LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 330. Ucraina ar putea interzice prin lege organizațiile religioase asociate cu Federația Rusă/ Bundestagul nu a obținut suficiente voturi privind transferul de tancuri Leopard către Ucraina

19 ianuarie 2023, 07:46 Ucraina 213
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 330-a zi de rezistență în fața Rusiei, care a atacat teritoriul vecin, la data de 24 februarie 2022, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a „denazifica și demilitariza” poporul ucrainean. În ultimele 24 de ore, forțele de apărare ucrainene au respins atacuri ale ocupanților ruși în apropiere de Soledar și în alte 13 zone populate din regiunile Donețk și Luhansk.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că Donbasul rămâne epicentrul celor mai aprige și mai principiale bătălii. Potrivit acestuia, numărul bombardamentelor și al încercărilor de acțiuni ofensive ale ocupanților este în creștere treptată.

Anumite persoane din Federația Rusă îl pot critica în prezent pe dictatorul rus Vladimir Putin și pe cei mai înalți ierarhi ai puterii fără să existe presiuni vizibile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). După cum afirmă analiștii americani, Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner, și alții, precum teroristul Igor Strelkov-Girkin, devin din ce în ce mai îndrăzneți în atacurile lor verbale la adresa Ministerului rus al Apărării, a Kremlinului și a lui Putin însuși.

Statele Unite ar putea anunța în zilele următoare unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

UPDATE 21:51. Cabinetul de miniștri a înregistrat în Rada Supremă un proiect de lege care interzice organizațiile religioase afiliate cu Rusia, în Ucraina.

Potrivit reprezentantului Guvernului în Parlament, Taras Melniciuk, proiectul de lege are ca scop asigurarea independenței spirituale, prevenirea unei diviziuni în societate pe criterii religioase, promovarea consolidării societății ucrainene și protejarea intereselor naționale. Inițiatorul proiectului de lege este prim-ministrul ucrainean Denis Smîhal.

Proiectul de lege prevede modificări la legile ucrainene „Cu privire la libertatea de conștiință și organizațiile religioase” și „Cu privire la înregistrarea de stat a persoanelor juridice, a întreprinzătorilor individuali și a organizațiilor publice”. Potrivit acestora, este exclusă activitatea organizațiilor religioase al căror centru de conducere (departament) se află în afara Ucrainei, în statul care desfășoară o agresiune armată împotriva Ucrainei.


UPDATE 21:18. Bundestag-ul nu a susținut propunerea conservatorilor de a vota pentru furnizarea de tancuri Leopard către Ucraina. Site-ul Bundestagului a precizat că problema furnizării de tancuri Leopard 1 sau Leopard 2 Ucrainei a fost analizată la inițiativa grupului parlamentar CDU/CSU.

Reprezentanții săi au cerut un vot imediat, dar nu au fost susținuți de facțiunile coaliției, AdG și Partidul Stângii. Astfel, AdG a declarat că „războiul nu poate fi câștigat militar”, iar stânga a dorit să se întoarcă la diplomație. După o „dezbatere aprinsă”, chestiunea a fost trimisă la Comisia pentru afaceri externe pentru discuții suplimentare.


UPDATE 20:41. Un grup de 11 ţări membre ale NATO, participante joi la o reuniune în Estonia destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit să ofere acesteia noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citează Agerpres.

Reuniunea donatorilor de arme pentru Ucraina s-a desfăşurat la iniţiativa ministrului britanic al apărării Ben Wallace şi a omologului său eston Hanno Pevkur. Întâlnirea a avut loc la baza militară estonă Tapa, cu o zi înaintea unei reuniuni extinse la baza militară americană Ramstein din Germania, la care circa 50 de ţări angajate în susţinerea militară a Ucrainei vor discuta şi sunt aşteptate să anunţe noi livrări de arme către Kiev.

După ce luni Marea Britanie a confirmat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv 14 tancuri Challenger 2, obuziere, muniţii, blindate, drone, rachete ghidate şi antiaeriene, ministrul Wallace a declarat joi în Estonia că acest ajutor va fi suplimentat cu încă 600 de rachete Brimstone.

„Pot spune că vom trimite alte 600 de rachete Brimstone în teatrul de operaţiuni, care vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina să domine pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul britanic al Apărării.


UPDATE 19:55. În cursul zilei de 19 ianuarie, aviația forțelor de apărare ucrainene a efectuat 21 de lovituri asupra zonelor de concentrare a trupelor rusești și asupra a 6 poziții ale sistemelor rusești de rachete antiaeriene, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Lansatoarele de rachete și artileriștii ucraineni au lovit 6 puncte de control, 7 zone de concentrare rusești și un depozit de muniție al ocupanților. Statul Major General precizează că în Novosvitlivka, regiunea Luhansk, peste 200 de răniți din rândul locuitorilor recent mobilizați cu forța din teritoriile ocupate temporar din regiunea Luhansk sunt tratați într-un spital local.

