VIDEO/ Președintele Parlamentului: „Astăzi, vreau să sărbătorim pacea. Noi nu trebuie să permitem ca războiul să ne fure prezentul și viitorul”

9 mai 2022, 11:51 Politică 123
Igor Grosu, ceremonie chestionar european.  Sursa: Replica Media

Președintele Parlamentului Igor Grosu a transmis un mesaj cetățenilor de 9 mai. Acesta a menționat că „este greu de crezut că astăzi, peste optzeci de ani, tunurile răsună din nou în apropierea noastră”, menționând că „de mai bine de două luni trăim, alături de cetățenii ucraineni, un coșmar”. În acest sens, oficialul a îndemnat, ca astăzi, 9 mai, să fie sărbătorită pacea.

„Stimați concetățeni,

Este greu de crezut că astăzi, peste optzeci de ani, tunurile răsună din nou în apropierea noastră. De această dată în țara vecină, în Ucraina. Este greu de crezut că în anul 2022 suntem martorii unor astfel de atrocități. De mai bine de două luni trăim, alături de cetățenii ucraineni, un coșmar. Adevărul este că războiul reprezintă cel mai mare rău și acum ne dorim ca pacea să triumfe și oamenii să se întoarcă la viața normală.

Haideți să sărbătorim memoria înaintașilor noștri, care și-au dat viețile ca noi să sărbătorim în pace. Acesta este adevăratul omagiu față de ei. Astăzi, vreau să sărbătorim pacea. Noi nu trebuie să permitem ca războiul să ne fure prezentul și viitorul.
Haideți pe data de 9 mai să marcăm Ziua Memoriei în pace!”, a declarat președintele Parlamentului.Republica Moldova comemorează, împreună cu alte țări, sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa prin capitularea Germaniei naziste, în mai 1945. Deși astăzi trebuie să înțelegem care a fost prețul libertății pentru care a plătit omenirea, 9 Mai este o nouă ocazie pentru clasa politică de la Chișinău de a se diviza pe criterii geopolitice. Un motiv în plus, inițiativa majorității parlamentare - formațiune pro occidentală care a interzis prin lege unele simboluri rusești, inclusiv panglica bicoloră negru-portocaliu, în urma războiului Kremlinului împotriva Ucrainei, însă opoziția pro rusă s-a opus categoric noii norme și chiar a amenințat că va sfida legea și nu se va conforma amenzilor.

Pe parcursul zilei de astăzi, 9 mai, au loc mai multe evenimente, atât la Chișinău, cât și în Găgăuzia. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au anunțat manifestări pentru acestă în zi. Mai exact, aceștia organizează un marș dedicat „Zilei Victoriei”.

Între timp, parada militară de 9 mai dedicată Zilei Victoriei a fost amânată în regiunea tranistreană, după ce pe teritoriul din stânga Nistrului a fost instituit pe un termen de 15 zile codul roșu de amenințare teroristă.

La 3 mai, președinta Maia Sandu a anunțat că în ziua de 9 mai vom marca „pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres.”


Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media