Centrul GENDERDOC-M intenționează să depună o plângere, după declarația Mitropoliei Moldovei referitoare la decizia CEDO privind legiferarea cuplurilor LGBT: „Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale și amenințări”

31 ianuarie 2023, 14:08 Societate 166
LGBT6.png.  Sursa: Replica Media

Organizația neguvernamentală GENDERDOC-M, care apără și promovează drepturile LGBT în Republica Moldova, a reacționat după declarația publică emisă de Mitropolia Moldovei cu referire la cuplurile LGBT. Mai exact, reprezentanții Mitropoliei s-au expus referitor la decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care obligă toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex.

GENDERDOC-M susține că textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, iar în acest sens organizația intenționează să depună o plângere pe acest fapt.

La 17 ianuarie, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO. Este vorba de trei familii formate din persoane de același sex - cetățeni ruși, care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Toate cele trei dosare au fost respinse.

Această decizie obligă toate statele semnatare ale Convenției Europene, printre care și Republica Moldova, să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Astfel, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.

În urma acestei decizii, Mitropolia Moldovei a emis o declarație prin care a subliniat că cetățenii creștin-ortodocși reprezintă o covârșitoare majoritate a societății și a cerut ca aceștia să ia atitudine.

„Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare pentru poporul nostru creștin-ortodox. Este vorba de încercarea de a ni se impune o hotărâre strigătoare la cer pentru conștiința noastră ortodoxă și anume cea a CEDO, din 17 ianuarie a.c., prin care se cere statelor membre ale Consiliului Europei și celor semnatare ale Convenției Europene să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile LGBT. Pentru Republica Moldova aceasta înseamnă, în mod obligatoriu, recunoașterea prin lege a cuplurilor de același sex.

Precum era de așteptat, reprezentanții infimei minorități homosexuale din Țara noastră au profitat de această ocazie pentru a vehicula cu amenințări de a merge în justiție, în cazul în care autoritățile naționale nu le vor înregistra cu acte în regulă cuplurile. Adresarea noastră nu este către membrii acestei minorități, a căror intimitate o respectăm, exprimându-ne dezinteresul față de viețile lor private, dar către autoritățile Țării noastre: nu uitați că votul pentru conducerea Țării v-a fost oferit de către o majoritate și nu o minoritate, iar această majoritate a cetățenilor, chiar dacă nu e școlită pe la universități apusene, mai știe, Slavă Domnului, să aleagă „neghina din grâu”, este menționat în declarație.

Totodată, Mitropolia a avertizat că „cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură”.

„Ținem să vă amintim că cetățenii creștin-ortodocși nu reprezintă un segment din societate, ci o covârșitoare majoritate. Astfel, cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului. Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a Republicii Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc.

Credem că acum e momentul ca fiecare dintre noi, inclusiv legiuitorii țării, să-și pună întrebarea și să-și răspundă sincer: De partea cui sunt? Cea a unui popor care de secole a luptat și și-a câștigat dreptul la existență prin semnul Sfintei Cruci sau de partea celor care vor să ne aducă în Europa prin legiferarea unor păcate strigătoare la cer?”, se arată în declarație.

Totodată, Mitropolia a făcut apel și către conducerea țării: „Stimați reprezentanți ai puterii, nu sunteți veșnici pe tronul cârmuirii și de domniile voastre depinde cum veți rămâne înscriși în istorie: ca niște oameni cu demnitate, care respectă istoria, tradiția, cultura și credința poporului care v-a oferit încrederea sau ca niște trădători care promovează ”valori” străine acestui neam, de dragul unor trecătoare beneficii și recunoștințe.

​Pentru a nu lăsa loc de interpretări, reiterăm că Biserica Ortodoxă din Moldova nu s-a opus și nici nu se opune aspirațiilor europene ale Țării noastre, însă își dorește ca această integrare să aibă loc cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei, o Europă în care Evanghelia lui Hristos este repusă în capul mesei, iar oamenii își cunosc obârșia de chip și asemănare a lui Dumnezeu”.

Centrul GENDERDOC-M intenționează să depună o plângere: „Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale și amenințări”

În acest sens, Organizația neguvernamentală GENDERDOC-M, care apără și promovează drepturile LGBT în Republica Moldova, a reacționat la declarația emisă de Mitropolie.

Gerderdoc-M susține că textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, iar în acest sens organizația intenționează să depună o plângere pe acest fapt.

„Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova, Articolul 346. Instigarea la acţiuni violente pe motive de prejudecată. De asemenea, declarația Mitropoliei conține enunțuri ce contravin Constituției Republicii Moldova, cum ar fi art.20. Accesul la justiție și art. 31. Libertatea conștiinței.

Centrul de Informații GENDERDOC-M intenționează să depună o plângere pe acest fapt.

Libertatea conștiinței și libertatea credințelor religioase sunt libertăți fundamentale umane și acestea nu pot fi îngrădite sub nicio formă și nici nu pot fi folosite drept scuză pentru a încălca drepturilor altor oameni sau grupuri minoritare. În Republica Moldova, Biserica este separată de stat și toți cetățenii sunt egali în drepturi, indiferent de orice criterii, cum ar fi religia, orientarea sexuală, identitatea de gen.

Persoanele publice poartă responsabilitate majoră pentru declarațiile și chemările pe care le fac, deoarece impactul mesajelor lor cu conținut negativ este amplificat de poziția pe care o dețin și poate genera situații periculoase, cum ar fi alimentarea urii față de un grup social.

Democrația nu presupune subjugarea minorităților de către majoritate. Ea presupune protecție și oferirea de drepturi și libertăți egale, iar la necesitate, măsuri suplimentare pentru a ajunge la această egalitate”, susțin reprezentanții organizației.

Potrivit ultimului raport privind situația drepturilor persoanelor LGBT+ în Republica Moldova arată că locuitorii orașului Chișinău au devenit mai toleranți în raport cu comunitatea LGBT. Datele obținute în cadrul acestui studiu au fost comparate cu rezultatele studiului similar din 2019.

Astfel, atitudinile pozitive și foarte pozitive au crescut cu 4% față de 2019; atitudinea neutră a crescut cu 19%; atitudinea foarte negativă a scăzut cu 13%. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de doar 33% față de 55% în 2019.

În ceea ce privește legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, respondenții și-au exprimat opinia astfel: 14% (5% în 2019) au spus că aceste căsătorii ar trebui legalizate; 67% (65% în 2019) au spus că ar trebui interzise. Numărul celor care nu au o opinie pe acest subiect a scăzut - 11% față de 14% în 2019. A scăzut și numărul celor care au spus că acest subiect nu contează pentru ei: 20% față de 26% în 2019.

Studiul a mai arătat că persoanele cu venituri mai mari sunt mai tolerante față de comunitatea LGBT: 37% față de 10% din segmentul de respondenți cu cele mai mici venituri. În același timp, persoanele cu studii superioare sunt mai tolerante decât persoanele cu studii medii generale, 62% față de 13%.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media