În cursul zilei, trupele ruse au lansat patru lovituri cu rachete, dintre care două asupra infrastructurii civile din Matviyivka, în regiunea Zaporojie, și 15 lovituri aeriene. În plus, au tras de peste 30 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă.


UPDATE 19:10. Elicopterul Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență care s-a prăbușit la Brovary pe 18 ianuarie avea la bord o persoană în plus față de cele raportate anterior, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt al Poliției Naționale, Mariana Reva, a declarat că la bord se aflau 10 persoane, care au murit cu toții:

  • trei membri ai echipajului - Oleksandr Vasylenko, Kostiantyn Kovalenko, Ivan Kasyanov;
  • Ministrul afacerilor interne, Denys Monastyrskyi;
  • Primul ministru adjunct Evhen Yenin;
  • Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Yuriy Lubkovych;
  • Șefa adjunctă a Serviciului de Patronaj, Tetiana Shutyak;
  • două dintre gărzile de corp ale ministrului, Mykhailo Pavlushko și Andriy Marynchenko;
  • fotograf Mykola Anatskyi.

UPDATE 18:50. Președintele Comitetului militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), amiralul Rob Bauer, a sugerat că Federația Rusă va lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei în primăvară. Potrivit corespondentului UNIAN, Bauer a făcut această afirmație în cadrul unei conferințe de presă care a urmat unei reuniuni a Comitetului militar al NATO la nivel de șefi de stat major.

„În general, dacă ne uităm la obiectivele strategice ale rușilor - acestea nu s-au schimbat. Prin urmare, acesta este motivul pentru care este probabil ca rușii să treacă la o nouă ofensivă. Nu este ceva ce știm cu siguranță, dar se bazează pe următoarea ipoteză: dacă nu și-au schimbat obiectivele strategice, atunci este foarte probabil ca o nouă ofensivă să aibă loc în primăvară”, a precizat Bauer.

După cum a declarat președintele Comitetului militar al alianței, ucrainenii ar trebui să se pregătească pentru acest lucru. El a adăugat că „ucrainenii se gândesc la acest lucru”. În același timp, a spus el, statele membre ale alianței studiază împreună cu Ucraina ce fel de asistență au nevoie cel mai mult ucrainenii și ce fel de sprijin pot oferi aliații.


UPDATE 18:10. Încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea conduce la sfârşitul lumii, a avertizat joi patriarhul rus Kirill, în timp ce Occidentul îşi intensifică ajutorul militar pentru Kiev, relatează agenţia EFE, citează Agerpres.

„Apar astăzi mari ameninţări în lume, faţă de ţara noastră şi faţă de toată fiinţa umană. Dorinţa de a învinge Rusia a căpătat forme foarte periculoase. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i ilumineze pe aceşti demenţi şi să-i ajute să înţeleagă că orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii”, a spus în timpul unei liturghii patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.

El a amintit că Rusia dispune de armament foarte puternic şi are „oameni foarte puternici, care au avut mereu o mare motivaţie pentru victorie”.

Potrivit patriarhului rus, „unii demenţi” cred că Rusia poate fi învinsă sau supusă, ceea ce ar însemna să li se impună locuitorilor săi noi norme morale „care nici măcar nu pot fi definite drept valori”.

„Sunt vremuri îngrijorătoare, dar credem că Dumnezeu nu va abandona pământul rus” şi „Rusia va avea forţa de a-şi apăra pământul şi poporul, la nevoie. Şi ca Dumnezeu să nu permită ca situaţia să se agraveze până la acest punct, să aducă liniştea şi să-i pacifice pe toţi şi să-i ajute să colaboreze pentru o lume mai bună”, şi-a exprimat speranţa patriarhul Kirill.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat la rândul său în aceeaşi zi că Rusia ar putea folosi armele nucleare în cazul unei înfrângeri în Ucraina, el amintind că „puterile nucleare nu pierd marile conflicte de care depinde destinul lor”.

„Asta ar trebui să fie evident pentru oricine. Inclusiv pentru un politician occidental care şi-a păstrat măcar o urmă de inteligenţă”, a subliniat Medvedev.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a menţionat la rândul său că o asemenea recurgere la armele nucleare nu este contrară doctrinei militare ruse, care nu prevede atacuri nucleare preventive, dar permite folosirea armelor atomice în cazul unei ameninţări existenţiale pentru statul rus, inclusiv în cazul înfrângerii într-un conflict cu arme convenţionale.

