UPDATE 21:50. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că țara își consolidează industria de apărare în asociere cu partenerii occidentali, scrie CNN.
Într-un briefing online, Kuleba a spus că aliații Ucrainei au intensificat și producția de arme și au îmbunătățit lanțurile de aprovizionare pentru a ajuta Ucraina.
„Continuăm să lucrăm la consolidarea capacităților de producție militară ale industriei de apărare a Ucrainei, cu participarea partenerilor internaționali”, a spus el.
„Guvernele partenere mobilizează deja industrii și alocă fonduri suplimentare pentru formarea și păstrarea personalului, precum și investiții în lanțurile de aprovizionare”, a adăugat Kuleba.
El a spus că Ucraina primește ajutor militar de la „cel puțin 20 de țări”, care includ mulți membri NATO.
UPDATE 20:57. Administrația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, plănuiește să organizeze o întâlnire online cu liderii industriei de petrol și gaze din țară. Se va discuta despre posibilitatea de a sprijini infrastructura energetică a Ucrainei pe fondul unor lovituri masive de rachete rusești.
Potrivit Reuters, întâlnirea este programată pentru joi, 8 decembrie 2022.
UPDATE 20:08. Ministerul Sănătății al Ucrainei a cerut autorităților regionale să ia în considerare suspendarea intervențiilor chirurgicale neesențiale și a spitalizărilor din cauza întreruperilor de curent ca urmare atacurilor cu rachete rusești care vizează infrastructura critică a țării.
Într-o declarație, ministerul a spus că spitalele continuă să ofere îngrijiri de urgență, dar că intervențiile chirurgicale planificate ar trebui suspendate temporar pentru a ușura sarcina asupra sistemului medical pe fondul potențialelor viitoare întreruperi de curent.
UPDATE 19:15. Rusia a lansat 38 de rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555, precum și 22 de rachete Kalibr lansate de pe mare și nouă rachete asortate lansate pe teritoriul Ucrainei pe 5 decembrie, cu o valoare totală de 400-500 de milioane de dolari, potrivit datelor Forbes Ucraina.
Forțele aeriene ucrainene au raportat că Moscova a lansat peste 70 de rachete de croazieră în timpul celui de-al șaselea atac în masă asupra sistemului energetic al Ucrainei, pe 5 decembrie.
Ucraina a doborât peste 60 dintre ele, potrivit armatei. Cu toate acestea, a ucis cel puțin patru persoane și a provocat întreruperi de electricitate în întreaga țară.
Rusia și-a început campania care vizează infrastructura energetică a Ucrainei pe 10 octombrie. Până în prezent, Rusia a lansat șase atacuri la scară largă asupra Ucrainei - pe 10 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie, 15 noiembrie, 23 noiembrie și 5 decembrie. Atacurile anterioare au ucis zeci de civili în total și au cauzat întreruperi de curent și apă în toată țara.
La sfârșitul lunii noiembrie, Forbes Ucraina a estimat că Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari în război cu Ucraina din 24 februarie, adică un sfert din bugetul său anual.
UPDATE 18:48. Atacurile asupra unor aerodromuri din interiorul Rusiei vor avea o puternică lovitură psihologică, au declarat marți înalți oficiali occidentali, afirmând că acest lucru înseamnă că Moscova va trebui să se gândească mult mai atent la modul în care își va menține în siguranță bombardierele cu rază lungă de acțiune, scrie Reuters și Hotnews.
Baza aeriană Engels, situată în apropierea orașului Saratov și la cel puțin 600 km de cel mai apropiat teritoriu ucrainean, și alte două aerodromuri au fost lovite în ultimele două zile de atacuri cu drone. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar le-a sărbătorit, iar Rusia a ripostat cu un „atac masiv asupra sistemului de control militar al Ucrainei”.
Înalții oficiali occidentali, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că aceste lovituri au fost cele mai profunde în interiorul Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina, la 24 februarie.
„Dacă ar fi fost ei (ucrainenii)... arată că pot opera în Rusia în voie, iar acest lucru îi va îngrijora profund pe ruși”, a declarat un oficial. „Din punct de vedere psihologic, cred că dă o lovitură”.
