LIVE TEXT/ Patru luni de război în Ucraina. Kremlin, despre statutul de candidat la UE pentru Ucraina: O chestiune internă. Statul Major al Ucrainei a refuzat să dezvăluie situația de la Severodonețk

24 iunie 2022, 08:07 Ucraina 391
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

După 120 de zile de la declanșarea războiului în Ucraina de Vladimir Putin, liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, vorbind despre un „moment istoric”.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a salutat decizia liderilor UE: „Viitorul Ucrainei este în UE. (...) Este o victorie... așteptăm de 120 de zile și 30 de ani”, a adăugat el, referindu-se la durata războiului și deceniile de când Ucraina a devenit independentă la destrămarea Uniunii Sovietice. „Și acum vom învinge inamicul”.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina prin invazia din 24 februarie a intrat în cea de-a 121-a zi, iar un bilanţ al distrugerilor înclude şi 150 de situri culturale: lista include 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 case de cultură, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci.

UPDATE 20:52. Guvernul german intenţionează să întărească forţele de artilerie ale Ucrainei trimiţând mai multe obuziere pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, informează vineri DPA, citând surse din cadrul Ministerului Apărării.

Berlinul este în discuţii cu Ţările de Jos şi alţi parteneri europeni pentru a ajuta la realizarea acestui plan, au precizat sursele citate.

Până acum, Ucraina a primit şapte obuziere Panzerhaubitze 2000 autopropulsate de la Germania, plus încă cinci de la Ţările de Jos.


UPDATE 19:31. Potrivit estimărilor aproximative, Ucraina va avea nevoie de 10 ani pentru a demina întregul teritoriu, a spus vineri ofițerul de presă al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, Oleksandr Khorunzhiy, relatează Kyiv Independent.

„Sunt calcule optimiste, pentru că nu știm încă ce se întâmplă în teritoriile în care au loc ostilități active. Și ce vom vedea când le vom elibera de ocupanți. Unitățile SES încă lucrează la deminarea statului după Primul și al Doilea Război Mondial”, a spus el.

El a adăugat că pirotehniștii au deminat deja peste 62.000 de hectare de teritoriu ucrainean, neutralizând 45.000 de explozibili, inclusiv 2.000 de bombe aeriene.

„În prezent, salvatorii și pirotehniștii noștri lucrează la curățarea apelor. În prezent, aproximativ 33 de hectare de suprafețe de apă au fost curățate - în regiunile Kiev, Sumî, Zaporojie și Nikolaev. Până în prezent, au fost găsite și neutralizate 664 de dispozitive explozive”, a declarat un ofițer de presă SES.


UPDATE 19:00. O instanță rusă a confirmat concedierea unui profesor universitar care a fost pedepsit pentru că a postat online mesaje de opoziție față de ofensiva din Ucraina, în contextul în care în Rusia este în plină acțiune de reprimare a vocilor disidente.


UPDATE 18:37. Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor financiar în valoare de 9 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de premierul polonez Mateusz Morawiecki, scrie novosti.dn.ua.

El a spus că fondurile vor fi folosite pentru servicii sociale și plata serviciilor publice.

„Ucraina este în război și nu are bani pentru a plăti multe servicii publice, așa că am aprobat alocarea unui ajutor de 9 miliarde de euro”, se arată în comunicat.


UPDATE 17:24. Serviciile secrete ale Ucraine susțin că Rusia planifică o serie de atacuri teroriste pe teritoriul Republicii Belarus pentru a o trage într-un război cu Ucraina.

Potrivit autorităților ucrainene, în localitatea Mozîry din Belarus au ajuns echipele speciale care au scopul de a arunca în aer mai multe clădiri rezidențiale.


UPDATE 16:37. Autoritatea de pază nucleară a ONU este din ce în ce mai preocupată de bunăstarea personalului ucrainean de la centrala nucleară Zaporojie, aflată în proprietatea Rusiei, din Ucraina.

„AIEA este conștientă de rapoartele recente din mass-media și din alte părți care indică o situație în deteriorare pentru personalul ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară a țării”, se menționează într-o declarație emisă de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Reuters raportează că Agenția este „din ce în ce mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul”.

De asemenea, două unități de la uzină au fost alimentate în ultimele luni și că acest lucru ar necesita o inspecție fizică.

Ucraina s-a opus anterior ideii că AIEA să viziteze și să inspecteze fabrica, cea mai mare din Europa, în timp ce se află sub ocupație rusă, din cauza legitimității pe care le-ar conferi actualilor operatori.


