FMI își reduce prognozele privind avansul economiei mondiale: Războiul din Ucraina și inflația vor frâna creșterea economică mondială în 2022 și 2023

14 aprilie 2022, 18:32 Economie 133
FMI.  Sursa: Reuters

Războiul din Ucraina a determinat Fondul Monetar Internaţional să îşi reducă prognozele privind avansul economiei mondiale, atât pentru 2022 cât şi pentru 2023, în condiţiile în care preţurile mai mari la alimente şi energie pun presiuni asupra economiilor fragile. Declarația aparține directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Kristalina Georgieva a precizat că Fondul va revizui în scădere estimările pentru 143 de economii, care împreună reprezintă 86% din PIB-ul mondial, dar a adăugat că pentru majoritatea ţărilor FMI mizează în continuare pe o creştere economică pozitivă.

Georgieva a subliniat că invadarea Ucrainei de către Rusia „trimite unde de şoc în întreaga lume” şi provoacă dificultăţi ţărilor care se chinuiau deja să îţi revină de pe urma pandemiei de COVID-19.

„În termeni economici, creşterea se îndreaptă în jos iar inflaţia în sus. În termeni umani, veniturile oamenilor sunt în scădere iar greutăţile se înmulţesc”, a adăugat Georgieva.

Georgieva nu a oferit joi o cifră concretă cu privire la avansul economiei mondiale, dar anterior a spus că va fi mai mică decât prognoza de 4,4% avansată de FMI în luna ianuarie, o cifră care a fost deja redusă cu o jumătate de punct procentual din cauza perturbărilor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare cauzate de pandemie.

„De atunci, perspectivele s-au deteriorat substanțial, în mare parte din cauza războiului și a repercusiunilor acestuia”, a spus ea. „Inflația, înăsprirea financiară și blocajele frecvente și ample în China -- care provoacă noi blocaje în lanțurile globale de aprovizionare -- afectează, de asemenea, activitatea.”

Georgieva a spus că insecuritatea alimentară este o „gravă îngrijorare” din cauza întreruperii aprovizionării cu cereale și îngrășăminte din Ucraina, Rusia și Belarus, care presează țările cele mai slabe. Fără acțiuni privind un plan multilateral de consolidare a aprovizionării cu alimente, multe țări se confruntă cu mai multă foamete, sărăcie și tulburări sociale.

La jumătatea lunii martie, FMI avertiza că invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economie mondială, prin încetinirea creşterii economice şi majorarea inflaţiei, şi ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media