Oficialii au declarat că la baza Engels Rusia își păstra bombardierele strategice cu rază lungă de acțiune, dar că acum va trebui să se gândească să le mute.
„Ar putea avea ca efect plasarea acestor bombardiere în locații dispersate”, a spus oficialul. „Cu siguranță îi face pe ruși să fie mai puțin încrezători... (că) oriunde sunt în siguranță”, mai spun ei.
UPDATE 18:15. Pe 6 decembrie, forțele de ocupație ruse au bombardat din nou Herson. O persoană a murit în urma impactului. Acest lucru a fost raportat de șeful adjunct al biroului președintelui Kyrylo Timoșenko și șeful OVA din Herson, Yaroslav Ianușevici.
Potrivit șefului regiunii, rușii au lovit în infrastructură și clădiri rezidențiale. Până în prezent, se cunoaște despre o persoană decedată: un angajat al unei întreprinderi în vârstă de 43 de ani a murit din cauza unei răni provocate de explozive de mină și a rănilor de schij.
UPDATE 17:40. Înalți oficiali ai UE au promis că Ucraina va primi ajutor financiar de 18 miliarde de euro, după ce Ungaria a respins eliberarea fondurilor.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat reporterilor că UE trebuie să-și țină promisiunile față de Ucraina.
„Ucraina este o țară în război. Are nevoie disperată de sprijinul nostru și pur și simplu nu putem permite unui stat membru să deraieze sau să întârzie acest sprijin financiar”, a spus Valdis Dombrovskis.
UE a promis că va acorda 18 miliarde de euro către Kiev. Celelalte 26 de state membre ale UE vor studia acum cum să avanseze fără Ungaria, deși sper că Budapesta poate fi convinsă să se răzgândească.
UPDATE 17:25. Premierul Ucrainei, Denis Șmigal, anunță că a convenit cu prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care a efectuat marți o vizită neanunțată la în orașele Bucha și Irpin, asupra cooperării în domeniul apărării aeriene și asupra îmbunătățirii controlului la frontiera comună. Într-o conferință de presă comună cu șefa Executivului de la Chișinău, oficialul ucrainean a mulțumit autorităților moldovenești pentru sprijinul constant acordat Kievului și pentru suportul oferit cetățenilor ucraineni care au fugit din calea războiului.
„Suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susținerea sa pentru suveranitatea și integritatea noastră teritorială, pentru condamnarea crimelor Rusiei. Apreciem recunoașterea de către Moldova a agresiunii ruse drept genocid asupra poporului ucrainean”, a declarat Denis Șmigal.
De asemenea, oficialul a mulțumit Republicii Moldova pentru ospitalitate și pentru că disponibilitatea de a ajuta în continuare refugiații ucraineni.
UPDATE 16:47. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a primit premiul „The Hillary Rodham Clinton Awards” al Institutului Georgetown pentru femei, pace și securitate, acordat anual pentru un leadership excepțional în recunoașterea rolului important al femeilor în crearea unei lumi mai pașnice și mai sigure, anunță Oficiul Președintelui Ucrainei.
Premiul i-a fost înmânat Olenei Zelenska prin videoconferință de către secretara de stat a SUA în perioada 2009-2013, Hillary Clinton.
„Vreau să fiu sinceră: nu simt că acest premiu îmi aparține doar mie. Întreaga Ucraină luptă acum pentru libertate și, în același timp, pentru o viață pașnică în lume. De aceea, permiteți-mi să mulțumesc și să împart acest premiu cu fiecare ucrainean care apără dreptul la pace”, a subliniat soția președintelui ucrainean în discursul său de la ceremonia de premiere.
UPDATE 16:23. Primarul orașului Dnipro, Boris Filatov, a declarat astăzi că consiliul orășenesc a decis să scoată din spațiul public monumentele aduse personalităților istoriei și culturii ruse. În special, este vorba despre monumentele lui Alexandru Pușkin, Maxim Gorki și Mihail Lomonosov.