Avertismentele oficialilor ruşi vin cu o zi înaintea reuniunii de la Ramstein (Germania) a grupului de ţări angajate în susţinerea militară a Ucrainei, întâlnire de la care este aşteptată sporirea semnificativă a livrărilor de arme pentru armata ucraineană.

În pofida sprijinului economic şi militar deja foarte semnificativ oferit Ucrainei în perioada de aproape un an care a trecut de la începutul campaniei militare ruse, „Rusia îşi menţine un avantaj cantitativ substanţial în materie de trupe, arme şi echipamente”, se arată într-o scrisoare pe care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi cel al apărării Oleksii Reznikov au adresat-o aliaţilor occidentali, cerându-le mai multe arme şi insistând asupra tancurilor germane Leopard.

UPDATE 17:35. Ucraina va primi 19 sisteme de artilerie autopropulsată Caesar de fabricație franceză, donație din partea Danemarcei. Acestea sunt toate sistemele de artilerie autopropulsate Caesar pe care Danemarca le deține în prezent, a anunțat Ministerul Apărării din Danemarca.

Guvernul danez și-a anunțat oficial decizia de a transfera sistemele de artilerie autopropulsate după ce s-a consultat cu Parlamentul în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Politică Externă din 19 ianuarie.

„Aceasta este o donație foarte mare și semnificativă. Am fost în contact permanent cu ucrainenii în legătură cu artileria și cu Cezar în special, și mă bucur că am primit acum un sprijin larg din partea Parlamentului pentru a o dona în lupta pentru libertatea Ucrainei”, a declarat ministrul Apărării, Jakob Elleman-Jensen.

Astfel, Danemarca va organiza cursuri de formare pentru ucraineni în ceea ce privește utilizarea Cezar. Cu toate acestea, după cum a precizat Ministerul danez al Apărării, transferul acestor tunuri autopropulsate va întârzia formarea Brigăzii 1 de artilerie. De aceea, Guvernul ia în considerare acum posibilitatea de a începe simultan achiziționarea rapidă de noi sisteme.

„Trebuie să găsim un echilibru între a ajuta Ucraina și a continua să consolidăm apărarea Danemarcei, astfel încât să ne putem proteja securitatea și să ne îndeplinim angajamentele față de NATO”, a explicat Elleman-Jensen.


UPDATE 17:15. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a declarat că Ucraina nu așteaptă doar sprijinul partenerilor pentru furnizarea de tancuri, ci este angajată și în propria producție. Potrivit corespondentului UNIAN, Zelenskyy a declarat acest lucru în cadrul unui briefing cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Problema tancurilor rămâne de actualitate și foarte sensibilă. Depinde de multe motive și, din păcate, nu depinde de dorințele Ucrainei. Facem presiuni cât de mult putem din punct de vedere politic, dar cel mai important lucru este că facem presiuni într-un mod rațional”, a spus Zelenskiy.

Președintele Ucrainei a adăugat că, împotriva miilor de tancuri ale Federației Ruse, curajul militarilor noștri și motivația poporului ucrainean nu sunt suficiente.

„Avem nevoie de arme adecvate - fie să avem un număr mare de sisteme de artilerie, fie să avem un număr adecvat, nu așa ceva, dar cel puțin un număr adecvat de tancuri”, a spus el.

Președintele a mai adăugat că multe țări ar dori să furnizeze Ucrainei tancuri. Potrivit acestuia, aceste țări sunt motivate și susțin Ucraina, dar așteaptă documentele relevante din partea statelor care au dreptul să facă acest lucru. În special, șeful statului a menționat că Polonia, Finlanda, Portugalia, Spania și "un număr suficient de mare de alte țări" sunt pregătite să furnizeze tancuri Ucrainei.

„Erau pregătiți să o facă mai devreme. Așteptăm cu toții consimțământul țării care deține drepturile pentru unele sau alte licențe relevante... Noi, personal, în Ucraina, așteptăm sprijinul partenerilor, dar ne bazăm și pe forțele proprii, așa că ne angajăm în producția respectivă. Nu sunt pregătit să vorbesc despre detalii pentru a nu-l pregăti pe vecinul nostru”, a precizat Zelenskiy.

De asemenea, el a subliniat încă o dată că Ucraina nu are suficiente arme pe care le primește în prezent pentru a acționa rapid.

„Viteza și timpul sunt importante. Fiecare minut este un om. Cu cât mai repede ne vom putea dezobișnui teritoriul, cu atât mai repede vom fi mai puternici, cu atât mai mult țara își va păstra cetățenii”, a declarat președintele ucrainean.

În același timp, președintele Consiliului European a subliniat că Ucraina trebuie să primească cât mai repede posibil armele necesare, inclusiv tancuri.

