînarmat care mergea pe marginea drumului cu o bicicletă și vorbea la telefon.
Unul dintre militari a ordonat acuzatului să omoare civilul pentru a nu-i denunța. Inculpatul a tras mai multe focuri prin geamul deschis al mașinii dintr-un Kalashnikov în capul victimei în vârstă de 62 de ani. Bărbatul a murit pe loc, la doar câțiva zeci de metri depărtare de propria locuință.
Cercetarea preliminară în procesul penal a fost efectuată de anchetatorii SBU.
UPDATE 13:47. Dmitri Peskov a comentat declarațiile lui Stremousov. Astfel, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin spune că decizia de a se uni cu Rusia trebuie să vină de la cetățenii Hersonului, iar o eventuală integrare a regiunii în Federația Rusă trebuie să aibă o argumentare juridică serioasă.
„Desigur, este la latitudinea locuitorilor din regiunea Herson să decidă dacă vor primi sau nu un astfel de tratament, iar locuitorii regiunii Herson ar trebui, de asemenea, să le determine soarta”, a spus Peskov.
„Acesta este o problemă care ar trebui verificată și evaluată în mod clar și atent de către juriști și avocați. O astfel de decizie crucială trebuie să aibă un fundal juridic absolut clar, o justificare legală, să fie absolut legitimă, așa cum a fost cazul Crimeei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
UPDATE 13:43. Kiril Stremousov este așa-zisul noul șef-adjunct al administrației militare a regiunii Herson, singura regiune pe care Rusia a ocupat-o cu tot cu centru regional. Presa ucraineană l-a descris de-a lungul anulor drept un extremist religios, pro-Rusia, anti-vaxer și marginal. A participat la mai multe alegeri la nivel local unde pentru alegerile în Rada supremă a acumulat 1178 de voturi (1,78%), iar pentru primăria din Herson a acumulat 1017 voturi (1,37%).
Astăzi însă, impus de trupele de ocupație ruse într-o înaltă funcție de răspundere, a declarat, citat de BBC Russia, că îi va cere lui Vladimir Putin ca regiunea Herson să se unească cu Rusia. Fără niciun referendum și fără ca populația regiunii să fie întrebată.
„Niciun fel de Republică populară nu va fi creată. Referendum nu va fi. Va fi doar un ordin în baza unei cereri a conducerii regiunii către Putin de a adera regiunea în componența Federației ruse ca un subiect egal de drept”, a declarat Stremousov citat de BBC Rusia.
UPDATE 12:25. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a mulțumit președintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, și „prietenilor” țării sale din Camera Reprezentanților SUA pentru aprobarea unui proiect de lege care ar prevedea ca Washingtonul să furnizeze Ucrainei un ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari, pe fondul invaziei Rusiei.
UPDATE 12:16. De la începutul războiului din Ucraina, 226 de copii au murit, peste 417 de copii au fost răniți - Procuratura Generală a Ucrainei.
UPDATE 11:49. Bulgaria va primi începând cu luna iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, după ce Gazprom din Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale, a anunţat miercuri guvernul, transmite Reuters.com.
Potrivit autorităţilor bulgare, prețul plătit va fi mai mic decât cel de la Gazprom. Acordul prin care Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost convenit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a precizat Executivul de la Sofia.
Gazprom a întrerupt livrările de gaz către Bulgaria și Polonia pe 27 aprilie pentru că a refuzat să plătească în ruble. Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% proveneau din Rusia.
UPDATE 11:00. Și Ministerul rus al Apărării vine cu informații despre pierderile ucrainene din prima zi a războiului și până în prezent. Potrivit generalului-maior Igor Konașenkov, reprezentant oficial al Ministerului Apărării de la Moscova, aviația, trupele de rachete și artileria Federației Ruse au efectuat peste noapte 500 de lovituri asupra țintelor din Ucraina, 17 depozite de arme au fost distruse.
În urma loviturilor, peste 280 de soldați au fost uciși, iar 59 de unități de echipament militar au fost dezactivate.
Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus o altă dronă lângă insula Șerpilor.
Nouă drone au fost distruse în Ucraina peste noapte, mai susține Ministerul rus al Apărării.
UPDATE 10:42. Rovșan Askerov, unul dintre cei mai populari și buni jucători ai show-ului de televiziune rusesc „Ce? Unde? Când?”, a fost dat în căutare generală de autoritățile de la Moscova.
I se încriminează un articol din Codul Penal rus pentru o presuspusă reabilitare a nazismului. Asta după ce anterior a scris o postare în care a vorbit despre biografia mai puțin cunoscută a Mareșalului Jukov care s-a întors din Germania cu sute de obiecte de valoare pe care efectiv le-a furat după al doilea război mondial.
Rovșan Askerov spune că nu se află în Rusia și nu are de gând să se întoarcă.
UPDATE 10:10. Evaluarea ofensivei rusești în Ucraina de Institutul pentru Studiul Războiului, pentru 10 mai:
- Contraofensiva ucraineană din nordul Harkiv-ului a luat teren mai departe și, probabil, s-a închis la o rază de 10 km de granița cu Rusia;
- Autoritățile din Belarus intensifică retorica acuzând NATO și SUA că amenință granițele din Belarus, dar este puțin probabil ca Belarus să se alăture războiului;
- Operațiunile rusești în jurul Izium rămân blocate. DNR și forțele ruse fac eforturi pentru a-și consolida controlul asupra ruinelor din Mariupol, inclusiv încercând să redeschidă fabrici de oțel pentru a produce echipament militar;
- Forțele ruse din estul Ucrainei au continuat încercările de a încercui zona Severodonețk și ar fi ajuns la granița administrativă Donețk-Luhansk de la Popasna;
- Forțele ruse și ucrainene nu au efectuat niciun atac semnificativ asupra axei de sud.
