Kremlin: Începutul teoretic al unei încetări a focului, anunțate de Vladimir Putin. Oficiul președintelui Ucrainei raportează bombardamente în Herson și Kramatorsk, după presupusul „armistițiu”

6 ianuarie 2023, 13:24 Rusia 258
Vladimir Putin.  Sursa: RBC

O încetare a focului unilaterală decretată de Rusia în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi ar fi trebuit să înceapă vineri la prânz (12:00, ora Moscovei), potrivit decretului enunțat de președintele rus Vladimir Putin. Oficiul președintelui ucrainean raportează bombardamente în Herson și Kramatorsk, după presupusul „armistițiu.”

„Ținând cont de apelul Sanctității Sale Patriarhul Kirill, îl însărcinez pe ministrul Apărării al Federației Ruse să introducă, de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie 2023 până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie 2023, un regim de încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact cu părțile din Ucraina” se arată în decret.

De asemenea, Putin s-a adresat și părții ucrainene.

„Având în vedere că există un număr mare de cetățeni ortodocși care trăiesc în zonele de conflict, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le permită să participe la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în ziua de Crăciun”, se mai arată în decret.

Amintim că președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy consideră că propunerea unui „armistițiu de Crăciun” din partea lui Vladimir Putin este o încercare de a lua o pauză pentru a continua războiul cu o vigoare reînnoită.

Într-un mesaj difuzat la câteva minute după începutul încetării focului anunţate, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko a raportat un bombardament rusesc asupra Hersonului (sud), care a provocat victime. El nu a precizat însă când a avut loc lovitura aeriană.De asemenea, la 12:53, Timoșenko a anunțat că orașul Kramatorsk a fost lovit cu rachete.
Autorităţile separatiste din estul Ucrainei, citate de agenţiile de presă ruse, au anunţat la rândul lor bombardarea bastionului lor Doneţk de către armata ucraineană cu 15 minute înainte de intrarea teoretică în vigoare a încetării focului.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media