UPDATE 16:10. „Informațiile despre unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei dacă sunt situate într-o anumită zonă, inclusiv Severodonețk, sunt restricționate. Nu vorbim despre asta. Aș ruga foarte mult pe toată lumea să se concentreze asupra informațiile furnizate de Statul Major General și Ministerul Apărării al Ucrainei... Nu este nevoie să prejudiciați desfășurarea operațiunii de apărare. Credeți în Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean al Apărării, Alexandr Motuzianiuk.

Motuzianiuk a confirmat în același timp că cele mai fierbinți sectoare ale frontului sunt așezări din direcțiile de sud și sud-est ale Severodonețk.

Anterior, mai mulți jurnaliști și publicații ucrainene au raportat că armata a părăsit Severodonețk. Iar șeful regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, a spus că nu mai are sens de protejat regiunea, iar orașul a fost distrus cu cel puțin 90%.


UPDATE 15:39. Tribunalul Nikulinsky din Moscova l-a arestat astăzi pe Mihail Lobanov, profesor la Universitatea de Stat din Moscova și fost candidat la Duma de Stat din partea Partidului Comunist, pentru 15 zile.

Motivul arestării au fost postările sale de pe Telegram despre șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și despre „micuța operațiune specială victorioasă a lui Vladimir Putin”.

Expertiza a găsit în aceste postări „semne de discreditare, discriminare și incitare la ostilitate”.

Însuși Lobanov nu și-a recunoscut vinovăția, i-a acuzat pe autorii expertizei că au colaborat cu polițiștii din centrul „E” și a declarat că este persecutat din motive politice - pentru că a ajutat candidații opoziției la alegerile municipale din septembrie.

De pe 27 iunie, Lobanov se confruntă cu un alt proces administrativ - a atârnat un banner împotriva războiului pe balconul apartamentului său.


UPDATE 15:03. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, s-a adresat mulțimii la Festivalul de la Glastonbury și le-a cerut să „răspândească adevărul despre războiul Rusiei” și să „demonstreze că libertatea învinge întotdeauna”.

Într-un mesaj video adresat participanților la festival, Zelenskiy a spus că oamenii din Ucraina își doreau „să trăiască viața ca înainte, să se bucure de libertate și de această vară minunată”.

„Dar nu putem face asta pentru că s-a întâmplat cel mai groaznic. Rusia ne-a furat pacea. Ucrainenii nu ar permite războiului Rusiei să le rupă și înainte ca acesta să distrugă viețile oamenilor din alte țări din Europa, Africa, Asia și America Latină”, adăugând că „toți sunt amenințați acum”.


UPDATE 14:44. Șeful administrației militare a regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a negat informațiile ce se vehiculează privind evacuarea urgentă din Nikolaev.

„Deja dimineața au fost cinci apeluri despre o posibilă evacuare urgentă din Nikolaev. Sunt știri în mass-media, unde este citat primarul din Nikolaev, Alexander Senkevich, care recomandă, în continuare, oricui care are posibilitatea să plece. Cică oferim autobuze pentru asta. Nimic nu s-a schimbat. Dimpotrivă, avem succes, îl dezvoltăm.”

Potrivit lui Kim, situația din Nikolaev este aceeași ca acum patru săptămâni. Și nu există niciun motiv de panică.

Astfel, Kim a respins, de fapt, cuvintele primarului din Nikolaev conform cărora orașul trebuie evacuat de urgență din cauza bombardamentelor.UPDATE 14:24. „Acestea sunt, desigur, afaceri interne europene” - este reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fiind întrebat despre decizia Consiliului European de a acorda statut de țări candidate la Uniunea Europeană Republicii Moldova și Ucrainei.

„Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile acestor țări cu noi”, a declarat Peskov.

Tot el spus că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Cât privește Republica Moldova, căreia la fel i s-a acordat statutul de candidat la UE, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că țara noastră „dorește să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”.

„Vedem că nu e nimic de spus despre Ucraina aici, totul este clar acolo, dar acum vedem Moldova, care vrea să devină europeană mai mult decât europenii înșiși, și încearcă să ia din pielea ei niște măsuri. În multe feluri, ea (n. red. Moldova) din anumite motive asociază acest statut de candidat cu anti-rusitatea. Cu cât devin mai anti-ruși, ei cred că europenii ar trebui să le placă mai mult. Noi chiar nu ne-am dori să se întâmple asta”, a spus Peskov.


UPDATE 13:25. Cel puțin 338 de copii au fost uciși și alți 610 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.