UPDATE 09:58. Ministerul britanic al Apărării declară că luptele continuă pe Insula Șerpilor, trupele ruse încercând în mod repetat să își întărească vulnerabila garnizoană aflată acolo.
Autoritățile britanice spun că ucrainenii au reușit să lovească cu succes apărarea aeriană rusă și navele de reaprovizionare cu drone Bayraktar. Navele de reaprovizionare ale Rusiei au o protecție minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii marinei rusești în Crimeea după pierderea navei „Moscova”.
Ministerul britanic al Apărării precizează că eforturile actuale ale Rusiei de a-și spori forțele pe insula Șerpilor oferă Ucrainei mai multe oportunități de a ataca trupele rusești și de a distruge echipamente.
Dacă Rusia își consolidează poziția pe insula Șerpilor cu apărare aeriană strategică și rachete de croazieră de apărare de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre, mai punctează Ministerul britanic al Apărării.
UPDATE 09:45. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:
📍personal - aproximativ / 26 350 de persoane au fost lichidate (+350);
📍 tancuri - 1187 unități (+17);
📍 vehicule blindate de luptă - 2856 unități (+48);
📍 sisteme de artilerie convențională - 528 unități (+9);
📍 sisteme de artilerie reactivă - 185 de unități;
📍 mijloace de apărare aeriană - 87 de unități;
📍 avioane de luptă - 199 de unități;
📍 elicoptere - 160 de unități (+2);
📍 tehnică auto - 1997 de unități (+17);
📍 nave / bărci - 12 unități;
📍 Drone - 390 (+10);
📍Tehnică specială - 41;
📍Rachete de croazieră - 94
UPDATE 09:25. Imagini din Spitalul improvizat în unul din buncărele Uzinei Azovstal, ultimul bastion al apărării ucrainene din Mariupol.
„Întreaga lume civilizată trebuie să vadă condițiile în care se află apărătorii răniți, mutilați ai lui Mariupol și să acționeze! În condiții de insalubritate totală, cu răni deschise bandajate cu resturi nesterile, fără medicația necesară și chiar alimente.
Facem apel la ONU și Crucea Roșie să-și arate umanitatea și să reafirme principiile în baza cărora ați fost creat prin salvarea răniților care nu mai sunt combatanți. Militarii pe care îi vedeți în fotografii și alte sute de la uzina Azovstal au apărat Ucraina și întreaga lume civilizată cu răni grave cu prețul propriei sănătăți. Ucraina și comunitatea mondială nu sunt acum în măsură să le protejeze și să aibă grijă de ele.
Cerem evacuarea imediată a militarilor răniți pe teritoriile controlate de Ucraina, unde vor fi asistați și asigurați cu îngrijirea corespunzătoare”, se arată într-un mesaj publicat pe Telegram de Batalionul Azov.
UPDATE 09:12. Camera Reprezentanților SUA, care aprobă un proiect de lege pentru a trimite Ucrainei un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari, transmite „un mesaj clar, Ucrainei, Rusiei și lumii că Statele Unite sunt alături de poporul Ucrainei în timp ce își apără democrația împotriva agresiunii ruse”, a declarat marți, secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki.
„Asistența noastră până în prezent, împreună cu contribuțiile aliaților și partenerilor noștri, a fost esențială pentru a-i ajuta pe ucraineni să câștige bătălia pentru Kiev și să-și apere libertățile”, a spus Psaki.
„Resursele suplimentare incluse în acest proiect de lege ne vor permite să trimitem mai multe arme, cum ar fi artilerie, vehiculele blindate și muniții, în Ucraina. Și ne vor ajuta să ne refacem stocurile și să sprijinim trupele americane pe teritoriul NATO”, a mai adăugat oficiala.
Proiectul de lege a fost aprobat în Parlament cu un sprijin larg de voturi 368-57. Senatul va prelua în continuare măsura și, după aprobare, se așteaptă ca președintele Joe Biden să o decreteze.
„Așa cum a spus președintele ieri, nu ne putem permite nicio întârziere în acest efort vital”, a spus Psaki.
„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu conducerea Senatului pentru a aduce rapid acest proiect de lege la biroul președintelui și pentru a menține asistența către Ucraina fără întrerupere”, a mai adăugat aceasta.
UPDATE 08:33. Contraofensiva ucraineană la nord de Harkiv a continuat să împingă cu succes forțele rusești spre graniță, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului, adăugând că rușii sunt nevoiți să aducă acolo trupe de pe alte axe de înaintare.
UPDATE 07:52. Vladimir Zelenskiy: „Forțele armate ale țării noastre ne-au oferit tuturor vești bune din regiunea Harkiv. Ocupanții sunt îndepărtați treptat din Harkiv.
Dar vreau să-i îndemn pe toți cetățenii noștri să nu răspândească emoții excesive. Nu ar trebui să creăm o atmosferă de presiune morală, în care sunt așteptate victorii săptămânal și chiar zilnic.
Forțele armate ale Ucrainei fac totul pentru a elibera pământul și poporul nostru, pentru a elibera toate orașele noastre - Herson, Melitopol, Berdiansk, Mariupol și toate celelalte”.
UPDATE 07:25. Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite dpa, citată de Agerpres.
Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.
Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de „violenţă crescută".
Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene spunând că "nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută". A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.
Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice.
Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică. Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai și 10 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
