Maia Sandu a cerut la Davos sisteme antiaeriene şi ajutor financiar pentru Republica Moldova

19 ianuarie 2023, 16:54 Politică 132
Maia Sandu la Davos, 18 ianuarie 2023.  Sursa: captură video

Republica Moldova a cerut din partea aliaţilor săi sisteme defensive antiaeriene pe măsură ce războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina continuă. Președinta Maia Sandu a declarat, într-un interviu pentru Reuters, acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, că înțelege că Ucraina este o prioritate, dar speră că și țara sa va primi sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană.

Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Sandu pentru Reuters. „Înțelegem că Ucraina este o prioritate”, dar sperăm să primim și noi câteva, a spus ea.

Guvernul Republicii Moldova a sprijinit ferm Kievul de la invazia rusă și a depus o cerere oficială de aderare la UE la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina în februarie anul trecut.

Maia Sandu a declarat că bugetul militar al țării a fost majorat și că Guvernul discută cu UE despre sistemele de apărare aeriană.

Moldova a acuzat Moscova că încearcă să-și folosească influența asupra regiunii separatiste Transnistria pentru a destabiliza restul țării, însă eforturile de destabilizare au eșuat până acum și că niciuna dintre părți nu vrea conflict.

„Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din Republica Moldova și partidele pro-ruse cu scopul de a doborî Guvernul, Parlamentul și Președinția și nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am reușit să menținem stabilitatea”, a spus lidera de la Chișinău.

În cea de-a doua zi a aflării sale la Forumul Economic de la Davos, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la un eveniment organizat de Casa Ucrainei, unde s-a discutat despre cum Ucraina poate fi susținută și reconstruită prin intermediul investițiilor, atât pe timp de război, dar și atunci când pacea va fi restabilită. Șefa statului a subliniat că întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă și a vorbit despre proiectele comune în domeniul energeticii și infrastructurii rutiere care pot prezenta interes pentru investitori. Șefa statului a cerut ca liderii lumii să continue să ajute Ucraina în contracararea agresiunii militare rusești, subliniind că de rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova.

Forumul de la Davos, care se desfăşoară sub genericul „Cooperarea într-o lume fragmentată”, se va încheia astăzi, 19 ianuarie. Maia Sandu s-a întâlnit deja cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

S-a discutat despre programele finanțate de BERD, dar şi despre alte proiecte de investiții în infrastructură, consolidarea independenței energetice și dezvoltarea mediului de afaceri. Tot la Davos, Maia Sandu a mai avut o întrevedere şi cu noul preşedinte al Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media