UPDATE 22:14. Alexei Arestovici, consilier al biroului președintelui Zelenskiy, a declarat în emisiunea Feigin.LIVE că Liman din regiunea Donețk este sub controlul Rusiei.
„Surse din apropierea războiului confirmă că el se află, în principiu, sub controlul Rusiei. Există bătălii în jurul lui Liman", a spus Arestovici.
Bătăliile pentru Liman au loc de câteva zile. Cu o zi înainte, partea ucraineană a raportat că rușii au reușit să pună mâna pe un hotel de la marginea orașului, dar forțele ruse nu au avansat mai adânc.
Astăzi, surse rusești au relatat despre atacul asupra Limanului. Al doilea oraș puternic luptat, Severodonețk, rămâne sub controlul forțelor ucrainene, a adăugat Arestovici.
UPDATE 21:55. Lîsîceansk și Severodonețk, două orașe care au fost puternic lovite astăzi în regiunea Luhansk din Ucraina. Atacurile sunt atât de intens încât victimele nu pot fi evaluate.
30.05.2022. sursa foto: AFP
UPDATE 21:30. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, vorbind în regim online la summit-ul extraordinar al UE, a cerut UE să lovească cu hotărâre Rusia cu sancțiuni și să se comporte conform ponderii sale economice.
„Nu dau vina pe niciunul dintre voi, toată vina pentru ceea ce se întâmplă este doar pe seama statului rus. Dar sunt sigur că este evident pentru fiecare dintre voi că ar trebui să existe progrese în sancțiunile acestei agresiuni și noi cu adevărat am nevoie de ea. Acest lucru ne va ajuta foarte mult. Un astfel de progres, astfel încât Rusia să înceapă să caute pacea. Și numai aceasta poate fi cererea noastră comună: pacea. Nu pot exista compromisuri în detrimentul integrității noastre teritoriale, al suveranității noastre”, a spus Zelenskiy.
UPDATE 20:40. Federația rusă va tăia gazul livrat în Olanda, începând de marți, după ce compania olandeză GasTerra a refuzat să plătească în ruble rușilor. Gazprom a anunțat, astfel, că sistează livrările începând din data de 31 mai 2022.
UPDATE 20:11. Compania olandeză GasTerra, deținută în proporție de 50% de guvern, a refuzat să plătească pentru livrările de gaze rusești în ruble, explicându-și decizia prin riscul încălcării sancțiunilor UE și nedorința de a deschide conturi la băncile rusești, lucru pe care compania l-a considerat și ea un pas riscant.
GasTerra spune că Gazprom a anunțat deja compania despre reducerile de aprovizionare.
În 2021, compania a vândut 24,0 miliarde de metri cubi de gaz pe piața internă (furnizată nu doar de Gazprom), iar consumul total în țară pe anul s-a ridicat la 40 de miliarde de metri cubi.
Potrivit Interfax, în 2020, mai puțin de o treime din consumul de gaze din Țările de Jos provenea din gazele rusești. Actuala decizie de a-l abandona înseamnă pierderea a două miliarde de metri cubi, pe care Gazprom trebuia să le livreze înainte de încheierea contractului în octombrie.
Ministrul Climei și Politicii Energetice, Rob Jetten, a declarat luni că este puțin probabil ca gospodăriile olandeze să simtă pierderea gazelor din Rusia.
UPDATE 19:47. Ucraina s-a săturat de „soluții speciale” pentru integrarea în Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul de externe Dmitri Kuleba.
După o întâlnire cu ministra de Externe a Franței, Catherine Colonna, la Kiev, el a spus: „Avem nevoie de o afirmație legală clară că Ucraina este parte a proiectului de integrare europeană, iar o astfel de afirmație ar fi acordarea statutului de candidat”.
UPDATE 19:15. Nikolaev este din nou bombardat de trupele ruse, scrie primarul Nikolai Senkevich în Telegram, care le cere oamenilor să se ascundă în clădiri și să nu se apropie de ferestre.
Duminică, cel puțin un civil a fost ucis în urma bombardării lui Nikolaev de către trupele ruse, au informat autoritățile ucrainene.
