LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 291. Zelenskiy anunţă că situaţia din regiunea Odesa este foarte dificilă, iar penele de curent vor dura câteva zile. Rusia a atacat cu 15 drone iraniene

11 decembrie 2022, 09:56 Ucraina 256
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 291. Preşedintele Vladimir Zelenskiy a anunţat sâmbătă seară că atacurile Rusiei din cursul nopţii precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situaţie care ar putea dura câteva zile, deşi echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite.

Zelenskiy a precizat că în total, ruşii au folosit în cursul nopţii trecute 15 drone Shahed (de fabricaţie iraniană) pentru a ataca regiunea Odesa, iar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit doborârea a zece dintre ele. În tot acest timp, Estonia pledează pentru livrări mai mari de arme către Ucraina.

UPDATE 17:30. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la Bişkek, că Rusia şi-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic. Şeful statului rus a făcut această afirmaţie într-un răspuns la întrebarea unui reporter, în timpul vizitei în Kârgâzstan, în care i s-a cerut să-şi clarifice declaraţia de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare, scrie Agerpres citând AFP.

În urmă cu câteva zile Vladimir Putin avertiza că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima. Preşedintele rus a declarat că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce el a numit ca fiind conceptul loviturii preventive al Washingtonului.

„În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac care vizează dezarmarea” inamicului, a declarat presei preşedintele Putin. Poate că Moscova ar trebui să se gândească la adoptarea „ideilor dezvoltate de americani pentru a-şi asigura propria securitate”. „Doar ne gândim la asta”, a precizat liderul rus.

Preşedintele Putin a afirmat, de asemenea, că rachetele de croazieră şi sistemele hipersonice ale ţării sale sunt „mai moderne şi chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.


UPDATE 16:32. Europa pur și simplu trece de la dependența de gazul rusesc la dependența de gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, a transmis duminică agenția de presă RIA, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Țările Uniunii Europene au purtat negocieri de urgență sâmbătă, în încercarea de a alinia un acord de plafonare a prețurilor la o reuniune a miniștrilor energiei din 13 decembrie, dar statele rămân divizate în privința planului.

Peskov a calificat drept „absurdă” și „frenetică” dorința europeană de a scăpa de dependența de gazul rusesc.

„Au schimbat dependența de Rusia cu dependența de gazul natural lichefiat american”, a declarat Peskov, citat de RIA la televiziunea de stat, precizând că dependența este aceeași, doar că are „mult mai puțină reciprocitate”.

„Și acum, când europenii pierd miliarde de euro în fiecare zi, Washingtonul câștigă deja aceste miliarde de dolari”, a mai spus Peskov.


UPDATE 16:00. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat telefonic cu omologul rus Vladimir Putin despre începerea lucrărilor pentru exportul altor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale de la Marea Neagră, a anunțat duminică biroul lui Erdogan, relatează Reuters.

Legăturile bilaterale dintre Ankara și Moscova, precum și energia și lupta împotriva terorismului au fost de asemenea discutate în cadrul convorbirii, potrivit unui comunicat al președinției turce.


UPDATE 14:48. Începând din dimineața zilei de 11 decembrie, Rusia nu a mai desfășurat nicio navă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră, transmite Ukrainska Pravda, care citează Forțele navale ale Ucrainei.

„Începând cu 11 decembrie, în Marea Neagră se află opt nave inamice în misiune de luptă. În Marea Azov, inamicul continuă să controleze comunicațiile maritime, menținând două nave la datorie de luptă”, arată forţele navale uncrainene.

În Marea Mediterana sunt nouă nave rusești, inclusiv cinci purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cu un total de 76 de rachete, arată sursa citată. Pe 6 decembrie, două nave rusești cu rachete Kalibr se aflau în misiune de luptă în Marea Neagră.


UPDATE 13:28. Peste 300.000 de dispozitive explozive au fost găsite în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit The Kyiv Independent.

Ministrul adjunct de interne, Katerina Pavlichenko, susține că mai trebuie deminat aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei.


UPDATE 12:37. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat, duminică, că Rusia îşi intensifică producţia „celor mai puternice mijloace de distrugere” pentru a contracara presupusa ameninţare din partea Occidentului, transmit EFE şi AFP.

„Inamicul nostru nu s-a implantat puternic doar în gubernia Kiev a micii noastre Rusii. El este şi în Europa, în America de Nord, Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi în alte locuri care au jurat supunere naziştilor timpurilor noastre”, a scris Medvedev duminică într-un mesaj pe contul său de Telegram.

„Iată de ce ne intensificăm producţia celor mai puternice mijloacelor de distrugere. Inclusiv a celor bazate pe noi principii”, a adăugat fostul preşedinte rus, fără a da alte detalii, notează The Guardian.


UPDATE 12:22. Cancelarul german, Olaf Scholz, spune că Vladimir Putin este hotărât să cucerească părţi din Ucraina şi nu manifestă nicio reţinere în brutalitatea sa, relatează The Guardian.

„Ori de câte ori vorbesc cu Putin, el spune foarte clar că pentru el este vorba de a cuceri ceva”, a declarat Scholz sâmbătă, la un eveniment organizat la Potsdam. „El vrea pur şi simplu să cucerească o parte din teritoriul ucrainean prin violenţă”, a punctat cancelarul german.

„Am văzut brutalitatea de care este capabil preşedintele rus: în Cecenia, unde practic a distrus întreaga ţară, sau în Siria. Nu există nicio reţinere acolo, este cât se poate de limpede”, a declarat Olaf Scholz.

Cancelarul a mai spus la evenimentul de la Postdam că nu este clar câţi soldaţi ruşi au murit până acum în invazie, dar numărul acestora ar putea ajunge la 100.000.



