UPDATE 18:50. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, s-a adresat miercuri Parlamentului francez, spunându-le deputaților și senatorilor că „majoritatea răspunsurilor sunt în mâinile dumneavoastră”.
UPDATE 16:50. Potrivit Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina, din cauza ostilităților active, Mariupol, Vorzel, Irpin, Bucha, Gostomel și Izium rămân fără conexiune. Iar regiunile Cernihiv și Lugansk sunt complet blocate de la rețea, scrie UNIAN. „Operatorii de telefonie mobilă Kyivstar, Vodafone și Lifecell continuă să restabilească și să mențină acoperirea comunicațiilor mobile și accesul la internet pentru ucraineni. Cu toate acestea, din păcate, orașul Mariupol (regiunea Donețk), așezările din regiunea Kiev - Vorzel, Irpen, Bucha și Gostomel, rămân fără comunicare, precum și orașul Izium, regiunea Harkov”, transmite Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale pe canalul său Telegram.
UPDATE 16:30. Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi cu totul inacceptabilă și ar „schimba total natura conflictului” din Ucraina, a declarat miercuri secretarul NATO Jens Stoltenberg. Stoltenberg a acuzat China că oferă sprijin politic și că „împrăștie dezinformare”, menționând că rolul Beijingului în invazie va fi abordat la summit.
El a spus că China a pus sub semnul întrebării dreptul națiunilor independente de a-și alege propria cale, adăugând că alianța este îngrijorată că China ar putea oferi „sprijin material pentru invazia rusă”.
Stoltenberg a cerut ca Belarusul să pună capăt și „complicității sale în invazia lui Putin” și a avertizat că deciziile luate la summitul de mâine vor avea „implicații de mare anvergură”.
UPDATE 15:53. Dmitri Peskov a confirmat că Anatolii Ciubais și-a dat demisia. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin spune că Ciubas a demisionat din proprie inițiativă, iar de „a plecat sau nu - este strict problema sa personală”, a încheiat Peskov.
UPDATE 15:36. Șeful delegației ucrainene la negocierile cu Federația Rusă și consilierul președintelui Zelenkiy, Mihail Podolyak, a declarat că discuțiile dintre Ucraina și Rusia se desfășoară dificil, motivând că „partea ucraineană are poziții clare și principiale”.
UPDATE 15:15. Au fost organizate două schimburi de prizonieri între Rusia şi Ucraina, anunță Ministerul de Externe de la Kremlin, fără a oferi mai multe detalii. „Ministerul Apărării al Rusiei organizează zilnic coridoare umanitare şi evacuări de civili din localităţi. Mai mult, au avut loc două schimburi de prizonieri între Rusia şi Ucraina", a anunţat, fără a face mai multe precizări, Ministerul de Externe rus într-un comunicat, denunţând luările de poziţie ale Uniunii Europene (UE) la adresa Moscovei şi a ofensivei sale militare asupra ţării vecine.
UPDATE 15:00. Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia va refuza să accepte plata pentru livrările de gaze naturale în valute care „s-au compromis”, inclusiv dolari și euro, și va trece la plăți în ruble, scrie TASS. Putin a explicat că prin această decizie se planifică abandonarea tuturor monedelor compromise în astfel de calcule.
UPDATE 14:23. Anatolii Ciubais, reprezentantul special al președintelui Rusiei în relațiile cu organizațiile internaționale pentru dezvoltare durabilă, și-ar fi dat demisia din funcție și ar fi părăsit Rusia, anunță Bloomberg. Ciubais este unul dintre cei mai cunoscuți economiști și politicieni din Rusia, făcându-se remarcat în perioada lui Boris Elțîn când a coordonat principalele reforme din economia rusă, în special contestatul programul de privatizare.
UPDATE 14:20. Zelenskiy cere „mai multă presiune asupra Rusiei pentru a restabili pacea” într-o adresare parlamentarilor japonezi. „Japonia ne-a ajutat imediat și le mulțumim din suflet”, a spus Zelenskiy într-un discurs în format online în fața membrilor Dietei, parlamentul japonez.
