Doliu național în Bulgaria în memoria persoanelor care și-au pierdut viața în urma unui accident de autocar. Victimele tragediei: din cei 46 de morți, 12 sunt copii

24 noiembrie 2021, 13:30 Externe 44
Accident Bulgaria.  Sursa: Reuters

Miercuri este zi de doliu naţional în Bulgaria, în memoria victimelor unui accident de autocar şi ale unui incendiu de la un azil de bătrâni, informează BTA.

Conform deciziei luate marţi de guvernul de la Sofia, drapelele naţionale de pe sediile tuturor instituţiilor de stat vor fi coborâte în bernă, scrie Agerpres.

Luni noaptea, nouă oameni au murit şi doi au suferit răni grave în urma incendiului dintr-un azil de bătrâni de la Royak, în apropiere de Varna, în nord-estul Bulgariei.

Câteva ore mai târziu, un autocar care se întorcea la Skopje după o excursie la Istanbul s-a izbit de bariera de protecţie a autostrăzii Struma, în apropiere de Sofia, şi a luat foc. Au murit 45 de pasageri şi şoferul, iar şapte supravieţuitori au fost transportaţi la spitalul de urgenţă Pirogov din capitală.

Tragedia a avut loc după ora locală 02:00 (00:00 GMT), în apropiere de satul Bosnek, a anunțat Ministerul de Interne, citat de agenția de presă BTA.

„Este o tragedie îngrozitoare. Majoritatea victimelor sunt tineri, 12 victime au sub 18 ani, iar restul au între 20 şi 30 de ani. Majoritatea victimelor sunt cetăţeni de-ai noştri, dar sunt şi câţiva sârbi”, a declarat premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev pentru agenţia de ştiri nord-macedoneană MIA. Totodată, conform Reuters, Zaev a declarat la televiziunea bulgară că, potrivit listei pasagerilor, la bordul autocarului se afla un cetăţean din Serbia şi unul din Belgia. Nu este clar dacă cetăţenii sârb şi belgian se află printre decedaţi sau printre răniţi, scrie Digi24.

11 membri ai aceleiași familii au pierit în autocarul cuprins de flăcări, iar cele mai tinere victime sunt gemenii de 4 ani - Luan și Alban Ahmeti. Părinții lor - Avni și Jihan - au murit și ei. Alți 5 morți erau elevi ai aceleiași școli din Macedonia de Nord. Cel mai în vârstă pasager care a decedat în autocar are 63 de ani. Gazmend Ukali, 27 de ani, și logodnica lui Albina Belluli, 23 de ani, au murit și ei în incendiu. Se întorceau de la Istanbul unde au sărbătorit ziua de naștere a lui Gazmend. Cotidianul turc Haberturk a publicat lista completă a victimelor cu numele și datele de naștere.

Doar şapte persoane au supravieţuit accidentului în care au pierit 46 de oameni. Autocarul lor a lovit un parapet și a luat foc, iar un procuror bulgar dă vina pe șofer, care nu ar fi cunoscut drumul. Asta în timp ce oficialii nord-macedoneni spun că autovehiculul nu era înregistrat pentru călătorii internaționale. În memoria victimelor, în Macedonia de Nord au fost decretate trei zile de doliu național.

Autocarul, care se întorcea în Macedonia de Nord via Bulgaria după o excursie în Turcia, a luat foc în jurul orei 2 dimineaţa (00:00 GMT) după ce s-a izbit de un parapet de protecţie de pe autostrada Struma, lângă localitatea Bosnek (vestul Bulgariei). Patruzeci şi cinci de oameni au murit, iar şapte au fost transportaţi la spitalul din Pirogov cu răni care nu le pun viaţa în pericol.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media