VIDEO/ „Motorina nu este un lux pentru țărani!”. Agricultorii au ieșit la protest în mai multe raioane din țară

21 iunie 2022, 11:58 Societate 237
Protestul fermierilor din Căușeni.  Sursa: Forța Fermierilor/Facebook

Agricultorii au scos în drum tehnica agricolă în semn de protest în mai multe raioane din țară, anunță Asociația Forța Fermierilor. Nemulțumiți de scumpirile interminabile, fermierii cer Guvernului restituirea accizelor pentru toată motorina procurată de agricultori în anul 2022, dar și compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor din ultimele șase luni.

La protestul de la Căușeni a fost prezent și președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

Unul dintre fermieri a declarat că protestul a fost organizat deoarece reprezentanții agricultorilor nu au fost satisfăcuți de întâlnirea de luni de la Guvern.

„După întâlnire nu a fost nicio propunere reală. La toți au spus noi aici o să ne gândim, o să ne uităm, o să socotim, și asta de trei luni deja noi cerem să nu fie inclus accizul în costul motorinei pentru agricultori. Nu s-a luat măsuri. Acum avem probleme care ne așteaptă la recoltă, seceta din Căușeni și Ștefan Vodă, plus încă s-a interzis exportul la grâu, prețurile sunt micșorate artificial... Noi nu am rămas satisfăcuți de întâlnire de asta am ieșit la protest”, a spus el.

Alexandr Slusari: „Matematica următoarea - într-un an motorină s-a scumpit cu 300%, fertilizanții cu 400%, prețurile la piesele de schimb s-au dublat, la sămânță s-a dublat, tot s-a scumpit. Da, sunt momentele obiective, noi înțelegem că nu Guvernul a vrut sau altcineva, dar, în toate țările civilizate unde noi tindem să mergem la scumpiri s-a reacționat. UE a alocat 500 de milioane suplimentar fermierilor, România a alocat de la 50 la 70 de milioane de euro suplimentar. Noi înțelegem că nu putem să ne comparăm cu UE, dar nu suntem de la coada vacii.

Când auzim că în cinci luni veniturile la buget au crescut cu 3,6 milioane de lei, și au crescut tot pe spinarea fermierilor, cine o cumpărat motorină, fertilizanți, piese de schimb, etc? tot ei.

Auzim că datorită relațiilor bune cu partenerii externi avem mai mulți bani. Eu am calculat că până în iulie undeva 4 miliarde de de lei vor intra în trezoreria statului. Iată 3,6 milioane supravenituri, patru miliarde de lei prin programe și noi ne întrebăm aici - unde sunt agricultorii aici?

Nu putem identifica 150 de milioane sa scoatem accizul pentru fermieri, să excludem holdingurile, am rămas cu 30% din acciz, cu 70 de bani per litru - bătaie de joc.”, a spus el.

Revendicările Asociației Forța Fermierilor pentru perioada imediat următoare:

a) restituirea fermierilor (cu excepția agro holdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;

b) compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;

c) neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru;

d) deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grău de la fermierii autohtoni.







Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media