Prim-ministrul Fumio Kishida, miniștrii Afacerilor Externe și Apărării și ambasadorul ucrainean în Japonia, Sergiy Korsunsky, au fost printre cei prezenți. Zelenskiy a declarat că Japonia a fost prima țară asiatică care a exercitat presiuni asupra Rusiei, adăugând că „presiunea continuă asupra Moscovei ar ajuta la restabilirea păcii”. Liderul de la Kiev, de asemenea, parlamentarii japonezi cu privire la rapoartele conform cărora Rusia pregătește un atac cu arme chimice împotriva Ucrainei.
UPDATE 13:23.Noi imagini din Mariupol, orașul ucrainean care este bombardat în continuu de trupele ruse de ocupație. Înconjurat total, fără contact cu exteriorul, orașul încă mai rezistă, însă pierderile materiale sunt enorme.
UPDATE 13:00. Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii condamnă decizia Tribunalului de la Lefortovo din Moscova prin care l-a condamnat pe Alexei Navalnîi la nouă ani de detenție într-o colonie cu regim strict. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price au venit cu o reacție oficială în acest sens. Totodată, a fost reiterat apelul către autoritățile ruse privind eliberarea imediată și necondiționată a principalului opozant a lui Putin.
UPDATE 12:45. Armata rusă a declarat, miercuri, că a lovit un arsenal militar din nord-vestul Ucrainei cu rachete lansate pe mare, scrie CNN. „În seara zilei de 22 martie, armele maritime de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune au vizat un arsenal din satul Orzhiv, la 14 kilometri nord-vest de orașul Rivne”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. „Ca urmare a loviturii, un mare arsenal de arme și echipamente militare ale trupelor ucrainene, inclusiv cele primite din țările occidentale, a fost distruse”.
Luni, armata rusă a declarat că a tras cu rachete de croazieră lansate aerian în ceea ce a fost descris drept un centru de pregătire militară ucraineană din
Nova Liubomîrka, situat în regiunea Rivne de nord-vest a Ucrainei.
Vitalii Koval, șeful administrației regionale Rivne, a confirmat că două rachete rusești au lovit teritoriul unui teren de antrenament militar.
UPDATE 12:33. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat, miercuri, că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, relatează Reuters, citat de agerpres.ro. Polonia a declarat săptămâna trecută că o misiune internaţională de pace ar trebui trimisă în Ucraina şi să i se dea mijloacele necesare pentru a se apăra. Dacă NATO va trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina, aceasta va fi o ciocnire directă între forţele armate ale Federaţiei Ruse şi Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat Serghei Lavrov.
UPDATE 12:23. Duma de Stat a Rusiei, în ședința plenară de miercuri, a adoptat în unanimitate un proiect de lege privind recunoașterea ca veterani de luptă a participanților la „operațiunea militară specială din Ucraina” - eufemismul oficial al Kremlinului pentru invazia Rusiei în Ucraina. Inițiativa a fost înaintată Camerei de deputații fracțiunii Rusia Unită și senatorii Rusia Unită, în frunte cu prim-vicepreședintele Consiliului Federației, secretarul consiliului general al partidului Andrei Turchak. Participanții la „operațiunea specială” vor avea acces la sistemul de protecție socială folosit de veteranii din Afganistan, Siria și alte puncte fierbinți. „Sunt plăți suplimentare de la stat, beneficii la plata taxelor și plata locuințelor și a serviciilor comunale, călătorii preferențiale la transport, sanatoriu, îngrijiri medicale și multe altele”, a adăugat el.
