Nicu Popescu, întrevedere la Madrid cu ministrul afacerilor externe, UE și cooperării al Spaniei: Viitorul R. Moldova în UE, subiectul principal al discuțiilor

25 ianuarie 2023, 09:27 Politică 69
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și șeful diplomației spaniole, José Manuel Albares Bueno.  Sursa: MAEIE
Viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost subiectul principal al discuțiilor între ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și șeful diplomației spaniole, José Manuel Albares Bueno. Potrivit lui Popescu, țara noastră va coopera strâns cu președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene care începe din 1 iulie cu obiectivul principal – integrarea europeană accelerată și livrarea reformelor în domeniul justiției, luptei împotriva corupției, consolidarea democrației și capacităților administrative și modernizarea economiei.
Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, în cadrul întrevederii, Popescu a condamnat ferm agresiunea militară rusă și încălcarea dreptului internațional și au fost evidențiate provocările cu care se confruntă țara noastră din cauza acestui război brutal, în special în sfera energetică, securitatea cibernetică și amenințările hibride.

Oficialii au convenit să sporească dialogul Republicii Moldova în sfera comercial-economică prin organizarea unor misiuni ai oamenilor de afaceri, să intensifice contactele pe linia ministerelor de externe pe dimensiunea afacerilor europene, ministerelor apărării și ai afacerilor interne pe dimensiunea de securitate și reziliență.

Totodată, Popescu menționează că se va promova cu partea spaniolă a unor inițiative în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova - intrarea în vigoare a acordului în domeniul social, semnarea în viitor a acordului privind conversiunea permiselor de conducere și continuarea discuțiilor privind liberalizarea roaming-ului.


În cadrul vizitei, am semnat și un memorandum de înțelegere între Institutul Diplomatic al Republicii Moldova și Școala diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, al Uniunii Europene și Cooperării al Spaniei.

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, a efectuat la invitația omologului spaniol, José Manuel Albares Bueno, o vizită de lucru la Madrid, Spania.

În programul de lucru, oficialul moldovean a avut întrevederi cu Meritxell Batet Lamaña, președinta Congresului Deputaților, Pau Mari Klose, președintele comisiei politică externă al Congresului Deputaților, Santiago Miralles, directorul Școlii diplomatice spaniole.

Totodată, ministrul de externe Nicu Popescu a participat la atelierul de lucru organizat de Consiliul European pentru Relații Externe, pe subiectul Comunității Politice Europene, găzduite de țara noastră pe data de 1 iunie.

În marja vizitei, vicepremierul Nicu Popescu a vizitat Centrul Satelitar al Uniunii Europene SATCEN, a susținut o lecție publică la Școala diplomatică din Spania și a acordat interviuri presei naționale spaniole. În seara zilei de 24 ianuarie, oficialul moldovean s-a întâlnit cu diaspora la sediul ambasadei Republicii Moldova de la Madrid.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media