„Următoarele săptămâni și luni vor fi importante și de aceea suntem foarte hotărâți să convingem statele membre ale UE să furnizeze aceste tancuri... În special, eu însumi am spus deja că trebuie furnizate tancuri, trebuie furnizate armament relevant. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a subliniat Michel.


UPDATE 16:40. Parlamentul European (PE) a adoptat cu majoritate de voturi o rezoluție privind înființarea unui tribunal care să judece crimele de război ale Federației Ruse în Ucraina. Anunțul a fost publicat pe site-ul Parlamentului European. Inițiativa a fost susținută de 472 de parlamentari, 19 au votat împotrivă și 33 s-au abținut.

Rezoluția adoptată notează că mecanismele pentru activitatea și componența unui astfel de tribunal nu au fost încă stabilite, însă parlamentarii europeni consideră că el ar trebui să aibă competența de a investiga activitățile nu numai ale lui Vladimir Putin, ci și ale lui Alexandr Lukașenko și ale asociaților săi din Belarus.

„Crearea acestui tribunal va trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale, că Putin și conducerea politică și militară rusă pot fi condamnați pentru crime împotriva Ucrainei”, se arată în textul documentului.

Parlamentul European susține că înființarea acestui organism ar îndrepta lipsurile din construcția juridică internațională în privința crimelor de război și că ar trebui ca Tribunalul să se bazeze pe standardele și principiile care se aplică Curții Penale Internaționale.

„Înființarea unui Tribunal special s-ar focusa pe acuzațiile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității săvârșite în Ucraina”, se arată în textul rezoluției. Aceasta specifică faptul că un astfel de tribunal special trebuie să aibă jurisdicție să ancheteze nu doar pe Vladimir Putin și pe liderii politici și militari din Rusia, dar și pe Alexander Lukașenko și pe liderii politici și militari din Belarus.

„Parlamentul European crede cu tărie că înființarea acestui tribunal special ar transmite un semnal foarte puternic atât către societatea rusă cât și către comunitatea internațională, că Putin și elita politică și militară din Rusia pot să fie condamnați pentru invazia din Ucraina și subliniază că ar fi un semnal căre elita politică și de afaceri din Rusia, dar și către aliații Rusiei că Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, nu se mai poate întoarce la „business as usual” cu țările din Occident”.


UPDATE 16:33. Potrivit șefului administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale cu nouă etaje din centrul regional, a fost confirmată moartea a 46 de persoane.

Este posibil ca acest număr să nu fie definitiv.

„11 persoane nu au fost încă identificate, același număr rămâne dispărut”, a spus Reznicenko joi.

Atacul asupra casei cu nouă etaje, situată pe terasamentul Niprului, a fost făcută sâmbătă după-amiază, 14 ianuarie, în timpul unui alt bombardament masiv al Ucrainei de către trupele ruse. Ca urmare a loviturii rachetei Kh-22, una dintre secțiunile clădirii înalte a fost complet distrusă. Potrivit lui Reznicenko, 80 de persoane au fost rănite.

„24 de victime rămân în spitalele orașului sub supravegherea medicilor. Trei sunt în stare gravă, inclusiv o fetiță de nouă ani", a spus guvernatorul.


UPDATE 16:03. Ministrul apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, a anunțat că țara sa va trimite Ucrainei echipamente militare în valoare de 113 milioane de euro în ultimul său pachet de sprijin pentru războiul împotriva Rusiei.


UPDATE 15:46. „Îi urez bun venit în Ucraina președintelui Consiliului European, Charles Michel. Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră constant și puternic! Începem o întâlnire importantă”, a scris președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, pe rețelele de socializate, fiind atașate și câteva poze.


UPDATE 15:34. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a avut o conferință de presă comună cu omologul său din Estonia, Hanno Pevkur.

Wallace spune că Putin a făcut o serie de presupuneri când a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina în februarie: prima, că ucrainenii nu vor lupta. A doua, că armata lui ar zdrobi rapid orice rezistență. În cele din urmă, Putin a bazat pe faptul că „a crezut că comunitatea internațională este volubilă, că nu va rămâne unită, că nu o vom reuși”.

Wallace a adăugat: Niciuna dintre acestea nu s-a dovedit a fi adevărat. 2023 este despre a-i demonstra lui Putin că comunitatea internațională nu este fracturată, că comunitatea internațională este mai mult ca oricând hotărâtă să sprijine Ucrainei pentru a trece.


UPDATE 14:42. Vladimir Zelenskiy a declarat că este „sincer recunoscător” guvernului suedez după ce acesta a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie și sistemul de artilerie Archer.

