Deputat BCS, despre Avizul Comisiei de la Veneția: „Această guvernare fake a primit cartonaș roșu din partea unei structuri europene importante”

14 decembrie 2021, 09:38 Politică 234
Vasile Bolea, BCS, deputat BCS, ședința Parlamentului.  Sursa: Replica Media

Deputatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea, a comentat Avizul Comisiei de la Veneția cu privire la modificările adoptate la Legea Procuraturii, precizând că actuala majoritate parlamnetară „a primit cartonașul roșu” din partea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (CEDDCE).

„Comisia de la Veneția a avizat (negativ) modificările la Legea Procuraturii pe care guvernarea fake le-a introdus în august 2021. Personal am depus mai multe amendamente la acel proiect de lege, am expus poziția blocului comuniștilor și socialiștilor vis-a-vis de acea încercare de subordonare a CSP-ului și încercarea de a avea un Procuror General de buzunar. Anume la așa o concluzie au ajuns experții Comisiei de la Veneția. Împreună cu domnul Vladimir Voronin am depus o sesizare la Curtea Constituțională. Acum vom vedea ce va face Curtea? Va aștepta salariu de 80 mii lei în calitate de „mită” , anunțul fiind publicat în Monitorul Oficial? Sau poate în ceasul al 12-lea Curtea va restabili principiile statului de drept și supremației Constituției? Vom vedea timpul apropiat. Cert este faptul că această guvernare fake a primit cartonașul roșu din partea unei structuri europene importante. Ei au profanat tot ceea ce înțelegem noi sub acest cuvînt – reformă. Ministrul Litvinenco și președinta comisiei juridice a Parlamentului doamna Stamate trebuie să plece în demisie”, a comentat Vasile Bolea.

Comisia de la Veneția a emis Avizul privind modificările la Legea cu privire la Procuratură prin care recomandă autorităților Republicii Moldova „reîncadrarea procurorului general în componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) ca membru din oficiu și revizuirea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general.” Opinia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (CEDDCE) vine urmare a adresării speciale a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în vederea formulării unei opinii de specialitate privind compatibilitatea modificărilor legislative operate în Legea cu privire la Procuratură.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat, la 13 decembrie, prin intermediul unui mesaj că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, subliniind că „recomandările vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.


La 23 septembrie, Procuratura Generală (PG) a emis un comunicat de presă, prin care a anunțat că a expediat o adresare specială în vederea formulării unei opinii de specialitate privind compatibilitatea modificărilor legislative operate recent în Legea cu privire la Procuratură.

La data de 16 septembrie, Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a acțiunii articolului 12 alin. (4) din Legea securității statului în partea în care îl include pe procurorul general în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat, miercuri, 15 septembrie, cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit procurorului general calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate.

De asemenea, la 3 septembrie, Alexandr Stoianoglo s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament în contextul modificărilor la Legea cu privire la Procuratură. În comunicatul emis de Procuratură este menționat că „Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură”.

Deputații au aprobat, în a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Prin modificările propuse se introduce un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și se dispune revocarea acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o dată în an.

În cea de-a doua lectură, au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de Procuror General. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, Procurorul General interimar urmând a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, în lectura a doua, a fost aprobat cu 56 de voturi ale deputaților din majoritate. Opoziția s-a abținut de la vot.

PG a avizat negativ proiectul privind modificarea legii Procuraturii. „Reprezintă o ingerință vădită asupra garanțiilor constituționale de independență funcțională a Procuraturii și procurorului general”, declară reprezentanții PG.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media