„Astăzi, comitetul executiv al Consiliului orășenesc Dnipro a decis în mod independent mutarea monumentelor lui Pușkin, Lomonoșov, Gorki și altele pe teritoriul companiei de utilități Zoocontrol. Vor sta acolo o vreme”, a scris Filatov pe canalul său Telegram.
După cum scrie Ukrayinska Pravda, prin cuvântul „independent” Filatov înseamnă că Consiliul Local obișnuia să se adreseze Ministerului Culturii al Ucrainei cu o solicitare de evaluare a importanței acestor monumente, dar nu a primit niciun răspuns.
UPDATE 16:02. Guvernul ungar a blocat astăzi, 6 decembrie, acordul privind un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, forțând Comisia Europeană și celelalte țări UE să caute o soluție alternativă pentru a se asigura că Kievul primește fondurile atât de necesare în ianuarie, scrie POLITICO.
Comisia va analiza cum să „ofere Ucrainei soluția necesară încă din ianuarie, a declarat comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, în timpul unei sesiuni publice a miniștrilor de Finanțe din blocul comunitar.
„Acest lucru ar implica ceva asemănător cu așa-numita cooperare consolidată, o cale legală pentru a evita veto-urile”, au declarat oficialii UE.
Această soluție ar necesita ca țările UE să ofere garanții bugetare naționale care, în unele cazuri, au nevoie de aprobare parlamentară, ceea ce ar putea dura ceva timp.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a ales să joace dur, folosindu-se de necesitatea aprobării sale pentru ajutorul acordat Ucrainei ca pârghie pentru a-și asigura partea sa din fondurile UE și din fondurile de redresare. UE a încercat să rețină o parte din fondurile destinate Budapestei din cauza încălcărilor statului de drept.
Veto-ul maghiar de marți a însemnat că deciziile privind toate celelalte dosare de pe agenda miniștrilor de Finanțe - o rată minimă a impozitului pe profit, pe care Budapesta o blochează de asemenea, planul de redresare a Ungariei și subvențiile de 5,8 miliarde de euro aferente, precum și decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza problemelor de corupție - au fost amânate.
„Nu am reușit să adoptăm pachetul în ansamblu, dar nu ne vom descuraja”, a declarat ministrul ceh de Finanțe, Zbyněk Stanjura, în calitatea sa de președinte al reuniunii miniștrilor de finanțe.
„Ambiția noastră rămâne aceea de a începe plățile către Ucraina în ianuarie”, a adăugat el.
El a însărcinat Consiliul să lucreze la „o soluție susținută de 26 de state membre, care ar putea ocoli veto-ul Ungariei.
Președinția cehă trebuie să decidă acum ce trebuie să facă: un nou Summit al miniștrilor de Finanțe, care ar putea avea loc mai târziu în decembrie - data de 12 decembrie fiind vehiculată ca dată posibilă - sau să abordeze problema la reuniunea liderilor UE de la jumătatea lunii decembrie.
Guvernele UE au termen până la 19 decembrie pentru a lua o poziție privind înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria. Orbán trebuie să își adopte planul de redresare până la sfârșitul anului, altfel riscă să piardă 70% din subvențiile de 5,8 miliarde de euro.
UPDATE 15:35. Ambasadele ucrainene au primit mai multe „pachete sângeroase”, potrivit ministrului său de externe, Dmitro Kuleba, în ceea ce Kievul a descris drept o „campanie de teroare și intimidare”.
În cursul săptămânii trecute, Ucraina a declarat că misiunile sale diplomatice din țările din Europa au fost vizate cu pachete înmuiate în lichid cu un miros distinctiv și care conțin ochi de animale. Kuleba a spus că ambasadele Ucrainei în România și Danemarca au primit astfel de pachete astăzi.
Până vineri, Ucraina a declarat că 17 ambasade au fost vizate, indicând că alta a fost livrată sâmbătă. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că pachetele au fost livrate ambasadelor sale din Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Croația și Italia, consulatele generale din Napoli și Cracovia și consulatului din Brno din Republica Cehă.
Luni, poliția spaniolă a declarat că a interceptat încă trei plicuri care conțineau ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor acesteia din Barcelona și Malaga.
