LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 308. Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a sosit la Kiev / 400 de copii ucraineni deportați au fost adoptați în Rusia. Majoritatea nu mai pot fi identificați - apărătoare a drepturilor omului

28 decembrie 2022, 09:34 Ucraina 248
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 308-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de liderul rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean.”

Înaltul Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a publicat un număr al victimelor civile în războ până acum, spunând că 6.884 de persoane au murit în Ucraina. Agenția spune că cifra reală va fi probabil „considerabil mai mare, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării.

Totodată, potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 702 obiecte de infrastructură critică din Ucraina au fost lovite de la începutul invaziei la scară largă. Aceste facilități includ conducte de gaz, substații electrice și poduri.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Kremlinul va continua să urmărească o soluție militară la război până când guvernul ucrainean va capitula în fața cererilor Rusiei, a informat Institutul pentru Studiul Războiului. Lavrov a spus că Ucraina și Occidentul sunt „foarte conștiente de propunerile Rusiei privind demilitarizarea și denazificarea” teritoriului controlat de partea ucraineană și că armata rusă va rezolva aceste probleme dacă Ucraina refuză să accepte propunerile lor.

UPDATE 17.45. Viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, a postat pe Twitter imagini cu o maternitate din orașul Herson care a fost bombardată ieri de forțele rusești.UPDATE 17.00. Vladimir Zelenskiy a spus că „doar câțiva” civili au rămas în orașul aflat în linia de front, Bakhmut, din regiunea estică Donețk.

Într-o postare pe Telegram, liderul Ucrainei a spus că „nu există niciun loc care să nu fie acoperit cu sânge” în orașul, unde trupele ucrainene duc o bătălie care a ajuns să simbolizeze brutalitatea măcinată a războiului.

„ Anul trecut, acolo locuiau 70.000 de oameni. Acum doar câțiva civili au mai rămas acolo. Nu există loc care să nu fie acoperit cu sânge. Nu există oră în care vuietul teribil al artileriei să nu sune. Totuși, Bakhmut stă în picioare”, a spus Zlenskiy.

Bakhmut, care avea o populație înainte de război de 70.000-80.000 de locuitori, acum este un oraș în mare parte în ruine.


UPDATE 16.21. Comisia Europeană anunță că donează 14 milioane de euro pentru a cumpăra și transporta autobuze școlare pentru Ucraina, precum și alte 120 de autobuze „pentru a aduce copiii ucraineni în siguranță la școală”.

Aproximativ 5,7 milioane de copii de vârstă școlară din Ucraina au fost afectați de războiul Rusiei, care a dus și la distrugerea a mii de școli și unități de învățământ, a spus Comisia.UPDATE 15.57. Un tribunal ucrainean a condamnat un bărbat la 11 ani de închisoare pentru că a divulgat locațiile adăposturilor anti-bombe și pozițiile trupelor ucrainene către forțele ruse, a informat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pe 28 decembrie.

Informațiile pe care le-a furnizat se refereau la zonele din jurul Kramatorsk, regiunea Donețk. Potrivit SBU, forțele ruse intenționau să „utilizeze datele primite pentru a pregăti și a efectua lovituri cu rachete asupra Kramatorsk”.

SBU l-a reținut pe bărbat în martie. La începutul lunii decembrie, 15 locuitori ai zonelor ocupate de ruși din regiunile Lugansk și Donețk care s-au „alăturat voluntar” trupelor ruse după 24 februarie ca lunetişti și aruncători de grenade au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare pentru trădare de stat.


UPDATE 15.30. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a afirmat, marţi, într-un nou discurs, că 2023 trebuie să fie un an crucial din punct de vedere al apărării şi securităţii Ucrainei. El a explicat şi care sunt obiectivele ţării sale pentru viitorul apropiat, scrie News.ro.

„În general, săptămâna aceasta va fi importantă pentru Ucraina din punct de vedere politic. Intrăm în anul următor şi trebuie să menţinem o înţelegere comună a obiectivelor noastre naţionale. Desigur, este vorba de eliberarea pământului nostru de inamic, de reconstrucţia Ucrainei, întoarcerea oamenilor noştri acasă, apropierea în continuare a statului nostru de parteneri cheie, deschiderea de noi oportunităţi pentru Ucraina în lume - toate acestea sunt misiuni pentru viitorul apropiat. Şi nu numai pentru stat, ci pentru fiecare dintre noi. În curând îmi voi prezenta punctul de vedere cu privire la implementarea acestor sarcini în Mesajul anual în Rada Supremă privind situaţia externă şi internă a Ucrainei. Vreau ca acest Mesaj să fie nu un raport, ci conversaţia noastră despre anul care vine”, a precizat Vladimir Zelenskiy.

Zelenskiy a spus că a avut loc marţi o nouă şedinţă a Statului Major. “Subiectul este clar. În primul rând, Bahmut, Kreminna şi Donbas în general. Posibile acţiuni ale inamicului în direcţia estică şi acţiunile noastre. I-am ascultat pe comandanţi, am hotărât paşii pentru viitorul apropiat. Continuăm să pregătim forţele de apărare şi securitate ale Ucrainei pentru anul viitor. Trebuie să fie un an crucial.

