Autobuzele destinate să evacueze mai mulţi civili din Mariupol nu au ajuns încă la punctul de preluare convenit

2 mai 2022, 16:10 Ucraina 121
Mariupol, asediat.  Sursa: Alexander Ermochenko/Reuters

Autobuzele destinate să evacueze mai mulţi civili din Mariupol nu au ajuns încă la punctul de preluare convenit, a anunţat, luni, Primăria oraşului ucrainean, afirmaţie care a contrazis o relatare anterioară potrivit căreia mai mulţi locuitori au părăsit oraşul-port devastat din sud-estul Ucrainei.

Primăria Mariupolului i-a îndemnat pe cei evacuaţi să rămână pe loc. Nu a fost imediat clar de ce a avut loc întârzierea.

Mai devreme, Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului Mariupolului, a spus că autobuzele au părăsit Mariupol, dar mai târziu a publicat un mesaj care a confirmat că a existat o problemă în evacuarea planificată.

Civilii în cauză sunt locuitori ai oraşului, nu este vorba de cei sechestraţi în oţelăria Azovstal, unde Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au organizat convoaie de evacuare.

Pe parcursul zilei de astăzi, 2 mai, cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii, au fost convenite două locații suplimentare pentru plasarea persoanelor în coloana de evacuare care va părăsi Mariupol. Acestea sunt satul Mangush și inelul Lunacharsky de lângă Berdyansk.

Zelenskiy a declarat că pe parcursul zilei de ieri, 1 mai, au fost evacuați peste 100 de civili. „Am reușit în sfârșit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diferite întâlniri, apeluri și propuneri. Nu a fost o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluție care să ne salveze poporul. Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest culoar vital a început să funcționeze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului. Peste o sută de civili au fost deja evacuați - femei și copii care fug de ostilitățile de acolo”.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media