VIDEO/ FOTO/ Zelenskiy, aproape de linia frontului: Președintele ucrainean a mers în Zaporojie, Lîsîceansk și Bahmut

6 iunie 2022, 08:08 Ucraina 692
Vladimir Zelenskiy în Donbas.  Sursa: www.president.gov.ua

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a părăsit duminică, 5 iunie, regiunea Kiev, pentru a doua oară de la începutul invaziei ruse, și s-a dus din nou aproape de linia frontului, vizitând poziții ucrainene din apropiere de Zaporojie, Lîsîceansk și Bahmut, ultimele două orașe din regiunea Donbas, aflată în prezent în centrul ofensivei ruse. Zelenskiy s-a întâlnit cu soldații de pe linia frontului, dar și cu ucraineni strămutați, inclusiv cu cei care au reușit să fugă din Mariupol. Printre aceștia se numără și un băiețel, Iehor, care a ținut un jurnal de război în care a povestit cum i-au murit ființe dragi, inclusiv bunica. Jurnalul băiatului a devenit celebru pe rețelele sociale, iar președintele a ținut să-l cunoască personal și i-a dat un cadou, scrie Digi24.

Deplasarea președintelui a fost anunțată de Președinția ucraineană duminică seara, în mai multe comunicate succesive însoțite de fotografii. Mai întâi, Vladimir Zelenskiy a fost într-o „deplasare de lucru” în regiunea Zaporojie, unde a vizita pozițiile de front al armatei ucrainene, „s-a familiarizat cu situația operațională de pe linia frontului de apărare”, a stat de vorbă cu militarii și le-a înmânat acestora distincții de stat și premii.

Președintele a aflat că aproape 60 la sută din teritoriul regiunii este ocupat de trupele rusești, iar în unele părți au loc lupte. Zeci de localități din regiune nu au curent electric și mii de lucrări de infrastructură au fost distruse. Cu toate acestea, regiunea este un punct important de refugiu pentru ucrainenii care fug din zonele ocupate de ruși, în special din Herson și Mariupol.

Șeful statului a vizitat un sanatoriu din Zaporojie în care sunt găzduiți ucrainenii care au fost nevoiți să își părăsească locuințele. A stat de vorbă cu ei și i-a încurajat, promițându-le că toate orașele ocupate temporar vor fi eliberate și se vor putea întoarce acasă într-o zi. Printre aceste persoane strămutate se numărau și oameni veniți din Mariupol, care i-au povestit președintelui evenimentele tragice prin care au trecut. Mulți nu mai au acte, documente și i-au cerut ajutorul.

Aici, președintele l-a cunoscut și pe Iehor Kravțov, un copil în vârstă de opt ani, care a ținut un jurnal în timp ce se afla sub bombardamente în orașul Mariupol. Scrierile băiatului au fost publicate pe rețelele de socializare, inclusiv de ministrul de externe al Ucrainei, și au fost denumite „Jurnalul din Mariupol”. Iehor a povestit în cuvinte simple ce vedea, ce i se întâmpla, cum a fost rănit și el, și mama lui, și cum i-au murit bunica și animalele dragi.

Sursa/ www.president.gov.ua

După miezul nopții, Președinția ucraineană a anunțat că președintele a vizitat posturile de comandă și pozițiile de front ale trupelor ucrainene din zona Bahmut din regiunea Donețk și Lîsîceansk din regiunea Luhansk. Președintele a fost informat despre situația operațională din aceste părți ale frontului și a primit un raport legat de logistica apărătorilor ucraineni. Vladimir Zelenskiy a discutat cu militarii și le-a înmânat acestora distincții de stat, a informat Președinția ucraineană.

În discursul video de noapte, președintele a vorbit despre vizitele făcute pe linia frontului. „A fost o zi de muncă, o zi lungă. (...) M-am întâlnit cu cei care au reușit să fugă din Mariupol. Fiecare familie are propria poveste. Cele mai multe erau fără bărbați. Soțul cuiva e plecat la război, al altcuiva este în captivitate, al altcuiva, din păcate, a murit. O tragedie. Fără casă, fără cineva drag. Dar trebuie să trăim pentru copii. Adevărații eroi - ei - sunt printre noi”, a spus Vladimir Zelenskiy.

Sursa/ www.president.gov.ua

În urmă cu o săptămână, Zelenski a mers la Harkiv, al doilea oraș ca mărime al țării, situat în est, care a fost vizat de ruși la începutul invaziei lor în Ucraina, dar din care în cele din urmă au fost nevoiți să se retragă. A fost prima dată când șeful statului a ieșit din regiunea Kiev și a fost cea mai lungă deplasare făcută de la începutul războiului. În urma vizitei, după ce a văzut cu ochii lui distrugerile, Vladimir Zelenskiy l-a demis pe șeful serviciilor de securitate din regiunea Harkiv, reproșându-i că „nu a lucrat la apărarea orașului”.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media