Un angajat al ambasadei ucrainene la Madrid a fost rănit miercuri de o scrisoare cu bombă, care a fost adresată ambasadorului Ucrainei în Spania. Alte patru scrisori au fost trimise miercuri către adrese din Spania, inclusiv către un producător spaniol de arme care a produs rachete donate Ucrainei, precum și prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, și ambasadei SUA la Madrid.
Într-un interviu acordat vineri pentru CNN, Kuleba a descris ceea ce a urmat atacului de la Madrid ca fiind „mai ciudat” și „chiar bolnav”.
Întrebat cine crede că se află în spatele pachetelor, Kuleba a spus că „se simte tentat să numească Rusia”, deoarece aceasta beneficiază de pe urma semănării fricii în rândul diplomaților ucraineni. Dar el a adăugat că ar putea fi și cineva care simpatizează cu Rusia, așa că va aștepta concluziile investigațiilor în curs.
UPDATE 14:24. Ministerul rus al Apărării a raportat că 60 de militari ruși au fost returnați din „teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, care „erau în pericol de moarte în captivitate”.
Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrei Yermak, a spus, la rândul său, că în timpul schimbului, 60 de militari ucraineni s-au întors în țară - 58 de bărbați și două femei. 34 dintre ei au luptat la uzina Azovstal din Mariupol și au fost ținuți ulterior în colonia Yelenovskaya din autoproclamata DNR.
Cu o zi înainte, în discursul său de seară, președintele Vladimir Zelenskiy a spus că, în urma schimbului, patru ofițeri, 46 de sergenți și soldați s-au întors în Ucraina.
UPDATE 13:54. Adresându-se reporterilor în cadrul briefing-ului său regulat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este de acord cu comentariile secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, despre necesitatea unei păci durabile în Ucraina, dar că Moscova nu vede perspectiva unor discuții pentru moment”.
Într-un interviu acordat ieri pentru Wall Street Journal, Blinken a spus că președintele Vladimir Putin „a început acest război; ar putea pune capăt mâine” și că a existat „întotdeauna o rampă de ieșire” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Ca răspuns la comentariile lui Blinken, Peskov a spus că „rezultatul ar trebui să fie o pace justă și durabilă - se poate fi de acord cu asta. Dar în ceea ce privește perspectivele pentru un fel de negocieri, nu vedem niciuna momentan”.
El a adăugat că, pentru ca discuțiile să aibă loc cu potențialii parteneri, Rusia ar trebui să-și îndeplinească obiectivele „operației sale militare speciale”.
Peskov a fost, de asemenea, întrebat despre rapoartele conform cărora Rusia este pregătită să lanseze un nou val de mobilizare a bărbaților pentru a lupta în Ucraina. După cum notează Will Vernon de la BBC, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a negat informațiile.
UPDATE 13:24. Serviciul Vamal informează că din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană, mai multe puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene și-a sistat activitatea.
Este vorba despre: PTF Mirnoe-Tabaki, PTF Ceadîr Lunga - Novîe Traianî și PTF Vulcănești-Vinogradovka și Unguri-Bronița.
UPDATE 12:58. Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se află într-o vizită în Ucraina, despre care nu a anunțat preventiv. Într-o postare pe rețelele de socializare, șefa Executivului a declarat că a fost în orașele Bucha și Irpin, suburbii ale capitalei ucrainene aflate anterior sub ocupație rusă și unde s-au descoperit atrocități în urma retragerii soldaților ocupanți.
Potrivit fotografiilor făcute publice, șefa Executivului este însoțită de ministrul Economiei Dumitru Alaiba.
„Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc. Am condamnat cu tărie, repetat, ororile produse de armata rusă și am exprimat susținerea plenară pentru continuarea anchetării crimelor de război de pe teritoriul statului vecin. Fiecare cetățean ucrainean, mai ales copiii și femeile, supuse brutalităților și tratamentelor inumane, merită să li se facă dreptate în instanțele penale internaționale.
