Un nor de fum din zona Cernobîl se îndreaptă spre Odesa. Ministerul Mediului: „Nivelul fonului radioactiv pe teritoriul R. Moldova este în continuare stabil. Nu înregistrează nici o creștere”

20 mai 2022, 13:44 Mediu 135
Chișinău, stradă, oameni.  Sursa: Replica Media

Ministerul Mediului informează că nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare stabil. Totodată, Agenția de Mediu monitorizează continuu nivelul de radiație și afirmă că nu înregistrează nici o creștere. Valoarea maximă admisibilă este de 0,25 μSv/h.

Potrivit studiului privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre Nord-Nord-Vest către sud-sud-vest.

Astfel, tendința de evoluție a norului de fum va fi către Sud, respectiv, spre Sud-Vestul Ucrainei - zona Odessa și nordul Mării Negre.

Începând din noaptea de joi spre vineri, 19-20 mai curent, circulația aerului se realizează dinspre Vest către Est. Deci, tendința de evoluție a norului de fum constituie direcția către Estul Ucrainei și Sud-Vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor este redusă.

Precizările Ministerului Mediului au fost făcute după ce a apărut informația precum că un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa și nordul Mării Negre.

Autoritățile ucrainene au informat joi, 19 mai, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că noile incendii din zona din apropierea centralei nucleare din Cernobîl „nu au reprezentat o amenințare radioactivă”, a spus directorul general Rafael Mariano Grossi.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media