UPDATE 19:10. Premierul ungar Viktor Orban le-a declarat luni reporterilor, înainte de un summit extraordinar al UE, că Comisia Europeană, în opinia sa, a abordat problema interdicției importurilor de petrol rusesc de către țările UE „în mod iresponsabil”.
Potrivit lui Orban, Comisia Europeană nu a convenit în prealabil cu țările UE cu privire la refuzul transportatorilor de energie din Rusia și de aceea multe întrebări din Ungaria cu privire la interdicție au rămas fără răspuns.
„Energia este un lucru serios. Avem nevoie de soluții mai întâi, și abia apoi de sancțiuni”, a spus el. Unele țări UE sunt acuzate de iresponsabilitate, dimpotrivă, Orban: „în opinia lor, el subminează unitatea Uniunii Europene în confruntarea cu Rusia”.
UPDATE 18:34. În ciuda negocierilor de ultimă oră dintre țările UE, liderii nu au reușit să cadă de acord cu privire la o interdicție a importului de petrol din Rusia înainte de începerea summitului de două zile de la Bruxelles, relatează Reuters. În timp ce liderii celor 27 de țări vor fi de acord în principiu cu un embargo petrolier, detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost încă decise.
Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că este realist să ne așteptăm la un acord la următorul summit al UE din 23-24 iunie, potrivit Reuters.
Proiectul consultat de Reuters și care ar putea fi revizuit din nou, ar include o interdicție a importurilor de petrol pe mare, petrolul din conducte furnizat către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă fără ieșire la mare urmând să fie sancționat la un moment dat.
„Nu există niciun compromis pentru acest moment”, a spus premierul ungar Viktor Orban, a cărui țară bloca cele mai recente sancțiuni europene împotriva mașinii de război a lui Vladimir Putin.
Potrivit Reuters, Orban a adăugat ulterior că Ungaria ar fi pregătită să susțină un acord dacă „există soluții pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, nu le avem acum”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus cel mai recent pachet de sancțiuni la începutul lunii mai, a spus că „nu am ajuns încă acolo”.
UPDATE 18:10. Mai devreme, am raportat despre un jurnalist francez ucis după ce o mașină de evacuare a fost lovită în apropiere de Severodonețk.
Pe Twitter, președintele francez Emmanuel Macron a dat numele jurnalistului, adăugând: „Jurnalistul Frédéric Leclerc-Imhoff a fost în Ucraina pentru a arăta realitatea războiului. La bordul unui autobuz umanitar, alături de civili forțați să fugă pentru a scăpa de bombele rusești, a fost împușcat mortal.”
Ziarul Le Parisien a spus că Leclerc-Imhoff avea 32 de ani și a lucrat pentru postul de știri BFMTV timp de 6 ani.
În această dimineață, s-au raportat despre doi civili morți și cinci civili răniți de bombardamente în timp ce trupele ruse au intrat la periferia orașului ucrainean Severodonețk.
UPDATE 17:40. Liderii Uniunii Europene urmează să decidă luni, 30 mai, în cadrul unui summit extraordinar, dacă noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va include și un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, dar să scutească livrările de țiței prin conducte, transmite Reuters.
„Consiliul European este de acord ca al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să acopere petrolul nerafinat (țiței) și produsele petroliere pe care Rusia le livrează Statelor Membre, cu o excepție temporară în cazul livrărilor de țiței prin conducte”, se arată în ultimul proiect redactat de către liderii UE, consultat de Reuters.
UPDATE 17:21. Pe scurt despre principalele evenimente din ultimele ore.