Potrivit procurorilor, în ultimele 24 de ore, un băiat de 13 ani a primit arsuri la picioare în urma exploziei unei bombe cu fosfor în regiunea Sumi.

Tot ieri, doi copii de 9 și 6 ani au fost răniți în urma bombardamentelor din regiunea Harkiv. Totodată, un copil a fost rănit în urma unor bombardamente din Lisichansk din regiunea Harkov.

De asemenea, a devenit cunoscut faptul că, în urma bombardării districtului Volnovakha din regiunea Harkiv, cinci copii au fost uciși și alți cinci au fost răniți.

Mai mult, procurorii au confirmat moartea a încă 9 copii și rănirea a altor 8 copii la Mariupol.

Regiunile unde au fost afectați cei mai mulți copii au fost în Donețk (335), Harkiv (177), Kiev (116), Cernihiv (68), Luhansk (55), Herson (52), Nikolaiv (48), Zaporojie (31) și Sumî (17).


UPDATE 12:37. Olaf Scholz a spus că Europa trebuie să-și intensifice eforturile pentru a-și reduce dependența de importurile rusești de combustibili fosili.

Reuters îl citează pe cancelarul german care a spus reporterilor de la Bruxelles: „Cu toții împreună, suntem foarte, foarte bine pregătiți pentru provocarea dificilă legată de importurile de combustibili fosili din Rusia. Acesta este un efort pe care trebuie să-l accelerăm și mai mult acum – și, desigur, acesta este legat de provocări mari, dar ne vom sprijini reciproc.”

El a spus că blocul a impus sancțiuni asupra cărbunelui și petrolului rusesc într-un stadiu incipient și a lucrat, de asemenea, la ajustarea infrastructurii sale, astfel încât țările europene să poată importa gaze și din alte țări.


UPDATE 12:22. Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a susținut briefingul tradițional despre ceea ce se întâmplă în Ucraina:

- Timp de cinci zile în direcția Luhansk, ca urmare a „acțiunilor ofensive de succes” ale armatei ruse, au fost luate 10 așezări;

- În zona Gorski și Zolote (regiunea Luhansk, nu departe de Severodonețk), armata rusă a blocat până la 2.000 de militari ucraineni și „mercenari străini”. Această grupare ar fi epuizată, părțile sale sunt completate cu mai puțin de jumătate;

- Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât două avioane Su-25 în regiunile Harkiv și Nikolaev într-o zi;

- Sistemul rusesc de rachete de coastă „Bastion” a distrus poziția de pornire a sistemului de rachete antiaeriene S-300 de lângă Odesa;

- În timpul zilei, ca urmare a loviturilor de artilerie și aviație rusă, câteva sute de militari ucraineni și „mercenari străini” au fost uciși.


UPDATE 11:29. Ministerul de Externe al Moscovei a acuzat vineri Statele Unite ale Americii pentru interzicerea de către Lituania a trecerii mărfurilor sancționate din Rusia continentală către exclava rusă Kaliningrad, transmite The Guardian.

Lituania a împiedicat mărfurile care sunt interzise de sancțiunile UE să tranziteze teritoriul său pe calea ferată. Rusia a amenințat cu repercusiuni.

Ministerul de Externe a mai spus într-o declarație că este „imposibil” să se organizeze consultări la nivel de experți cu Washingtonul cu privire la o serie de probleme bilaterale care trebuiau să aibă loc în viitorul apropiat.


UPDATE 10:45. Presa rusă relatează despre un atac terorist Herson. Un angajat al administrației pro-ruse a murit.

Dimineață, o mașină a fost aruncată în aer în Herson, aparținând directorului departamentului de politică pentru tineret al „administrației militar-civile” pro-ruse Dmitri Savlucenko.

Potrivit RIA Novosti și TASS, citat de BBC, Savlucenko a murit în urma tentativei de asasinat. Un corespondent Izvestia a relatat de la fața locului că oficialul a murit pe loc.

Tentativa anterioară de asasinat asupra unui angajat al administrației de ocupație a regiunii ocupate Herson a fost comisă pe 18 iunie. Evgheni Sobolev, care a fost numit de autoritățile pro-ruse în funcția de șef al departamentului regional al serviciului penitenciar, a avut de suferit. Mașina în care se afla Sobolev a fost avariată de explozia unui dispozitiv exploziv improvizat.


UPDATE 09:50. Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, care va include și lansatoarele americane de rachete cu rază lungă HIMARS. Un anunț în acest sens a fost făcut de John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice.