Pachetul valorează 4,3 miliarde de coroane suedeze și va include aproximativ 50 de vehicule de luptă de infanterie tip 90 cu șenile și blindate ale Suediei, care pot fi folosite pentru a transporta până la opt soldați de infanterie și este echipat cu un tun automat de 40 de milimetri.

Guvernul nu a precizat câte sisteme Archer va furniza. Pachetul va include, de asemenea, arme antitanc NLAW ușoare, portabile, echipamente de deminare și puști de asalt.

Vehiculele de luptă ale infanteriei (IFV), sistemele Archer și armele antitanc NLAW sunt „arme puternice de care are nevoie armata ucraineană”, a scris Zelenskiy pe Twitter.


UPDATE 14:07. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, a avertizat joi Occidentul cu privire la trimiterea de armament greu şi de sisteme ofensive în Ucraina. Oficialul de la Kremlin a spus că înfrângerea unei puteri nucleare precum Federaţia Rusă într-un război convenţional ar putea provoca izbucnirea unui conflict nuclear.

„Mâine, la baza Ramstein a NATO, marii lideri militari vor discuta despre noi tactici și strategii, precum și despre furnizarea de noi arme grele și sisteme ofensive Ucrainei. Și asta se va întâmpla imediat după forumul de la Davos, unde petrecăreții politici „retardați” au repetat ca o placă stricată: „Pentru a obține pacea, Rusia trebuie să piardă”. Și nici unuia dintre mizerabilii ăștia nu îi trece prin cap să tragă din asta următoarea concluzie elementară: înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca izbucnirea unui război nuclear”, a spus el pe canalul său Telegram.

Medvedev a mai adăugat că „puterile nucleare nu au pierdut conflicte majore de care depinde soarta lor. Dar acest lucru ar trebui să fie evident pentru oricine. Chiar și pentru un politician occidental care a păstrat măcar o urmă de inteligență”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov a reacționat la declarațiile lui Medvedev și a precizat că spusele lui nu înseamnă că Rusia intenționează să schimbe doctrina apărării.

Peskov a fost întrebat de presa rusă dacă aceasta înseamnă că Rusia își schimbă doctrina de apărare, „ducând escaladările din Ucraina la un nou nivel” și că este „gata să folosească arme nucleare”.

„Nu, nu înseamnă deloc asta. Acest lucru este în deplină conformitate cu doctrina noastră nucleară. Citiți doctrina nucleară, nu există contradicții acolo”, a spus Peskov, citat de Interfax.


UPDATE 13:21. Șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că se află la Kiev pentru discuții cu președintele Vladimir Zelenskiy și membri ai guvernului său.

Poporul Ucrainei „are nevoie și merită sprijinul nostru”, a spus Michel într-un videoclip postat pe Twitter.


UPDATE 13:15. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis că va „face presiune asupra germanilor” pentru ca aceștia să predea tancurilor Leopard Ucrainei și să-i sporească astfel capacitatea de luptă într-un moment critic în ajunul unei posibile noi ofensive ruse, transmite BBC, care citează CNN.

„Suntem foarte optimiști cu privire la perspectivele de progres în această problemă până la sfârșitul săptămânii”, a adăugat sursa.

Austin se află în prezent într-o vizită în Germania, unde se întâlnește cu noul ministru al Apărării al țării, după care va participa vineri la o reuniune a Grupului de Contact privind Ucraina, unde reprezentanții a aproximativ 50 de țări și organizații internaționale vor discuta despre noi asistență acordată Kievului.

„Germania rămâne unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri și aș dori să mulțumesc guvernului acestei țări pentru tot ceea ce a făcut pentru a întări capacitatea de apărare a Ucrainei”, a spus Austin înaintea unei întâlniri cu Boris Pistorius, care o va succeda pe Christine Lambrecht.

În același timp, Austin nu a spus nimic despre tancuri. La rândul său, Pistorius a confirmat că Berlinul va sta umăr la umăr cu aliații săi.

„Împreună cu partenerii noștri, vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa pentru libertate, integritate teritorială și suveranitate”, a spus el.

Mai devreme, la Davos, cancelarul german Olaf Scholz le-a spus congresmenilor americani că Germania va transfera tancuri grele în Ucraina, dar numai dacă Statele Unite, la rândul lor, ar proceda la fel.

„Nu facem niciodată nimic pe cont propriu, doar cu alții, în special cu Statele Unite”, a spus el.

Recent, șeful guvernului german a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari, atât din partea Kievului, cât și al unui număr de aliați ai Ucrainei, din cauza refuzului său de a furniza Ucrainei tancuri germane Leopard și de a autoriza transferul acestor tancuri de către alte țări gata să facă asta.