Moldova a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde pentru vecinii noștri. Vom susține Ucraina și de acum încolo, cu tot ce putem. Îmi exprim toată admirația pentru sacrificiul poporului ucrainean care, în ciuda acestor nenorociri, își continuă lupta pentru libertate - luptând în egală măsură și pentru dreptul nostru de a face parte din lumea liberă”, a declarat Gavrilița.
UPDATE 12:27. Un atac cu drone a incendiat un rezervor de stocare a petrolului pe un aerodrom din Kursk, a declarat guvernatorul regiunii ruse, la o zi după ce Ucraina a părut să lanseze atacuri îndrăznețe cu drone asupra a două aerodromuri militare aflate pe teritoriul rus.
Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk de la granița cu Ucraina, a declarat pe Telegram că nu au fost victime din atac și că focul a fost „localizat”.
Imagini video postate pe rețelele de socializare au arătat o explozie mare, urmată de un incendiu substanțial la aerodromul aflat la 280 km de granița cu Ucraina. În dimineața zilei, deasupra locului era încă vizibilă o coloană mare de fum negru.
UPDATE 12:18. Compania Ukrenergo a avertizat utilizatorii cu privire la noile întreruperi de urgență a curentului electric în regiunile țării din cauza unei reduceri temporare a capacității de generare.
„Unele dintre centrale nu vor putea funcționa la capacitate maximă pentru o anumită perioadă de timp. În combinație cu creșterea înghețului în zilele următoare, aceasta va duce la creșterea deficitului de energie electrică în sistem. Pentru a menținând un echilibru între producția și consumul resursei, un mod de urgență va fi introdus în toate regiunile Ucrainei. întreruperi”, a scrie Interfax, care citează compania.
În primul rând, energie electrică va fi furnizată la instalațiile de infrastructură critică: spitale, utilități de apă, de cazane.
Luni, după un alt bombardament rusesc, au avut loc deja opriri de urgență în Kiev și în alte zece regiuni ale Ucrainei.
UPDATE 11:21. Canada va oferi 15 milioane de dolari canadieni (11 milioane de dolari) pentru echipamentele necesare Ucrainei pentru curățarea minelor.
„Conform autorităților ucrainene, au fost găsite mine antitermale pe 30% din teritoriul țării”, a declarat ministra canadiană de externe Melanie Joly.
În august, SUA au alocat 89 de milioane de dolari unui program de deminare în Ucraina. Fondurile erau planificate pentru a fi utilizate pentru achiziționarea de echipamente și antrenarea sapătorilor. În decurs de un an, 100 de grupuri de sapatori ar trebui să fie instruite și echipate în Ucraina.
Unul dintre reprezentanții autorităților americane a comparat situația din Ucraina cu încercările de curățare a munițiilor neexplodate din Vietnam, Cambodgia și Laos după războiul american din anii 1960 și 70 din Asia de Sud-Est.
UPDATE 10:46. Autoritatea de reglementare din Letonia a anulat marți licența postului de televiziune independent rus TV Rain, a declarat președintele autorității de reglementare.
„În legătură cu amenințarea la adresa securității naționale și a ordinii publice, [autoritatea de reglementare] a luat în această dimineață decizia de a anula licența de difuzare a TV Rain”, a spus Ivars Abolins pe Twitter, adăugând că emisiunile vor înceta joi.
UPDATE 09:57. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a desfășurat sisteme mobile de apărare de rachete pe o insulă Kurile de nord, parte a unui lanț de insule situate strategic, care se întind între Japonia și peninsula rusă Kamchatka, scrie The Guardian.
Japonia revendică insulele Kurile din sud, deținute de ruși, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord, un rând teritorial care datează de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când trupele sovietice le-au capturat din Japonia.
Sistemele rusești Bastion, care au rachete cu o rază de zbor de până la 400 km, au fost desfășurate pe insula Paramushir, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării.
„Miliștii de coastă ai flotei Pacificului vor ține un ceas non-stop pentru a controla zona de apă adiacentă și zonele de strâmtoare”, se arată în comunicat.
Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat într-o conferință de presă de marți că guvernul va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, adăugând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Orientul Îndepărtat, în tandem cu invazia Ucrainei de către Moscova. Rusia numește invazia o „operație specială”.