- Trupele ruse au intrat în Severodonețk din două părți, a declarat șeful administrației regionale, Roman Vlasenko;
- Netflix a confirmat închiderea serviciului pentru utilizatorii din Rusia;
- Trupele ruse au tras asupra unui vehicul de evacuare în regiunea Luhansk, ucigând un jurnalist francez;
- Noul ministru al Afacerilor Externe al Franței, Catherine Colonna, a sosit într-o vizită oficială la Kiev și a vizitat Bucha;
- Ambasadorii UE la o întâlnire de la Bruxelles nu au reușit să cadă de acord asupra unui embargo asupra petrolului rusesc, au declarat surse diplomatice pentru BBC;
- În centrul Melitopol-ului a avut loc luni dimineață o explozie, pe care autoritățile de ocupare ale orașului au calificat-o drept atac terorist;
- Un tribunal din Udmurtia l-a arestat pe fostul profesor Ilya Farber în cazul incendierii birourilor militare de înrolare;
- Ministerul rus al Apărării a transferat forțe și arme suplimentare în regiunea Kursk, ale cărei zone de frontieră sunt în mod regulat bombardate din Ucraina.
UPDATE 17:01. Guvernatorul militar ucrainean al regiunii Luhansk a anunțat că a dat ordin de oprire a evacuării din regiune. Asta după ce un camion care realiza astfel de curse a fost atacat de trupele ruse.
În urma atacului a decedat și un jurnalist francez care se afla în camion și pregătea un reportaj la subiect.
Vă avertizăm că imaginile vă pot afecta emoțional.
UPDATE 16:47. Zelenskiy: „Anul acesta, în locul sunetului ultimului clopoțel auzim sunetul sirenelor.
Peste 1.800 de instituții de învățământ din Ucraina au fost afectate de ocupanți.
Geamuri sparte, birouri deteriorate. Viața a înghețat în sălile de clasă pe 23 februarie. Dar oricât de greu este acum, ucrainenii nu se lasă. Vom lupta, ne vom dezvolta, vom învăța. De dragul libertății și al victoriei noastre viitoare”.
UPDATE 16: 05. O persoană a fost rănită, iar 21 de case au fost distruse în urma unui nou atac lansat de ruși luni în orașul Nikolaev, potrivit primarului Oleksandr Sienkevych. El a precizat că orașul se află în prezent sub amenințarea focurilor de artilerie.
UPDATE 15:31. Sprijinul NATO pentru Ucraina este indestructibil şi preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi va atinge obiectivele în ţara pe care Rusia a invadat-o pe 24 februarie, a declarat luni premierul spaniol Pedro Sanchez.
Sanchez a vorbit în cadrul unei ceremonii la Madrid care marchează cea de-a 40-a aniversare de când Spania a aderat la alianță.
De asemenea, a fost prezent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Atrocitățile războiului din Ucraina și moartea victimelor nevinovate duc la condamnări (a lui Vladimir Putin) fără rezerve”, a spus Sanchez.
„Putin nu își va atinge obiectivele, deoarece sprijinul aliaților NATO asupra Ucrainei este de nesfârșit”.
Stoltenberg: „Vom aprofunda cooperarea cu țări și organizații care au aceleași opinii, inclusiv Uniunea Europeană și țările din Indo-Pacific. Ni se vor alătura și Finlanda și Suedia, care tocmai au făcut cereri istorice pentru a se alătura alianței noastre”.
UPDATE 15:15. Rusia trimite trupe la granița cu Ucraina în regiunea Kursk. În special, artileria și lansatoarele de rachete ale ocupanților sunt aduse în regiunea Sumy. Informația a fost făcută publică de guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, scrie Meduza.
UPDATE 14:45. Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, după două încercări eșuate de a trece hotarul, a reușit astăzi, 30 mai, să ajungă în Polonia, potrivit Hromadske.
Fostul președinte a apelat la actualul șef de stat, Vladimir Zelenskiy, făcând apel la unitate.
Potrivit lui Poroșenko, acesta are o invitație oficială din partea președintelui Partidului Popular European, precum și o călătorie de afaceri semnată de Președintele Radei Supreme.
UPDATE 14:15. Șefa statului Maia Sandu a avut luni, 30 mai, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în Republica Moldova.
Potrivit președintei, s-a discutat despre ajutorul oferit de UE de care țara noastră a beneficiat în ultimele trei luni pentru gestionarea fluxului de refugiați din țara vecină, precum și pentru sprijinul european anunțat pentru Moldova în cadrul conferinței de la Berlin, din 5 aprilie.