Statele Unite, la rândul lor, refuză să furnizeze Ucrainei tancurile sale Abrams, invocând faptul că acestea sunt vehicule extrem de complexe și solicitante. Între timp, săptămâna trecută, Statele Unite și Germania au promis că vor furniza Ucrainei vehicule blindate Bradley și Marder, iar Franța - vehiculele lor blindate AMX-10 RC.


UPDATE 12:47. Kremlinul a declarat joi că atacurile ucrainene asupra Crimeei anexate de Rusia ar fi „extrem de periculoase”, după ce New York Times a raportat că oficialii americani sunt încântați de ideea de a ajuta Kievul să lovească peninsula, transmite The Guardian.

„Acest lucru va însemna ridicarea conflictului la un nou nivel care nu va fi de bun augur pentru securitatea europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în cadrul briefing-ului său zilnic.

Crimeea, care este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, a fost anexată de Rusia în 2014.


UPDATE 12:04. Guvernul suedez a anunțat că trimite un alt pachet de ajutor militar Ucrainei, care va include sistemul de artilerie Archer, pe care ucrainenii îl caută de mult. Pachetul include si robotul antitanc-57.

De asemenea, vor fi trimise 50 de vehicule de luptă, pe care ministrul suedez al energiei și industriei, Ebba Busch, le-a descris în această dimineață drept „unul dintre cele mai bune vehicule de luptă din lume”.

Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, a spus că „dorința Ucrainei de ceea ce are cea mai mare nevoie cântărește foarte mult”.


UPDATE 11:29. Alexei Kuleba, guvernatorul Kievului, a oferit o actualizare de informații cu privire la situația după prăbușirea elicopterului de ieri, care i-a luat viața ministrului de interne Denys Monastirski și a altor 14 persoane.

„În urma tragediei de la Brovarî, 16 persoane rămân în spitale, dintre care șase copii. Alții primesc tratament în ambulatoriu. Ajutorul financiar va fi alocat familiilor victimelor. Locul în care a căzut elicopterul a fost curățat de resturi. Ferestrele și ușile vor fi reparate în clădirea avariată în viitorul apropiat. Copiii de la grădinița avariată sunt organizați să învețe în grădinițele din apropiere, ținând cont de dorințele părinților”, a declarat oficialul într-un mesaj pe Telegram.


UPDATE 11:02. Departamentul american al Apărării a lansat un apel către contingentul său militar din Coreea de Sud (USFK) pentru a furniza echipament militar Ucrainei.

Potrivit armatei americane, un astfel de transfer de arme nu va afecta capacitatea de luptă a contingentului lor în această țară. Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staționați în Coreea de Sud, care sunt acolo în cazul în care conflictul mocnit dintre Phenian și Seul ar escalada.

Potrivit comandamentului USFK, un astfel de transfer de arme nu va afecta în niciun fel „angajamentul ferm al contingentului militar american în apărarea Coreei de Sud”.

Totodată, militarii nu au precizat exact ce tipuri și câte arme au fost solicitate sau au fost deja puse la dispoziția Ucrainei. La începutul acestei săptămâni, New York Times a raportat că Statele Unite își transferau o parte din arsenalele din Israel și Coreea de Sud în Ucraina pentru a o ajuta să respingă agresiunea rusă.

Coreea de Sud însăși a refuzat să furnizeze arme militare Ucrainei pentru a nu antagoniza Rusia - atât din motive economice, cât și pentru că Moscova este încă capabilă să influențeze regimul de la Phenian.


UPDATE 09:47. Germania va trimite tancuri de fabricație germană în Ucraina, dacă Statele Unite vor fi de acord să facă același lucru, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală din Berlin, deoarece partenerii NATO au rămas decalați în ceea ce privește cel mai bun mod de a înarma Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, potrivit The Guardian.

Ucraina a pledat pentru arme occidentale moderne, în special pentru tancuri de luptă grele, astfel încât să își poată recăpăta avânt în urma unor succese pe câmpul de luptă din a doua jumătate a anului 2022 împotriva forțelor ruse care au invadat în februarie anul trecut.

Berlinul are drept de veto asupra oricărei decizii de a-și exporta tancurile Leopard, trimise de armatele aliate NATO din întreaga Europă și considerate de experții în apărare ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina.

De mai multe ori în ultimele zile, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat, cu ușile închise, condiția ca tancurile americane să fie trimise și în Ucraina, a declarat sursa guvernamentală germană, sub rezerva anonimatului.

Întrebat despre poziția Germaniei, purtătorul de cuvânt al președintelui american Joe Biden, Karine Jean-Pierre, a spus: „Președintele consideră că fiecare țară ar trebui să ia propriile decizii suverane cu privire la pașii de asistență în materie de securitate și ce tipuri de echipamente este în măsură să furnizeze Ucrainei”.