UPDATE 12:15. Serviciul de informații polonez a pregătit și a transmis Ministerului de Externe al țării o listă cu 45 de diplomați ruși acuzați de Varșovia de activități de spionaj. Acest lucru a fost declarat, miercuri, la un briefing organizat de purtătorul de cuvânt al ABW, Stanislaw Zaryn, scrie TASS. „Agenția de Securitate Internă (ABW) a pregătit o listă de 45 de persoane care lucrează în Polonia sub așa-numita acoperire diplomatică. Aceștia sunt oameni care lucrează cu statut diplomatic, dar de fapt desfășoară activități de informații împotriva Poloniei", a argumentat el. Potrivit lui Zharyn, „lista care a fost predată Ministerului de Externe include angajați ai serviciilor speciale ruse, precum și persoane care cooperează cu aceștia”.
UPDATE 12:08. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat într-un interviu cu jurnaliștii că discută zilnic cu 8 - 10 lideri, menționându-i pe președintele Poloniei Andrzej Duda, premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron. Întrebat pe cine dintre lideri îi preferă, Zelenskiy a izbucnit în râs, râspunzând „pe soția mea. Scuze”.
UPDATE 11:30. Preşedintele american Joe Biden pleacă miercuri spre Bruxelles, unde va avea discuţii cu liderii europeni despre invazia Rusiei în Ucraina, ducând cu el planuri pentru noi sancţiuni împotriva Moscovei, au declarat surse citate de Reuters. Două surse familiarizate cu situaţia au declarat că Joe Biden şi echipa sa elaborează planuri de a impune sancţiuni unor membri ai Dumei de Stat, parlamentul Rusiei, ca represalii la invadarea Ucrainei. Se aşteaptă ca sancţiunile să fie anunţate joi, scrie Agerpres.
UPDATE 11:10. Pentru astăzi, 23 martie, nouă coridoare umanitare au fost convenite pentru a evacua civilii din zonele unde se duc lupte. Acest lucru a fost anunțat de viceprim-ministra și ministra reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereșiuc. În regiunea Donețk este planificat un coridor de la Mariupol la Zaporojie pe ruta de la Berdeansk la Zaporojie. Următoarele coridoare au fost convenite în regiunea Zaporojie: din orașul Polohî până în Zaporojie. Locul de întâlnire este piața din fața consiliului orașului. Din orașul Huliaipole până în Zaporojie. Locul de întâlnire - Consiliul Local pe stradă.
Au fost convenite mai multe rute în regiunea Kiev: De la satul Velyka Dymerka la Brovary. Locul de întâlnire - clădirea consiliului sătesc pe stradă. Bobrytska, 1. De la satul Bogdanovka la Brovary. Locul de intalnire - consiliul satesc pe strada. Bohdan Hmelnytsky, 219. De la Borodyanka la Bila Tserkva. Locul de colectare - st. Central, 331. De la satul Svitilnya până la orașul Brovarî. Locul adunării este piața care poartă numele Marchenko. Autobuzele de evacuare vor pleca din Brovarî și Bila Tserkva.
O serie de coridoare umanitare sunt, de asemenea, planificate în regiunea Lugansk: Din orașul Rubijne până în orașul Bakhmut. Locul de întâlnire - st. Cehov, 11. Din satul Nijne până în orașul Bakhmut. Locul de întâlnire - st. Parkova, 13. Irina Vereșiuc a adăugat că aceste rute vor trece prin alte orașe, unde vor fi opriri pentru a aduna oameni.
UPDATE 11:07. Forțele Armate ucrainene anunță despre pierderile ocupanților ruși până la ziua de astăzi:
- persoane - 15.600;
- 517 tancuri;
- 1.578 de vehicule blindate;
- 267 de sisteme de artilerie;
- 80 de lansatoare multiple de rachete;
- 47 de mijloace de apărare aeriană;
- 101 avioane;
- 124 elicoptere;
- 1008 vehicule
- 4 nave/bărci:
- 42 drone.
UPDATE 10:58. Ministerul de Interne de la Chișinău: Peste 336 de mii de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul Republicii Moldova pe segmentul de frontieră moldo-ucraineană (MD-UA).
Dintre aceștia, aproximativ o treime au rămas pe teritoriul țării noastre, în timp ce alte două treimi au părăsit teritoriul republicii spre alte destinații.
