„Bucătarul lui Putin” amenință SUA cu atacuri teroriste: „Americani, nu treziți Wagner”

6 decembrie 2022, 15:35 Externe 321
Putin și Prigojin.  Sursa: The Economist

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit şi „Bucătarul lui Putin”, recurge la amenințări extreme după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ia în calcul ca grupul Wagner să fie desemnat drept organizaţie teroristă străină, notează CNN.

Întrebat despre faptul că guvernul SUA nu a dat curs planurilor raportate de a numi grupul Wagner drept organizație teroristă străină, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a scris pe contul lui de Telegram:

„Când ești pus pe lista organizațiilor teroriste, atunci, așa cum se spune, faci ceea ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivele. Au pus deja o singură organizație pe lista organizațiilor teroriste o dată și au primit un răspuns care i-a făcut să tremure. Așa cum spune proverbul, lăsați câinii care dorm să doarmă. Nu-l treziți pe Wagner PMC, americani, cât încă doarme”.

CNN a raportat la 30 noiembrie, citând un oficial american, că administrația Biden ia în considerare desemnarea Grupului Wagner drept organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor de a impune costuri Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Nu a fost luată nicio decizie finală, a spus oficialul, și nu este clar „cât de departe este administrația de a face potențial această desemnare, având în vedere procesul legal laborios pentru această decizie”.

Wagner este deja sancționat de SUA, dar administrația Biden are în vedere etichetarea sa ca organizație teroristă, pe fondul presiunilor - atât din partea ucrainenilor, cât și din partea Congresului - de a declara Rusia drept stat sponsor al terorii din cauza invaziei Ucrainei și a atacurilor constante asupra populației civile.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media