UPDATE 09:30. Rusia se gândește probabil să trimită un număr mic de noi tancuri de luptă T-14 Armata în Ucraina, potrivit unui alt raport al serviciilor secrete britanice.

După cum se specifică în publicație, tancurile T-14 au fost văzute în decembrie anul trecut în sudul Rusiei, pe teritoriul din care echipamentele sunt de obicei transferate pentru luptă în Ucraina.

Anterior, presa rusă a raportat că T-14 vor fi dislocate în Ucraina, dar nu este încă clar dacă Rusia a transferat un anumit număr de tancuri în zona de luptă.

Informațiile britanice consideră că transferul T-14 „Armata” va fi efectuat în principal în scopuri propagandistice, dar această tehnică nu va fi folosită în mod activ în lupte. După cum sa menționat în departament, pe lângă problemele logistice asociate cu faptul că acest rezervor este foarte greu, implementarea programului de dezvoltare și producție a rezervorului de peste 10 ani este însoțită de întârzieri și probleme de producție. De asemenea, Rusia a redus anterior dimensiunea planificată a flotei de tancuri T-14. Prin urmare, utilizarea activă a tancurilor T-14 ar fi o decizie riscantă pentru Rusia.


UPDATE 08:50. La ora 01:22, în regiunea Zaporojie a fost declarată o alarmă de raid aerian, care a durat o jumătate de oră. În acel moment, s-au auzit explozii în centrul regional.

Potrivit lui Oleksandr Staruh, președintele OVA Zaporojie, acestea au fost sunetele „sosirii” în toată comuna Matveevskiy.

„Sunetul care a trezit centrul regional în miez de noapte a fost focul inamicului îndreptat spre comuna Matveevskiy. După cum ar fi precizat ocupantul în rapoartele sale false, acesta viza o instalație strategică vitală. Dar racheta S-300 a căzut pe câmp, iar explozia a aruncat în aer toate ferestrele instituției de învățământ locale și ale clădirilor din apropiere. Din fericire, nu au existat victime”, a informat el.

Într-o singură zi, regiunea a fost bombardată de o sută cincizeci de ori.

„Prin lansarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a obuzelor incendiare interzise de dreptul internațional asupra infrastructurii civile și a clădirilor rezidențiale, ocupantul comite în mod deliberat crime de război. 153 de rafale de bombardament au lovit 17 dintre așezările noastre în ultimele 24 de ore. În prezent, există 28 de rapoarte de distrugere”, a precizat Staruh.


UPDATE 08:25. Statele Unite nu au văzut încă nicio confirmare a intenției armatei belaruse de a invada Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, John Kirby, citat de Ukrinform.

„Vă voi spune că nu am văzut până acum niciun indiciu că Belarus are vreo intenție, plan sau organizație de a intra, de a pătrunde fizic în Ucraina pentru a ajuta forțele rusești din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

În același timp, Kirby a fost de acord cu faptul că Belarus îi asista pe ocupanții ruși în timp ce Rusia bombarda Ucraina.

„În mod clar, Belarus a oferit Rusiei un sprijin geografic tangibil, în timp ce Rusia continuă să lovească Ucraina de pe teritoriul belarus”, a subliniat Kirby.

SUA monitorizează îndeaproape exercițiile comune ale belarușilor și rușilor și urmărește situația „la fel ca înainte”.

În același timp, a precizat Kirby, scopul strategic al acestor exerciții rămâne neclar și ar putea fi o demonstrație de forță, precum și exersarea unor operațiuni specifice în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.


UPDATE 08:00. În timpul războiului la scară largă, armata ucraineană a ucis 118.530 de ocupanți ruși. Numai pe 18 ianuarie, Rusia a pierdut 760 de soldați, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pe lângă personal, ocupanții pierd și echipamente:

  • tancuri - 3136 (+6 față de ieri);
  • vehicule blindate de luptă - 6.235 (+10);
  • sisteme de artilerie - 2.122 (+14);
  • sisteme de rachete cu lansare multiplă - 442;
  • sisteme de apărare aeriană - 220;
  • aeronave - 287;
  • elicoptere - 277 (+1);
  • drone la nivel operațional și tactic - 1.882 (+6);
  • rachete de croazieră - 749;
  • nave/barci - 17;
  • vehicule și autocisterne - 4.896 (+7);
  • echipament special - 190.

UPDATE 07:45. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că Donbasul rămâne epicentrul celor mai aprige și mai principiale bătălii. Potrivit acestuia, numărul bombardamentelor și al încercărilor de acțiuni ofensive ale ocupanților este în creștere treptată.