UPDATE 09:21. Forțele ucrainene par să fi lovit două baze aeriene strategice rusești, demonstrând capacitatea forțelor armate ucrainene de a lovi liniile din spate ale Rusiei și, posibil, de a zădărnici o campanie rusă de a lovi infrastructura ucraineană, a scris luni Institutul SUA pentru Studierea Războiului (ISW).
Bloggerii militari ruși sunt nemulțumiți de incapacitatea Moscovei de a preveni loviturile ucrainene asupra bazelor aeriene strategice rusești, situate adânc în spatele Rusiei, la o distanță de 700 km de pozițiile ucrainene, susțin experții ISW.
Canalele de Telegram militariste fac apel la conducerea militară să autorizeze lovituri masive de răzbunare împotriva Ucrainei și să intensifice măsurile de combatere a terorismului pe teritoriul Rusiei.
Bloggerii militari se plâng că conducerea militară rusă nu ține seama de propunerile lor și ignoră informațiile cu sursă deschisă (OSINT), care nu au reușit să prevină atacurile asupra bazelor militare rusești.
Mai multe informații din rezumatul ISW pentru luni:
- Trupele ruse au continuat să-și apere pozițiile de atacurile ucrainene asupra liniei Svatovo-Kremennaya;
- Trupele ruse au continuat să avanseze în jurul lui Bakhmut, dar nu au înconjurat încă orașul și desfășurau operațiuni ofensive în regiunea Avdeevka-Donețk;
- Surse ucrainene susțin că mici grupuri de asalt rusești de 15-20 de persoane încearcă să spargă pozițiile ucrainene;
- Autoritățile de ocupație ruse au continuat să ducă cu forța copii ucraineni în Rusia din teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk, sub pretextul că copiii au nevoie de îngrijiri medicale speciale;
- Trupele ruse au bombardat peste 20 de așezări de pe malul drept (vestic) al Niprului și au continuat să lovească la Herson.
UPDATE 08:49. Procurorul șef al UE, care și-a obținut reputația luptând cu politicienii corupți din România, afirmă că de-abia așteaptă să înceapă lucrul la combaterea celor care încalcă sancțiunile contra Rusiei, scrie Bloomberg, citat de Rador și Hotnews.
Biroul Procurorului Public European (EPPO), care funcționează acum de doar un pic mai mult de un an, e bine pregătit pentru a cerceta încălcarea sancțiunilor. UE vrea să încrimineze prin legislația europeană încălcarea sancțiunilor și să-i confere EPPO cât mai curând cu putință autoritatea de a cerceta astfel de cazuri, a declarat Laura Codruța Kovesi.
„Cu siguranță suntem pregătiți. O putem face”, a declarat vineri Kovesi cu ocazia unui interviu online din biroul ei din Luxembourg. „Una dintre infracțiunile potențiale legate de încălcarea sancțiunilor e contrabanda, iar pe aceea o putem investiga deja.”, a explicat ea. „Deci am putea începe și mâine, dacă am avea instrumentele juridice.”
UE a înghețat până acum, de la invazia din februarie a lui Vladimir Putin în Ucraina, active de 18,9 miliarde de aparținând unor indivizi și entități sancționați din Rusia. Kovesi are oricum foarte mult de muncă. EPPO investighează deja cazuri de fraudă contra bugetului UE totalizând peste 5 miliarde de euro.
Kovesi a fost de fapt primul demnitar UE care a vizitat Ucraina după invazia rusă și a semnat cu autoritățile de la Kiev un acord pentru schimb de informații despre cazurile de fraudă din Ucraina legate de fondurile UE, întrucât țara a primit recent statut de candidat la aderare și urmează să primească fonduri pre-aderare.
UPDATE 08:26. Ucraina lucrează la restabilirea alimentării după cel mai recent val de lovituri cu rachete ale Rusiei care a provocat luni întreruperi de curent în toată țara, chiar pe măsură ce temperaturile scad, relatează AFP.
Din cele 70 de rachete lansate de Moscova, „majoritatea” au fost doborâte, a spus președintele Vladimir Zelenskiy.
