„Ucraina este singurul loc din Europa unde oamenii mor pentru valorile UE”. Kuleba comentează dificultățile legate de aderarea la UE

10 mai 2022, 16:24 Ucraina 218
Dmitro Kuleba.  Sursa: Profimedia Images

Ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a spus că ar fi o „înșelăciune” din partea europenilor dacă Ucraina nu ar primi statutul de candidat al Uniunii Europene în iunie. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Financial Times. Oficialul s-a referit și la propunerea președintelui francez, Emmanuel Macron de a crea o nouă „comunitate europeană”, paralelă cu UE, la care să poată adera rapid și Ucraina.

„Kievul nu este mulțumit de astfel de forme de cooperare”, a declarat Kuleba, referindu-se la propunerea lui Macron.

Potrivit ministrului de Externe ucrainean, cel mai important este ca Ucraina să primească statutul de candidat al UE în iunie, iar liderii țărilor vor discuta după aceea momentul aderării.

„Dacă nu obținem statutul de candidat, înseamnă că Europa încearcă să ne înșele. Și nu o să acceptăm”, a spus ministrul, potrivit Financial Times și Hromadske.

„Ucraina este singurul loc din Europa unde oamenii mor pentru valorile pe care se bazează UE. Cred că acest lucru ar trebui respectat”, a adăugat Kuleba.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura „decenii” şi a propus, în paralel, crearea unei „comunităţi politice europene” noi, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit, scrie Agerpres.

Şeful statului francez şi-a prezentat viziunea în timpul primului său discurs privind Europa după realegerea sa, pronunţat la Strasbourg luni, de Ziua Europei.

„Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare”, a explicat Emmanuel Macron cu prilejul încheierii Conferinţei privind viitorul Europei.

Ucraina, dar şi ţări mai puţin avansate pe calea aderării, precum Bosnia, ar putea fi membre ale noii organizaţii, în aşteptarea finalizării procedurii extrem de lungi de aderare la UE, care „va dura de fapt câteva decenii”, potrivit preşedintelui francez.

Acesta a menționat că Regatul Unit, care a părăsit UE în 2020, ar putea face parte din noua structură.

Propunerea relansează dezbaterea, deja veche şi controversată, cu privire la eventualitatea unei Uniuni Europene organizate în mai multe cercuri concentrice cu ţări care beneficiază de niveluri de integrare diferite.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media