UPDATE 13:47. La Herson, armata ucraineană spune că a lansat o contraofensivă în încercarea de a revendica terenurile luate de Rusia, anunțând o nouă etapă a luptei.
„Herson stai, suntem aproape!”, este mesajul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei care a fost postat duminică pe Twitter. Orașul-port din sudul Ucrainei a fost prima zonă majoră care a căzut după invadarea forțelor ruse în februarie.
UPDATE 13:20. Rusia continuă să atace podul de la Zatoka. În această dimineață au lovit construcția cu 2 rachete, transmite comandamentul de sud al armatei ucrainene. Potrivit informațiilor oficiale, podul rămâne nefuncțional, însă din cauza suflului exploziilor, mai multe case de locuit din apropiere au avut de suferit.
UPDATE 13:15. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a discutat cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, cu privire la ultimul pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, pachet anuțat de Comisia Europeană la începutul lunii mai.
„Sunt recunoscător pentru disponibilitatea de a mobiliza în continuare ajutorul militar pentru Ucraina. Am discutat despre complicațiile legate de realizarea celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni al UE. Trebuie să fie aprobat cât mai curând posibil, inclusiv embargoul petrolier. Securitatea alimentară rămâne în atenția noastră comună”, a transmis Kuleba într-un mesaj postat pe contul de Twitter.
UPDATE 12:11. Doi civili au fost uciși și cinci răniți de bombardamente în timp ce trupele rusești au intrat la periferia orașului ucrainean Severodonețk, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit BBC.
Cei mai mulți dintre ei sunt locuitori ai unui bloc din partea veche a orașului, a spus el, adăugând că victimele pregăteau mâncare în curte când au început brusc bombardamentele.
UPDATE 12:05. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică, în timp ce armata ucraineană anunţă că a început să recâştige teren în zona sudică Herson.
„90% din case sunt avariate. Peste două treimi din spaţiul locativ este complet distrus”, a declarat Zelenski în mesajul său video cotidian, din noaptea de duminică spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra oraşului, adaugă el, menţionând că armata rusă încearcă cu disperare să cucerească Severodoneţk. „Şi nu le pasă câte de multe vieţi vor trebui să plătească pentru această încercare”.
„Rusia s-a apropiat prea mult de el. Forţe prea mari au fost concentrate în Donbasul nostru. Ei s-au pregătit foarte mult pentru o ofensivă acolo. Consider simbolic faptul că armata rusă şi-a început tentativa de a cuceri Severodonţeţk intrând la început în hotelul „Mir” („Pacea”). Pacea este într-adevăr prima ţintă a Rusiei. După ce ne-au luat-o în 2014, ocupanţii vor să ne ia şi restul. De fapt, vor să ne ia totul şi să nu ne lase nimic: libertatea, casele, vieţile”, a afirmat Zelenskiy în mesajul său, citat de agenţia de presă ucraineană Unian și Agerpres.
UPDATE 11:30. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, speră că se va ajunge la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc la summitul UE din 30 mai, scrie Reuters.
Anterior, oficialii UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui embargo privind petrolului rusesc. Negocierile privind embargoul petrolului au loc de o lună fără niciun progres.
UPDATE 10:55. Grupul muzical ucrainean Kalush Orchestra, care a câștigat concursul Eurovision, a vândut trofeul, duminică, la licitație, banii urmând să fie donați armatei ucrainene. Trofeul Eurovision a fost adjudecat, la licitația desfășurată pe Instagram, pentru suma de 900.000 de dolari.
Cântăreții ucraineni au mai anunțat că vor face un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina. Kalush Orchestra a câștigat concursul Eurovision, pe 15 mai, cu piesa „Stefania". A fost primul eveniment cultural major la care au participat ucrainenii de la începutul războiului, în februarie.
