VIDEO/ Vizita secretă a premierului britanic Boris Johnson de la Kiev: Era „disperat” să meargă în capitala Ucrainei

11 aprilie 2022, 13:18 Ucraina 341
Boris Johnson și Vladimir Zelenskiy, la Kiev.  Sursa: Vladimir Zelenskiy via Facebook

Boris Johnson și-a început călătoria la Kiev în cel mai mare secret. El a sosit sâmbătă în capitala Ucrainei fără ca mass-media mondială să-și dea seama că se afla acolo până când au apărut primele imagini cu el plimbându-se pe străzi împreună cu cu președintele Vladimir Zelenskiy.

Abia după ce s-a întors în Marea Britanie, un purtător de cuvânt de la Downing Street a confirmat că a zburat în Polonia și apoi a călătorit cu trenul pe căile ferate ucrainene, transmite The Guardian.

Într-un videoclip publicat de serviciul feroviar ucrainean, premierul Boris Johnson a transmia un mesaj lucrătorilor din transport pentru curajul lor, înainte de a se opri pentru a se fotografia cu ei într-un vagon.

„Am înțeles că sunteți numiți oamenii de fier... Cred că reflectă și spiritul Ucrainei în a face față agresiunii îngrozitoare pe care o vedem. Noi, în Marea Britanie, suntem solidari cu voi”, le-a spus Boris Johnson.

Johnson a fost „disperat” să viziteze Kievul timp de câteva săptămâni și a făcut-o la doar o zi după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, au fost în Ucraina.

Potrivit The Guardian, călătoria în Ucraina ar fi trebuit să fie ținută secretă până la întoarcerea prim-ministrului în Marea Britanie, dar acest lucru a fost anunțat de ambasada Ucrainei la Londra, sâmbătă, după-amiază, într-un tweet cu descrierea „Surpriză”.

Cel mai recent pachet de sprijin reprezintă o intensificare semnificativă a asistenței militare britanice pentru Ucraina.

Johnson a avut parte de o primire călduroasă din partea publicului ucrainean - într-o filmare un bărbat ucrainean a lăudat contribuția Marii Britanii la efortul de război al țării sale, iar o femeie i-a dăruit lui Johnson și lui Zelenskiy cocoși de ceramică – un simbol al sfidării ucrainene.


Consilierul diplomatic șef al lui Zelenskiy a declarat, duminică, că vizita a fost „foarte oportună și foarte importantă” în ceea ce privește războiul. Igor Zhovkva a declarat duminică dimineața la BBC One că vizita neanunțată a premierului în capitala Ucrainei a fost la invitația lui Zelenskiy.

„Orice vizită care se întâmplă acum în Ucraina se face la invitația președintelui Ucrainei. Prim-ministrul Johnson a primit această invitație și a fost de acord. Ar putea fi o surpriză pentru voi, dar nu este o surpriză pentru noi. Ne pregătim de ceva vreme. Această vizită a fost foarte oportună și foarte importantă în termeni de război”, a spus Zhovkva.

Fotografiile și filmările din vizită au fost furnizate în mare parte de către biroul de presă al guvernului ucrainean. Și guvernul Regatului Unit nu a spus câți consilieri sau fotografi oficiali din echipa lui Johnson l-au însoțit.


Momentul și mijloacele întoarcerii lui Boris Johnson în Marea Britanie sunt încă păstrate în secret „din motive de securitate”. Dar duminică dimineața, premierul s-a întors în Marea Britanie și a lucrat de la reședința sa.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media