Înţelegem riscurile în timpul iernii, înţelegem ce trebuie să facem primăvara şi, drept urmare, înţelegem ce rezultate trebuie să arate întregul sector de apărare şi securitate. Aprovizionarea cu muniţie şi repararea echipamentului militar s-au discutat separat. Apropo, vreau să le mulţumesc specialiştilor noştri, tuturor partenerilor noştri, tuturor celor implicaţi în activitate relevantă. Am reuşit să stabilim un sistem care nu doar pentru returnarea echipamentelor reparate pe câmpul de luptă, ci şi de luare a echipamentelor ‘trofee’ de pe câmpul de luptă şi de punere a acestora în slujba ţării noastre. Acesta este un rezultat foarte important al anului, toţi cei implicaţi au făcut o treabă foarte bună”.


UPDATE 14.15. Peste 400 de copii ucraineni deportați în Rusia au fost deja transferați în familiile lor. În cele mai multe cazuri, rușii și-au schimbat datele personale, așa că nu mai este posibil să-i identifice.

Kateryna Rashevska, apărătoarea drepturilor omului și avocatul Centrului Regional pentru Drepturile Omului din Ucraina, a povestit despre acest lucru într-un interviu pentru Hromadske.

Ea a explicat că, din cauza secretului adopției, nu există documente disponibile public privind adopția copiilor ucraineni de către ruși. Cu toate acestea, există o practică a Curții Supreme a Federației Ruse, care se referă la articolul privind transferul pentru adopție.

Datorită acestui fapt, se știe că, în majoritatea cazurilor, părinții au schimbat nu numai numele copilului, ci și alte informații personale, susține Rashevska.

„Deci va fi imposibil să identifici copiii ucraineni după ce au fost transferați în familii rusești. Și când vorbim despre acești 400 de copii ucraineni care sunt deja în familii, atunci trebuie să ne luăm rămas bun de la ei. Da, poate le vom putea returna după încheierea războiului”, a spus activistul pentru drepturile omului.


UPDATE 13.53. Kyiv Post a raportat că ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a sosit la Kiev. Este prima sa vizită în Ucraina de când a fost numit în funcție în mai 2022.

Reporterul France24, Andrew Hilliar, a spus că Lecornu urmează să viziteze astăzi un memorial al morților din război și că vizita vine pe baza promisiunii președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a spori sprijinul militar al națiunii sale pentru Ucraina.

Hilliar relatează că Lecornu este sub presiune pentru a anunța asistență suplimentară, deoarece unii din Ucraina încă supărați de comentariile lui Macron în timpul războiului, unde a părut mai vocal decât majoritatea liderilor europeni pentru a sugera că Ucraina ar trebui să fie pregătită să facă concesii în schimb pentru Pace.


UPDATE 13.23. Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a postat pe Twitter pentru a reitera sprijinul pe care SUA îl oferă pentru a menține sistemele energetice în funcțiune în Ucraina, în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Ambasadorul a spus că ambasada de la Kiev este „mândră să îndeplinească misiunea secretarului de stat de a lucra zi și noapte cu partenerii ucraineni pentru a ajuta la menținerea rețelei energetice funcționale pe timpul iernii. Suntem alături de Ucraina.”
UPDATE 12.55. Conducătorul Mănăstirii Peşterilor din Kiev (Pecerska Lavra), mitropolitul Pavel Lebed, l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, că face presiuni asupra creştinilor ortodocşi.

El spune că directorul muzeului le-a transmis la 26 decembrie că nu li se va mai permite să ţină slujbe în bisericile complexului, relatează miercuri DPA și Agerpres.

Complexul Pecerska Lavra este împărţit între muzeul de stat Rezervaţia Istorică şi Culturală Naţională Kiev-Pecerska, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii din Ucraina, şi Biserica Ortodoxă Ucraineană.

„Ne-am săturat ca duşmanul să lovească în poporul nostru, ne-am săturat de suferinţă şi durere când oamenii mor de foame în frig şi fără lumină”, a declarat Lebed într-un mesaj video adresat preşedintelui.

Zelenski a interzis organizaţiile religioase care au legături cu Rusia. Contractul de închiriere al mănăstirii complexului Lavra expiră la sfârşitul acestei luni, iar Lebed a cerut să nu fie daţi afară călugării.

Până în luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost subordonată Patriarhiei Moscovei. În acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană a renunţat oficial la Moscova şi a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei ordonat de Putin.


UPDATE 12.15. În dimineața zilei de 28 decembrie, deficitul de energie electrică din sistem a crescut. Acest lucru s-a întâmplat din cauza opririi unor blocuri de centrale electrice ca urmare a bombardării infrastructurii de gaze din est, a raportat „Ukrenergo”.

Datorită vremii relativ calde, nu există restricții pe timp de noapte pentru a patra zi la rând. Cu toate acestea, capacitatea disponibilă în sistem nu este suficientă pentru a satisface toate nevoile consumatorilor.