UPDATE 10:10. Pierderile estimate ale ocupanților în dimineața zilei de 30 mai:
- personal - 30.350 (+200);
- tancuri - 1.349 (+11);
- vehicule blindate de luptă - 3.282 (+12);
- sisteme de artilerie - 643 (+12);
- lansatoare de grenade propulsate de rachete - 205 (+2);
- echipamente de apărare aeriană - 93;
- aeronave - 207;
- elicoptere - 174;
- echipamente auto și autocisterne - 2.258 (+18);
- nave, bărci - 13;
- drone de nivel operațional și tactic - 504 (+1);
- echipament special - 48;
- rachete de croazieră - 118 (+2).
Aceste date nu sunt definitive. Cele mai mari pierderi ale inamicului ieri au fost observate în direcția Zaporojie
UPDATE 09:45. O explozie de proporții s-a auzit în această dimineață la Melitopol, important oraș din regiunea Zaporojie aflată sub ocupație rusă.
Potrivit BBC care citează mai multe surse ucrainene, explozia a avut loc în regiunea unde locuiește Evgheni Balțichi, noul guvernator al regiunii impus de trupele de ocupație ruse. Balițchi este un fost deputat al Radei ucrainene și care este urmărit acum penal de autoritățile de la Kiev pentru colaboraționism.
Canale de Telegram ucrainene spun că cel puțin 2 femei și un tânăr ar fi fost răniți, iar pe targă ar fi nepoata lui Evgheni Balițchi.
UPDATE 09:25. Peste 687 de copii au avut de suferit în Ucraina, ca urmare a agresiunii armate pe scară largă din partea Federației Ruse. Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor din Ucraina, 243 de copii au murit și peste 444 au fost răniți.
Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 153, regiunea Kiev - 116, regiunea Harkiv - 109, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 52, regiunea Herson - 52, regiunea Mykolaiv - 47, regiunea Zaporizhia - 29, regiunea Sumy - 17, orașul Kiev - 16, regiunea Zhytomyr - 15.
1888 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor, iar 180 dintre ele au fost complet distruse.
UPDATE 09:01. Ministra franceză de externe Catherine Colonna se va întâlni astăzi la Kiev cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, pentru a-și exprima solidaritatea Franței cu Ucraina și pentru a oferi mai mult sprijin țării.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul francez de Externe, Colonna tocmai a sosit în Ucraina pentru a arăta sprijinul Franței pentru poporul ucrainean.
UPDATE 08:15. Oficialii din estul Ucrainei au declarat că bombardamentul rusesc asupra Severodonețk a fost atât de intens încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, deoarece Moscova se apropie de cel mai mare oraș încă deținut de Ucraina în Donbas, transmite The Guardian.
Se crede că au loc lupte pe străzi și „întreaga infrastructură” a orașului este critică și a fost distrusă, potrivit președintelui Zelenskiy. Autoritățile ucrainene au descris condițiile din Severodonețk ca cele din Mariupol.
„Ca urmare a loviturilor ruse de la Severodonețk, întreaga infrastructură a orașului a fost deja distrusă. 90% din case sunt avariate. Mai mult de două treimi din fondul de locuințe al orașului a fost complet distrus. Nu există conexiune mobilă. Bombardare constantă.
Capturarea Severodonetsk este o sarcină fundamentală pentru contingentul de ocupare. Și nu le pasă câte vieți vor trebui să plătească pentru această încercare de a ridica drapelul Rusiei pe bulevardul Druzhby Narodiv 32 (Prietenia Națiunilor - n.red.) - indiferent cât de amar sună numele acum - unde se află administrația Severodonețk. Facem totul pentru a respinge această ofensivă”, a declarat liderul de la Kiev.
Bătălia pentru Severodonețk, care se află pe malul de est al râului Siverskyi Doneț, la aproximativ 145 km sud de granița cu Rusia, este în centrul atenției, în vreme ce Rusia obține câștiguri lente, dar solide în Donbas-ul industrial, care cuprinde Luhansk. și regiunile Donețk.
„Nu le pasă câte vieți vor trebui să plătească pentru asta”, a spus Zelenskii în ultimul său discurs național, referindu-se la forțele ruse din regiune.
