Zelenskiy, discurs la ONU: Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. (...) Nu există nicio crimă pe care rușii să nu o fi comis în Bucha

5 aprilie 2022, 18:43 Ucraina 212
Zelenskiy s-a adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.  Sursa: CNN

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy și-a deschis discursul adresat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite cu ororile din Bucha, declarând că militarii ruși „au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele”. Liderul de la Kiev cerut Consiliului să ofere garanții de securitate Ucrainei și investigații complete și transparente în privința crimelor de război comise de Rusia în statul ucrainean.

„Armata rusă a crescut și a ucis intenționat pe oricine care ne-a servit țara. Au împușcat și au ucis femei în afara caselor lor, când tocmai încercau să sune pe cineva. Au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele. Mă adresez dumneavoastră în numele oamenilor care onorează memoria celor decedați în fiecare zi și memoria civililor care au murit, au fost împușcați și uciși în ceafă după ce au fost torturați. Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi.”

Zelenskiy și-a continuat discursul spunând că a rușii au ucis civili din Bucha „doar pentru plăcerea lor”.

„Nu există nicio crimă pe care rușii să nu o fi comis-o. (...) Ei le-au tăiat membrele, le-au tăiat gâtlejul, au violat femei și le-au ucis în fața copiilor. Li s-a scos limba doar pentru că agresorul nu a auzit ce voiau să audă", a adăugat Zelensky. Liderul de la Kiev a spus că aceste acțiuni nu sunt diferite de „alți teroriști”.

Președintele ucrainean a declarat Consiliului de Securitate al ONU că se așteaptă că rușii „vor învinovăți pe toată lumea doar pentru a-și justifica propriile acțiuni” în Ucraina.

„Vor spune că există diferite versiuni și este imposibil de stabilit care dintre acele versiuni este adevărată. Vor spune că toate videoclipurile sunt înscenată, doar suntem în 2022”, a mai declarat șeful statului vecin.

Zelensky a punctat că „avem dovezi concludente cu imagini din satelit” care arată ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul atacurilor de la Bucha, adăugând că „putem efectua investigații complete și transparente”.

Președintele ucrainean a cerut ca membrii armatei ruse și „cei care le-au dat ordine” să comită atacuri în Ucraina să fie judecați pentru „crime de război”. El a cerut ca toți rușii care au dat „ordine penale” și „le-au îndeplinit prin uciderea poporului nostru” să fie aduși în fața unui tribunal, similar proceselor de la Nürnberg care au avut loc după al Doilea Război Mondial când naziștii au fost judecați.

În același discurs, Zelenskiy a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să ofere garanții de securitate Ucrainei.

„Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deși există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanții pe care Națiunile Unite trebuie să le garanteze?”, s-a întrebat președintele Zelenskiy.

Numind acțiunile Rusiei drept „crime de război”, Zelenskiy a spus că dorește investigații complete și transparente.

„Acces maxim pentru jurnaliști, cooperare maximă cu instituțiile internaționale, implicarea Curții Penale Internaționale — responsabilitate completă și deplină. Sunt sigur că fiecare stat membru al ONU ar trebui să fie interesat de acest lucru. Pentru ce? Pentru a pedepsi o dată și pentru toți cei care se consideră privilegiați și cred că pot scăpa cu orice. Așadar, arătați-le tuturor celorlalți potențiali criminali de război din lume cum vor fi pedepsiți dacă cel mai mare este pedepsit”, a cerut liderul de la Kiev Consiliului de Securitate al ONU.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media