Au fost anunțate noi întreruperi de curent în toate regiunile „din cauza consecințelor bombardării”, a declarat furnizorul național de energie electrică Ukrenergo pe Telegram.
Șeful Ukrenergo a spus că „nu are nicio îndoială că armata rusă s-a consultat cu inginerii ruși în timpul acestui atac”, judecând după locul în care au aterizat rachetele.
„Momentul pe care rușii l-au ales pentru acest atac a fost legat de dorința lor de a provoca cât mai multe daune posibil”, a declarat Volodimir Kudrytskyi unui program de știri ucrainean.
„Reparatorii noștri vor lucra la refacerea sistemului energetic”, a spus șeful Ukrenergo.
UPDATE 08:00. Ministerul rus de Externe pare să fi dat un răspuns propunerilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie, care a fost ocupată de forțele ruse din martie.
„Nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare Zaporojie de sub controlul rusesc sau transferul controlului asupra acesteia către o „parte terță”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, întrebat de o agenție de presă rusă despre starea centralei.
„Stația este situată pe teritoriul Rusiei și este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că numai noi suntem capabili să asigurăm siguranța fizică și nucleară a ZNPP".
Nu a existat niciun răspuns din partea organului nuclear al ONU la ultimul cuvânt de la Moscova.
Săptămâna trecută, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina privind protecția centralei până la sfârșitul anului.
UPDATE 07:35. Cel puțin patru persoane au fost ucise luni, a spus Vladimir Zelenskiy, pe fondul atacurilor rusești în timpul cărora 60 din 70 de rachete au fost doborâte.
Loviturile au vizat infrastructura critică a Ucrainei, au spus forțele aeriene.
Lucrătorii din domeniul energiei au început deja lucrările de restabilire a energiei, a declarat Zelenskiy, președintele ucrainean. Oficialii au spus că loviturile aeriene au distrus case în sud și au întrerupt curentul în nord.
UPDATE 07:18. Ca urmare a atacurilor rusești asupra infrastructurii critice și a lipsei de electricitate în Odesa, alimentarea cu apă și căldură a fost suspendată.
Ukrenergo promite că va rezolva problema electricității în următoarele două zile.
După cum a raportat primarul Gennadii Trukhanov, din cauza lipsei de electricitate în Odesa, centrala de cazane și transportul electric au încetat să funcționeze.
UPDATE 07:12. În noaptea de 6 decembrie, forțele de ocupație ruse au lansat un nou atac cu rachete asupra suburbiilor din Zaporojie. Ca urmare a bombardamentelor, au loc distrugeri, a anunțat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Staruh.
Potrivit acestuia, una dintre rachete a lovit teritoriul Comunităţii Teritoriale Stepne. Ca urmare, infrastructura critică și clădirile rezidențiale au fost avariate. Din primele informații, nimeni nu a fost rănit.
Ocupanții își concentrează principalele eforturi pe menținerea frontierelor ocupate în direcția Zaporojie.
La 4 decembrie, rușii au bombardat infrastructura civilă din vecinătatea următoarelor așezări: Zaporojie, Gulyaipole, Dorozhnyanka, Stepove, Orihiv, Novodanilivka, Biloghirya, Chervone, Shcherbaki, Olhivske, Mala Tokmachka, Gulyaipole, Malynivka Malivka, Zaliz Novoandriivka, Malynivka Malivka, Shcherbaki.
UPDATE 07:00. O nouă dimineață cu explozii la un aeroport în Rusia. De această dată, un depozit de petrol al aeroportului din Kursk, oraș important din apropierea graniței cu Ucraina a luat foc.
Guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, spune că este vorba despre un atac cu drona, nu s-au în registrat victime, iar pompierii sunt la fața locului pentru a localiza și stinge incendiul.
În dimineața zilei de 5 decembrie, mass-media rusă a relatat despre explozii la aerodromurile din regiunea Saratov a Federației Ruse și lângă Ryazan. Canalul Baza Telegram a relatat că drona a căzut pe pista aeroportului din regiunea Saratov, avariand două avioane. Potrivit ASTRA, două bombardiere Tu-95 au fost avariate.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie și 5 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