Prin urmare, regiunile au primit limite de consum de energie electrică.

Ukrenergo subliniază că în trei luni sistemul energetic a suferit 9 atacuri cu rachete și 12 atacuri cu drone.UPDATE 11.57. Forțele ruse au tras 33 de rachete asupra unor ținte civile din orașul ucrainean Herson în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri dimineață armata ucraineană, în timp ce luptele s-au intensificat, iar Rusia a desfășurat mai multe tancuri și vehicule blindate pe liniile de front, transmite Reuters.

Maternitatea unui spital din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost lovită marți seară de un bombardament rusesc, a anunțat biroul președintelui Ucrainei.


UPDATE 11.32. Ucraina a cumpărat aproximativ 1.400 de drone, majoritatea pentru recunoaștere, și intenționează să dezvolte modele de luptă care să poată ataca dronele pe care Rusia le-a folosit în timpul invaziei salE, potrivit ministrului guvernului ucrainean responsabil cu tehnologie.

Associated Press relatează că într-un interviu cu ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov, oficialul ucrainean a spus că „următoarea etapă, acum că suntem mai mult sau mai puțin echipați cu drone de recunoaștere, este dronele de lovitură. Acestea sunt atât drone care explodează, cât și drone care zboară de la 3 până la 10 km și ating ținte. Pot spune deja că situația privind dronele se va schimba drastic în februarie sau martie”.


UPDATE 10.42. Pe 27 decembrie, forțele de apărare ucrainene au distrus 550 de soldați ruși. În total, din 24 februarie, Rusia și-a pierdut 103.770 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, a raportat de Statul Major al Forțelor Armate.

De asemenea, ocupanții suferă pierderi în echipamente:

 • tancuri — 3.017 (+1 pentru ieri);
 • vehicule blindate de luptă — 6.037 (+13);
 • sisteme de artilerie — 1999 (+1);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete — 418;
 • mijloace de apărare aeriană — 212;
 • avioane — 283;
 • elicoptere — 267;
 • drone de nivel operațional-tactic — 1.707;
 • rachete de croazieră — 653;
 • nave/ambarcațiuni — 16;
 • echipamente auto și autocisterne — 4.660 (+8);
 • echipament special - 179.

UPDATE 10.05. Peste 1.318 de copii au fost răniți în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. În dimineața zilei de 28 decembrie 2022, numărul oficial de copii decedați s-a modificat - 450.

Aceste numere nu sunt definitive, deoarece se lucrează în desfășurare pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 428, regiunea Harkov - 267, regiunea Kiev - 117, oblastul Mykolaiv - 81, oblastul Zaporizhia - 80, oblastul Herson - 75, oblastul Cernihiv - 68, oblastul Lugansk -propetrovsk - 645 .

Din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 3.126 de instituții de învățământ au fost avariate, 337 dintre ele au fost complet distruse.


UPDATE 09.30. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Kremlinul va continua să urmărească o soluție militară la război până când guvernul ucrainean va capitula în fața cererilor Rusiei, a informat Institutul pentru Studiul Războiului.

Într-un interviu pe 27 decembrie acordat agenției de știri de stat ruse TASS, Lavrov a spus că Ucraina și Occidentul sunt „foarte conștiente de propunerile Rusiei privind demilitarizarea și denazificarea” teritoriului controlat de partea ucraineană și că armata rusă va rezolva aceste probleme dacă Ucraina refuză să accepte propunerile lor.

Cererile rusești de „demilitarizare” urmăresc eliminarea capacității Ucrainei de a rezista altor atacuri rusești, în timp ce cererile de „denazificare” sunt echivalente cu cererile de schimbare a regimului în Ucraina.

Lavrov a adăugat că Ucraina și SUA trebuie să recunoască ocuparea de către Rusia a regiunilor ocupate Lugansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson.

Invocarea de către Lavrov a unei reglementări militare pentru războiul din Ucraina, care atinge obiectivele inițiale de război ale Rusiei, urmează declarațiile în mod deliberat vagi ale președintelui rus Vladimir Putin că Rusia este deschisă pentru negocieri pe 25 decembrie.

ISW a apreciat căafirmațiile lui Putin nu au fost o ofertă de negociere cu Ucraina și a indicat că nu a pus condiții serioase pentru negocieri.


UPDATE 09.15. Prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin a declarat pe 27 decembrie că cel puțin 702 obiecte de infrastructură critică din Ucraina au fost lovite de la începutul invaziei la scară largă.

Aceste facilități includ conducte de gaz, substații electrice și poduri. Atacurile rusești au distrus peste 35.000 de obiecte în Ucraina, a spus Yenin.


UPDATE 09.00. Înaltul Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a publicat un număr al victimelor civile în război până acum, spunând că 6.884 de persoane au murit în Ucraina, inclusiv 429 de copii.

Agenția spune că cifra reală va fi probabil „considerabil mai mare, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie și 27 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media