„Lațul se strânge pentru fugarii corupți” - Maia Sandu mulțumește partenerilor internaționali pentru cooperare și sprijin în lupta împotriva corupției

9 decembrie 2022, 13:27 Politică 125
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție după ce autoritățile Marii Britanii au anunțat includerea pe lista de sancțiuni a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și a liderului Partidului ȘOR, Ilan Șor, care se ascund de justiție peste hotarele țării. Șefa statului a mulțumit cu această ocazie partenerilor externi pentru srijinul oferit Republicii Moldova în lupa împotriva corupției.

„Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persone implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, a transmis președinta marți, 9 decembrie, într-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook.


Mai devreme, pe 9 decembrie, Ambasada Marii Britanii de la Chișinău a anunțat includerea pe lista de sancțiuni, pentru acte de corupție, a fugarilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ceea ce va duce la înghețarea activelor celor doi din Regatul Unit sau din oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Caymane.

Aceștia au mai fost incluși, la 27 octombrie, pe lista de sancțiuni a SUA pentru acte de corupție în R. Moldova. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Tot vineri, 9 decembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat o inițiativă legislativă, un proiect al „Legii Magnițki Moldova”, inspirat din legislația SUA, a Canadei, Litaniei și a Marii Britanii, care să permită transpunera sancțiunilor internaționale în legislația națională a Republicii Moldova.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media