Primarul orașului Severodonețk, Oleksandr Striuk, a declarat că acei rezidenți rămași în oraș, care avea o populație de aproximativ 100.000 de persoane înainte de război, riscau să fie expuși la bombardamente atunci când și-au părăsit casele pentru a avea acces la apă. Striuk a estimat că 1.500 de civili au murit deja fie din cauza atacurilor rusești, fie din cauza lipsei de medicamente și a bolilor care nu au putut fi tratate.
UPDATE 07:44. Liderii Uniunii Europene se vor întâlni astăzi la Bruxelles în încercarea de a face progrese cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc. Oficialii nu au reușit până acum să ajungă la un acord, dezbătând dacă să reducă interzicerea importurilor de petrol rusesc pentru a-l calma pe liderul Ungariei, Viktor Orbán, care blochează cele mai recente sancțiuni.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, se va adresa summit-ului în regim online.
Înalți diplomați ai UE care au avut o reuniune specială duminică au fost blocați din cauza unui plan de compromis care ar prevedea ca blocul să interzică sosirea petrolului rusesc în tancuri, dar să permită importurile prin conducte, o propunere care ar permite Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe să continue aprovizionarea.
La mai bine de trei săptămâni după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus interzicerea completă a importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, UE este blocată asupra planurilor. Ungaria, care este puternic dependentă de petrolul rusesc, a declarat că are nevoie de cinci ani și miliarde de euro pentru a-și moderniza rafinăriile.
UPDATE 07:18. Sâmbăta trecută, forțele ucrainene au lansat un contraatac limitat cu succes în apropierea graniței regiunilor Herson și Nikolaev, forțând trupele ruse să treacă în defensivă, se menționează în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
„Deși contraatacul ucrainean nu pare să aibă ca rezultat întoarcerea unui teritoriu semnificativ în viitorul apropiat, ar putea împiedica acțiunile părții ruse și ar putea forța Rusia să transfere întăriri în regiunea Herson [...] Contraatacurile ucrainene ar putea continua, astfel încetinind eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ asupra sudului ocupat al Ucrainei”, se arată în raport.
Potrivit experților centrului, campania rusă din estul Ucrainei, care viza anterior capturarea completă a regiunilor Luhansk și Donețk, se concentrează acum aproape în întregime pe Severodonețk.
Este puțin probabil ca trupele ruse să poată desfășura mai multe operațiuni în același timp. Prin urmare, în zilele următoare, ofensiva la sud-est de Izium și la vest de Liman va deveni o prioritate mai mică pentru forțele ruse, iar concentrarea forțelor disponibile la Severodonețk va fi mai prioritară, se arată în raportul centrului.
Cu toate acestea, pe 29 mai, trupele ruse și-au continuat ofensiva la sud-est de Izium în direcția Slaviansk, deși nu au făcut niciun avans confirmat.
De asemenea, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive pentru a tăia liniile de comunicație terestre ucrainene la nord-est de Bakhmut. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceștia să încerce să asalteze orașul direct.
UPDATE 07:15. Statele Unite au trimis un alt lot de obuziere M777 în Ucraina, iar Polonia a transferat 18 obuziere autopropulsate KRAB.
UPDATE 07:10. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că discuțiile de săptămâna trecută cu delegațiile finlandeze și suedeze nu au fost la „nivelul așteptat”, iar Ankara nu poate aproba cererile acestora de a adera la alianța militară NATO, scrie BBC.
„Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Republicii turce, absolut că nu putem spune „da” unor ţări care susţin terorismul ca să intre în NATO”, a declarat şeful statului turc presei duminică, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.
UPDATE 07:00. Reprezentanții UE nu au reușit, ieri, să cadă de acord asupra unui embargo asupra petrolului rusesc, care este planificat să fie inclus în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Vor încerca din nou astăzi, înainte de summit-ul extraordinar al UE.
UPDATE 06:45. „Eliberarea” Donbasului ucrainean este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA, relatează Reuters.
„Eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, este o prioritate necondiționată”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, potrivit RIA.
În ceea ce privește restul teritoriilor din Ucraina, „poporul ar trebui să-și decidă viitorul în aceste zone”, a mai spus șeful diplomației ruse.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai și 29 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