UPDATE 10:50. Ucraina vede regiunea transnistreană ca parte integrată a Republicii Moldova și nicidecum ca un teritoriu separat pentru stabilirea unor oarecare relații diplomatice sau economice. Cel puțin asta a declarat consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei Vladimir Zelenskiy, Alexei Arestovici, care a mai menționat că țara sa are o poziție înțelegătoare privind neutralitatea Republicii Moldova și vizavi de decizia autorităților de a nu se alătura sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Kremlinului în urma declanșării războiului.
UPDATE 09:36. Începând cu ora 09:00, pe 23 martie 2022, toate cele patru centrale nucleare care funcționează în Ucraina continuă să genereze electricitate în mod constant. Capacitatea lor totală de curent asigură cantitățile necesare de energie electrică pentru nevoile țării, dă asigurări compania nucleară de stat ucraineană Energoatom. Radiațiile, focul și condițiile de mediu de la amplasamentele industriale ale centralelor nucleare și din teritoriile adiacente nu s-au schimbat și se încadrează în standardele actuale, afirmă Energoatom.
Timp de 19 zile, Centrala nucleară Zaporije, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre primele 10 cele mai mari din lume, și orașul Energodar au fost capturate de ocupanți și au fost sub controlul trupelor ruse. „Toate cele 6 unități de alimentare ale Centralei Zaporije sunt deservite de personal ucrainean. Formal, ocupanții nu se amestecă în activitatea centralelor nucleare, dar tot personalul de soluții tehnice este forțat să se supună comandantului rus. La sosirea în stație, tot personalul este atent verificat de militari înarmați”, se arată în comunicatul emis de Energoatom.
UPDATE 09:30. Presa ucraineană anunță, cu referire la surse din cadrul administrației locale din Cernigov, oraș asediat de trupele ruse, că un pod peste râul Desna, care face legătură cu capitala Kiev, a fost distrus de un bombardament aviatic rus. Era un drum esențial pentru convoiale de ajutor umanitar, dar și pentru evacuarea populației civile, spun reprezentanții administrației locale din Cernigov.
Șeful Administrației militare din Cernigov, Veaceslav Ceaus dă asigurări însă, că regiunea nu va rămâne fără suport și că au fost identificate rute alternative.
UPDATE 09:15. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitrii Peskov, a recunoscut că Rusia nu a atins încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina și a refuzat să nege că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru CNN.
UPDATE 08:51. Statele Unite și NATO cred că Belarusul s-ar putea alătura în curând invaziei Rusiei în Ucraina, spun oficiali citați de CNN. Este din ce în ce mai probabil ca Belarus să intre în conflict. O sursă din opoziția bielorusă a declarat că unitățile de luptă din ţara sa ar fi deja pregătite să treacă în Ucraina, în următoarele zile. Potrivit serviciilor de informații ale NATO, guvernul de la Minsk pregătește o justificare pentru a intra în război.
UPDATE 08:19. Autoritățile ucrainene anunță că Federația Rusă continuă să acumuleze tehnică militară de-a lungul graniței Belarus, scrie Unian.
UPDATE 07:56. Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl „au jefuit şi distrus” un laborator de la faţa locului, susţin oficialii ucraineni, citaţi de BBC. Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că ruşii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză – care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive. Agenţia de stat a anunţat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea „probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”. Laboratorul, care a costat aproximativ şase milioane de euro, conţinea şi „echipamente de analiză valoroase”, care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a transmis agenţia.
UPDATE 07:20. Rusia își păstrează la îndemână opțiunea nucleară. Purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că aceasta poate fi activată în cazul în care țara sa consideră că se confruntă cu o amenințare existențială. El a susținut și că operațiunea militară din Ucraina se desfășoară conform planului stabilit. Departamentul american al Apărării a transmis că, deocamdată, nu a văzut nimic care să determinte schimbarea posturii strategice nucleare a Statelor Unite, dar consideră că retorica nucleară a Kremlinului este periculoasă.
Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie și 22 martie.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