Această nouă componentă a asistenţei oferite Ucrainei prevede în special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate uşoare. Armata ucraineană insistă mult asupra necesităţii de a avea acest tip de sisteme, în contextul în care, în prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, mai statică, concentrată pe regiunea Donbas din estul ţării şi în care artileria grea a căpătat un rol mai important.

Noua componentă a asistenţei militare americane mai cuprinde, printre altele, muniţie, 2.000 de arme automate şi bărci de patrulare. Aceasta duce la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a afirmat Kirby.

Statele Unite au convenit anterior să furnizeze Ucrainei patru HIMARS, precum și muniție de înaltă precizie pentru acestea, care pot lovi ținte la o distanță de până la 80 de kilometri. Ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov a anunțat joi, 24 iunie, sosirea în Ucraina a unor lansatoare de rachete de tip HIMARS, oferite de Statele Unite Ale Americii. Acesta a mulțumit omologului său american, Lloyd Austin, pentru noul lot de armament care vine să consolideze arsenalul militar ar armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei.


UPDATE 09:43. Președintele Zelenskiy, după 120 de zile de război și obținerea statutului de candidat al țării sale în UE: „Acesta este un eveniment istoric. După ce ne-am declarat dorința de a fi UE, în sfârșit am auzit clar: vă așteptăm!”.


UPDATE 09:25. Șeful administrației regionale Luhansk, Serghei Gaidai, scrie vineri dimineață pe Telegram că armata ucraineană va trebui să părăsească Severodonețk.

„Din păcate, va trebui să ne retragem armata de la Severodonețk, pentru că nu are sens să fim în poziții stricate: numărul morților este în creștere”, scrie Gaidai.

Potrivit lui Gaidai, în Severodonețk, pe care rușii o bombardează zilnic timp de patru luni, 90% din clădiri au fost distruse sau avariate. În plus, Gaidai a spus că rușii au luat Nikolaevka, un sat la sud-vest de Lîsîceansk, lângă drumul Bakhmut- Lîsîceansk.


UPDATE 09:12. Forțele ucrainene prezintă pierderele trupelor ruse din ziua invaziei și până în prezent:

personal - aproximativ 34.530 (+ 100);
rezervoare - 1507 (+3);
mașini blindate de luptă - 3.637 (+5);
sisteme de artilerie - 759 (+3);
RSZV / MLRS - 241 (+1);
sisteme de război antiaerian - 99 (+0);
avioane - 216 (+0);
elicoptere - 183 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 622 (+2);
rachete de croazieră - 137 (+0);
nave de război / bărci - 14 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 2.553 (+5);
echipamente speciale - 60 (+0).


UPDATE 08:05. Forţele ruseşti şi forţele separatiste din regiunea Doneţk au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici din domeniul informaţiilor, transmite BBC. Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Luhansk, urmărind să încercuiască oraşul Lîsîceansk, spun liderii ucraineni. Potrivit acestora, Rusia are ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului, la Doneţk şi Luhansk.

Potrivit estimărilor oficialilor, numai miliţia din Doneţk a pierdut 55% din forţele sale iniţiale. Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lîsîceansk, spun liderii ucraineni. Şeful regional Serghei Gaidai a declarat că în oraş au avut loc „distrugeri colosale”. El a declarat că situaţia din oraşul-soră Severodonețk este „infernală” şi l-a citat pe primarul oraşului, care a declarat că acolo au rămas aproximativ 7.000-8.000 de civili.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat că este foarte probabil ca Rusia să aibă ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului ucrainean, format din Doneţk şi Luhansk.


UPDATE 07:30. Avioanele ucrainene au lovit 5 poziţii ruseşti se menţionează în mesajul postat pe Facebook de Comandamentul operaţional „Sud”.

„Inamicul din zona noastră operaţională continuă acţiunile defensive şi luptele de contrabaterie. Forţele existente nu au condus acţiuni active, nu au creat noi grupuri de lovire. Tactica loviturilor cu rachete continuă ca mijloc de luptă şi presiune psihologică", se spune în comunicat. În direcţia Nikolaev ocupanţii au desfăşurat unităţii de artilerie pentru sprijinirea cu foc a acţiunilor. „Pierderile confirmate ale inamicului sunt 44 de militar, două tunuri de 152 mm – „Hyacinth-B” şi „Msta-B”, mai multe unităţi de vehicule şi vehicule blindate”, se arată în comunicat.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie și 23 iunie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.re sunt încă acolo, inclusiv femei, copii și vârstnici.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media