„Mulțumim tuturor soldaților noștri care își mențin pozițiile! Le sunt recunoscător soldaților brigăzii 68 de vânătoare separată de vânători și brigăzii 36 de pușcași marini pentru înfrângerea foarte eficientă a inamicului și pentru rezistența de care avem nevoie în Donbas! De asemenea, sunt recunoscător Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina pentru acțiunile care reduc șansele ocupanților”, a mulțumit președintele ucrainean.


UPDATE 07:30. Statele Unite ar putea anunța în zilele următoare unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar pentru Ucraina. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acesta să includă tancuri, scrie CNN cu referire la doi oficiali americani.

Potrivit jurnaliștilor postului, tancurile ar putea fi cruciale în războiul împotriva Rusiei, mai ales în contextul unei posibile contraofensive de amploare a Ucrainei, dar SUA nu le vor trimite acum.

Pentagonul explică faptul că această decizie nu are legătură cu temerile legate de o escaladare a relațiilor cu Rusia sau cu riscul ca arme grele americane să cadă în mâinile rușilor.

Ministerul american al Apărării se teme că ucrainenii vor avea dificultăți în operarea și întreținerea tancului Abrams de 70 de tone.

„Este un sistem complet diferit față de generația de tancuri cu care lucrează în prezent [ucrainenii]. Ar trebui să începem un program de pregătire semnificativ pentru armata lor [ucraineană]. Nu e ca și cum ai putea spune: „Hei, îți trimitem un Abrams astăzi și mâine te vei lupta cu el. Este mult peste orice posibilitate””, a explicat generalul-maior în retragere Patrick Donahoe.

Potrivit Politico, care citează trei oficiali americani, noul pachet de ajutor american ar putea include vehicule blindate Stryker și rachete GLSDB. Deși nu sunt la fel de puternice sau de protectoare ca tancurile, vehiculele blindate Stryker pot opera în zăpadă, noroi și nisip. Cu toate acestea, mobilitatea lor off-road este oarecum limitată din cauza lipsei de șenile, notează Politico.

GLSDB-urile pot fi lansate de la sistemele de rachete MLRS-M270 sau HIMARS existente în Ucraina. Muniția poate lovi ținte la o distanță de 150 km.


UPDATE 07:20. Anumite persoane din Federația Rusă îl pot critica în prezent pe dictatorul rus Vladimir Putin și pe cei mai înalți ierarhi ai puterii fără să existe presiuni vizibile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). După cum afirmă analiștii americani, Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner, și alții, precum teroristul Igor Strelkov-Girkin, devin din ce în ce mai îndrăzneți în atacurile lor verbale la adresa Ministerului rus al Apărării, a Kremlinului și a lui Putin însuși.

„Prigojin a atacat direct administrația prezidențială a președintelui rus Vladimir Putin și a lăsat să se înțeleagă că unii oficiali care lucrează acolo sunt trădători care vor ca Rusia să piardă războiul din Ucraina. Acesta este unul dintre cele mai îndrăznețe atacuri ale lui Prigojin la adresa Kremlinului de până acum. ... Prigojin și alți naționaliști ruși proeminenți, precum Igor Girkin, ... să deschidă un nou sector în spațiul informațional rusesc, în care anumite personalități îl pot critica pe Putin și eșaloanele superioare ale guvernului rus fără nicio ripostă vizibilă”, sunt convinși analiștii.


UPDATE 07:00. În ultimele 24 de ore, forțele de apărare ucrainene au respins atacurile ocupanților ruși în apropiere de Soledar și în alte 13 zone populate din regiunile Donețk și Luhansk.

Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, atacurile au fost respinse în zonele Bilohrovka, regiunea Luhansk, și Terny, Verhnekamenske, Soledar, Sol, Krasnaya Hora, Bakhmut, Kleshcheyevka, Aleksandro-Shultyn, Kurdyumivka, Vodyane, Marinka, Pobeda și Paraskovyivka, regiunea Donețk. În același timp, inamicul a efectuat 25 de lovituri aeriene și peste 85 de atacuri cu lansatoare de rachete.

Se remarcă faptul că amenințarea unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Rusiei împotriva obiectelor civile rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei.

„Situația rămâne stabilă în direcțiile Volînia, Polesia, Siversk și Slobojanske. Nu au fost detectate grupuri ofensive inamice în zonele de la granița cu Ucraina. Anumite unități ale forțelor armate ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus continuă să își îndeplinească sarcinile”, se arată în declarație.

Statul Major General a remarcat că, în acest fel, inamicul își demonstrează prezența în apropierea frontierei de stat. Ocupanții au efectuat bombardamente cu mortiere și artilerie în zonele a 13 așezări din regiunile Cernihiv, Sumî și Harkiv.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie și 18 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media