UPDATE 12:10.


UPDATE 12:02. Armata germană va începe în zilele următoare pregătirile pentru a desfăşura un sistem de apărare antirachetă Patriot în Polonia, transmite duminică agenția germană de presă dpa, citând surse din domeniul securităţii. Guvernul german a oferit Varşoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului aerian polonez după ce o rachetă rătăcită din războiul din Ucraina a lovit teritoriul polonez, omorând două persoane. Ministrul apărării al Poloniei, Mariusz Blaszczak, a cerut însă ulterior Germaniei să trimită bateriile de rachete Patriot direct Ucrainei.

Germania a argumentat că niciun stat din NATO nu a trimis sisteme Patriot Ucrainei şi că acestea au fost desfăşurate până acum doar pentru a apăra teritoriul Alianţei. Sistemele Patriot sunt produse de compania americană Raytheon şi au rază de acţiune de peste 60 km


UPDATE 11:40. Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat că a început să schimbe hrivna ucraineană în circulație locală în ruble rusești, urmând ca circulația grivnei în zonele controlate de Moscova să se încheie la 1 ianuarie, relatează Reuters.

Într-o înregistrare video publicată sâmbătă pe Telegram de către administrația regiunii numită de Moscova, Andrei Peretonkin, șeful filialei locale a băncii centrale ruse, a declarat „Pentru confortul locuitorilor și pentru a permite o integrare mai ușoară a regiunii în spațiul economic rusesc, în această săptămână băncile din regiunea Herson au început operațiunile de schimb valutar”.

Anterior, administrația instalată de Rusia declarase că atât rubla, cât și hrivna vor fi acceptate în regiunea Herson. Forțele ruse au preluat controlul asupra celei mai mari părți a regiunii Herson în primele zile ale invaziei Moscovei în Ucraina.

Rusia a anunţat anexarea regiunii în septembrie, după un referendum condamnat de Ucraina și de țările occidentale. La mai puțin de două luni mai târziu, forțele ruse s-au retras din orașul Herson sub presiunea unei contraofensive ucrainene.


UPDATE 11:00. Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord asupra pachetului de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, dat sub formă de împrumuturi pe parcursul anului 2023. Eliberarea fondurilor a fost blocată anterior, pe 6 decembrie, de Ungaria, care s-a opus prin veto.

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord asupra pachetului de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, dat sub formă de împrumuturi pe parcursul anului 2023. Eliberarea fondurilor a fost blocată anterior, pe 6 decembrie, de Ungaria, care s-a opus prin veto.

„Consiliul a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde EUR. Propunerea a fost adoptată astăzi de Consiliu prin procedură scrisă și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare.”, se arată într-un comunicat al Consiliului, transmis sâmbătă.


UPDATE 10:36. În cea mai recentă evaluarea a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că Vladimir Putin riscă să piardă sprijinul unor veterani din Donbas din cauza eșecului forțelor ruse de a împinge forțele ucrainene mai la vest de orașul Donețk și de a „apăra” Donbasul.

Un fost ministru al Apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), Igor Girkin, care a condus și asediul Slovianskului în 2014, l-a criticat direct pe Putin pentru că nu a reușit să împingă forțele ucrainene mai departe de orașul Donețk, chiar dacă Putin a identificat protecția civililor din Donbas drept unul dintre obiectivele „operațiunii militare speciale” rusești.

Girkin a criticat în mod specific declarația lui Putin din 9 decembrie, care a caracterizat progresul operațiunii militare speciale ca fiind unul „stabil”, afirmând că numai Putin și Ministerul rus al Apărării consideră războiul drept un succes.


UPDATE 10:00. Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, insistă asupra faptului că ţări aliate, precum Germania, printre altele, să ofere mai mult echipament militar Ucrainei.

„Dacă toţi aliaţii ar fi livrat deja arme în ianuarie sau februarie, multe vieţi ar fi putut fi salvate”, a declarat ea pentru agenţia de presă germană dpa.

Estonia, una dintre cele mai mici ţări membre ale UE, livra deja arme Kievului chiar înainte de invazia rusă din 23 februarie. Potrivit statisticilor Institutului German de Economie Kiel, această ţară învecinată cu Rusia a susţinut Ucraina mai mult decât orice altă ţară din lume în ceea ce priveşte proporţia din produsul intern brut dedicat acestui scop.


UPDATE 09:35. Ucraina a atacat sâmbătă seara oraşul strategic Melitopol din sud-estul ţării, aflat sub ocupaţie rusă, au anunţat atât autorităţile pro-ruse, cât şi fostul primar ucraiean al oraşului, care este refugiat, relatează Reuters.

Autorităţile pro-Moscova au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit zece, în timp ce primarul refugiat a declarat că zeci de „invadatori” au fost ucişi.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile privind atacurile sau decesele.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, comandamentul central al forţelor armate ucrainene declarase că a efectuat tiruri asupra Melitopolului.


UPDATE 09:10. „Situaţia din regiunea Odesa este foarte dificilă. După atacul nocturn al dronelor iraniene, Odesa şi alte oraşe şi sate din regiune se află în întuneric. Până în prezent, mai mult de 1,5 milioane de oameni din Odesa nu au energie electrică. Doar infrastructura critică este conectată, în măsura în care este posibilă furnizarea de energie electrică”, a spus Vladimir Zelenskiy în mesajul său zilnic transmis ucrainenilor la sfârşitul zilei.

El a precizat că în total, ruşii au folosit în cursul nopţii trecute 15 drone Shahed (de fabricaţie iraniană) pentru a ataca regiunea Odesa, iar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit doborârea a zece dintre ele.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie și 10 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media